:: LEX :: КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦЯ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО НАРКООБІГУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦЯ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО НАРКООБІГУ
 
13.09.2011 14:52
Автор: Янюк Олена Віталіївна, студентка Економіко-правового факультету Донецького національного університету
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
З урахуванням активної ролі особистості в генезисі злочинної поведінки, знання особливостей та ознак, характерних для особистості злочинця у сфері незаконного наркообігу має велике значення у попередженні і боротьбі із наркоманією та злочинами, пов’язаними із нею. Тому є необхідним розкриття кримінологічної характеристики особистості злочинця у сфері наркообігу, що відноситься до категорії маловивчених проблем вітчизняної кримінології. 
Для початку, слід з’ясувати, що відмінність особистості злочинця від не злочинця полягає в негативній спрямованості, реальними носіями якої виступають особистісні властивості, що одержали закінчене вираження у виді і характері злочинного діяння, які є основним мірилом її глибини і сили. Зміст поняття особистості злочинця поєднує в собі соціологічні, кримінально-правові, криміналістичні, психологічні аспекти поняття. [1, c. 231].
Так, виходячи з цього, особистість злочинця у сфері незаконного наркообігу (наркозлочинця) – це сукупність соціально-психологічних властивостей особистості, які зумовлюють скоєння злочинів у сфері незаконного наркообігу з метою вживання наркотичних засобів або незаконного збагачення. [2, c. 80].
Для складання кримінологічної характеристики особистості злочинця у сфері незаконного наркообігу доцільно з’ясувати перелік його властивостей і якостей, що дозволяє встановити причинні зв’язки, які ведуть до характеру злочинної поведінки, кримінального середовища, соціальних інститутів. [3, c. 105]. Тому можна скористатися  виробленим у вітчизняній кримінології системним угрупованням ознак (структурою особистості злочинця), які відображають наступні особливості: соціально-демографічні; кримінально-правові; морально-психологічні.
До соціально-демографічних характеристик слід віднести данні про вік, стать, освіту, місце проживання, професійну приналежність та інші ознаки особистості. Усі ці ознаки самі по собі (за винятком наявності судимості) не можуть характеризувати конкретного суб’єкта як людину, обов’язково схильну до скоєння злочинів. Однак у поєднанні з  іншими особливостями її особистості вони дозволяють сформулювати про неї  більш цілісне уявлення. [2, c. 83].
Кримінально-правові ознаки особистості – це дані не лише про склад скоєного злочину, а й про спрямованість і мотивацію злочинної поведінки, одноособовий чи груповий характер злочинної діяльності, форму співучасті, інтенсивність кримінальної діяльності, наявність судимостей тощо. Ця група ознак виражає якості, властиві саме злочинцю, а не будь-якій іншій особі. Більше половини (58,3%) наркоманів з тих, що знаходяться на обліку, мають судимість, 18,7% цих осіб пов’язують скоєння злочинів безпосередньо із наркоманією та наркотизацією. При аналізі даних про зв'язок вчинення злочинів зі «стажем» вживання наркотиків простежується пряма залежність: чим більше строк прийому наркотиків, тим частіше особа пов’язує скоєння злочинів із цим фактом. Так, можна зазначити, що дані ознаки мають базове значення для кримінологічної характеристики особистості злочинця у сфері незаконного наркообігу. [4, c. 424].
Вивчаючи морально-психологічні ознаки особистості злочинця у сфері незаконного наркообігу, їх можна підрозділити на осіб, які вживають наркотичні засоби та осіб, які займаються наркобізнесом. Щодо перших, то особливості, які виникли внаслідок вживання наркотиків, це емоційна деградація, нечутливість, спустошення, слабоумство, обмеженість інтелектуальних можливостей, що не дозволяє людині адекватно оцінити ситуацію, в якій вона опинилася, і передбачити наслідки своїх вчинків, ослаблення волі – характеризують її як соціально небезпечну. Що стосується осіб, які займаються наркобізнесом, то вони, як правило, наркотичні засоби не вживають. Для них характерні високий інтелектуальний рівень, організаційні здібності, вміння підкорити собі іншого, впевненість у власній перевазі, мотивації панування, відсутність здатності до співпереживання, жорстокість, спритність, напористість, уміння знаходити і переконувати “клієнта”. [2, c. 86].
Так, слід відзначити, що внутрішні моральні якості сучасного злочинця у сфері незаконного наркообігу мають стійку антисуспільну спрямованість.
Отже, підводячи підсумки, слід зазначити, що знання вищезгаданих властивостей дозволяє надати найбільш глибоку і цілісну характеристику особи, розкрити сутність мотивації її злочинної поведінки. Такі знання нададуть можливості обрати необхідні форми та засоби впливу на особистість для найбільш ефективної боротьби з протиправною, злочинною поведінкою.

Література:
1.    Кудрявцев В.Н. Генезис преступления. Опыт криминологического прогнозирования / В.Н. Кудрявцев. – М.: ФОРУМ-ИНФРА–М, 1998. – 216 с.
2.    Пономаренко Ю.Г. Кримінологічна характеристика та попередження злочинів у сфері незаконного наркообігу: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / Ю.Г. Пономаренко. – Х., 2004. – 203 с.
3.    Смирнова І.В. Деяки аспекти удосконалення та оптимізації національної системи протидії організованому наркобізнесу і наркоманіям / І.В. Смирнова // Боротьба з організованою злочинністю та корупцією (теорія та практика). – 2007. – № 15. – С. 103-107.
4.    Филонов В.П. Состояние, причины преступности в Украине и ее предупреждение: Монография / В.П. Филонов. – Донецк: «Донеччина», 1999. – 640 с.

e-mail: elena07yaniuk@mail.ru
 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИГЛЯДІ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ДЛЯ НЕПОВНОЛІТНІХ
24.09.2011 20:57
ПРОТИДІЯ РОЗСЛІДУВАННЮ НЕЗАКОННОГО НАРКОБІЗНЕСУ
19.10.2011 16:31
ВИЇМКА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ ТА БОЄПРИПАСАМИ
19.10.2011 15:03
ОБШУК ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ ТА БОЄПРИПАСАМИ
19.10.2011 15:02
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ПОРУШЕННЯМ ВИМОГ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ОХОРОНУ ПРАЦІ
19.10.2011 13:50
ВИКРИТТЯ ФАКТІВ НЕЗАКОННОГО ОТРИМАННЯ ЛІКАРСЬКИХ НАРКОТИКОМІСНИХ ПРЕПАРАТІВ ЗА ПІДРОБЛЕНИМИ РЕЦЕПТАМИ
19.10.2011 13:47
ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ «ВСТАНОВЛЕННЯ ЗЛОЧИНЦЯ ТА КАНАЛІВ НАДХОДЖЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ»
19.10.2011 13:46
КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ТА МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ З ПРАВ ЛЮДИНИ
19.10.2011 12:05
СПРАВЕДЛИВІСТЬ ЯК ОСНОВА ПРАВОЗАСТОСОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У СФЕРІ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА
19.10.2011 11:58
ПРОБЛЕМИ УДОСКОНАЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ В УКРАЇНІ
19.10.2011 11:54




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше