:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
 
20.12.2011 14:41
Автор: Ботнаренко Ігор Юрійович, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Приступаючи до розслідування зґвалтувань малолітніх, потрібно виходити з того, що якщо ці злочини вчиняються невідомим злочинцем, то після його встановлення нерідко чиниться тиск на потерпілу, свідків і їх родичів з метою домогтися зміни раніше даних ними показань. Якщо така небезпека існує, слідчий повинен вирішити питання про застосування законодавства, яке забезпечує безпеку потерпілих, їх представника, свідків, їх родичів і близьких осіб.

2. Приступаючи до розслідування зазначеного злочину необхідно, насамперед, з’ясувати обставини, при яких його було вчинено. Про окремі такі обставини можна одержати відомості вже при ознайомленні із заявою потерпілих. Однак для того, щоб розслідування було більше успішним, необхідно ці обставини з’ясувати з максимальною повнотою.

3. Допит малолітніх потерпілих є першою слідчою дією, і від його якості багато в чому залежить успіх розслідування. Якщо такий допит проведений не на належному рівні, може залишитися нез’ясованою низка обставин, які надалі зроблять розслідування справи взагалі безперспективним. І, навпаки, при вмілому його проведенні, можна одержати відомості, які дозволять швидко розшукати й викрити злочинця.

Отримані в ході допиту малолітніх потерпілих відомості, допомагають слідчому правильно визначити напрям розслідування, намітити пошукові заходи і в остаточному підсумку швидко затримати й викрити злочинця. При розслідуванні зґвалтувань малолітніх результати допиту потерпілих завжди є відправним моментом для подальшого розслідування в справі. Вони дозволяють намітити, які після допиту потерпілих варто проводити слідчі дії, у якій послідовності, на що звертати особливу увагу. Так, залежно від показань потерпілих, слідчий при огляді місця події, може звернути увагу на відшукання слідів боротьби (відірвані ґудзики, вирване волосся, обірвані частини одягу, різні знаряддя злочину). Або, знаючи з допиту потерпілих, що вони чинили опір злочинцеві, можна передбачати, які в нього є ушкодження й відповідно до цього організувати виявлення осіб з аналогічними ушкодженнями. Це буде мати важливе значення так само й при огляді підозрюваних. Якщо з показань малолітніх потерпілих, не буде відомо які на тілі злочинця могли залишитися ушкодження, можна при його огляді не звернути увагу на ці ушкодження й не зафіксувати їх у протоколі.

Допит малолітніх потерпілих є джерелом відомостей важливих не тільки для розшуку злочинців, але й для перевірки показань самих потерпілих. Відомо чимало фактів, коли заяви про сексуальні дії подаються з метою виправдання своєї поведінки, спаплюження інших осіб, з певних корисливих намірів (змусити зареєструвати шлюб з матір’ю малолітньої, одержати певну майнову вигоду й т.ін.). Детальний допит потерпілих у подібних випадках дає можливість намітити заходи, які дозволять зібрати докази, що викривають заявників наперед неправдивих повідомлень про злочин.

4. Допит малолітніх потерпілих по аналізованих злочинах має певну відмінність. Наприклад, допит потерпілих, стосовно яких вчинене зґвалтування з боку знайомої особи, відрізняється колом запитань від допиту малолітніх потерпілих, які піддалися таким діям збоку незнайомої особи. Таку ж відмінність буде мати й допит потерпілих, які стали жертвою групи злочинців. Усі ці особливості вимагають розглядати питання про допит малолітніх потерпілих не абстрактно, а наближаючись до характеру того або іншого посягання. Це робить висвітлення даного питання більш предметним і в той же час цілком відповідає інтересам практики.

Кваліфікований допит малолітніх потерпілих по справах про зґвалтування може бути проведений тільки після ретельної його підготовки. Однак, перш ніж говорити про сутність підготовки до допиту, варто наголосити, що допит потерпілих по справах про зґвалтування є більше складним, ніж по інших злочинах. Це обумовлено тим, що при допиті доводиться торкатися інтимних сторін життя потерпілих. Від них доводиться одержувати такі показання про їх статеву сферу, про які вони не завжди розповідають навіть найбільш близьким людям (матерям, сестрам, подругам).

З огляду на цю особливість, а так само складність розкриття сексуальних злочинів стосовно малолітніх, допит потерпілих варто доручати найбільш досвідченим працівникам. Якщо є можливість, то найкраще допит доручити слідчому тієї статі, що й малолітній потерпілий. Потерпілі не будуть соромитися слідчого й відверто розкажуть йому про обставини вчинення відносно них сексуальних дій.

Якщо у слідчому підрозділі немає такої можливості, то допит малолітніх потерпілих доцільно доручати особі, яка за віком є значно старшою потерпілих. У цьому випадку з’ясування подробиць у справі потерпілі будуть розглядати не як цікавість слідчого, а як нагальна необхідність і відповіді на питання будуть більше відвертими. Судово-слідчій практиці відомі випадки, коли допит потерпілих доручався молодим недосвідченим працівникам, які при допиті бентежилися не менше, ніж самі потерпілі. Такі працівники ухилялися від постановки питань, необхідних для уточнення окремих моментів події, і в результаті такий допит виявлявся неповним, а низка важливих обставин залишалася нез’ясованою.

5. При допиті малолітніх потерпілих варто мати на увазі й інші важливі обставини. Відомо, що більшість оперативних працівників і слідчих працюють в кабінеті, не по одному, а по двох, по трьох, а іноді й більше людей. При наявності такого скупчення людей у кабінеті, малолітні потерпілі при допиті, не будуть відвертими. Вони можуть подумати, що їх розповідь про обставини сексуальних дій, будуть почуті кількома особами, і можуть мимоволі стати надбанням сторонніх осіб. Побоюючись розголошення таких відомостей, малолітні потерпілі стануть замкнутими й не повідомлять того, чого могли б зробити при допиті в присутності тільки одного оперативного працівника або слідчого. Щоб усунути цю перешкоду на шляху до одержання відвертих показань, необхідно допит малолітніх потерпілих проводити в кабінеті, у якому б не заходилося не тільки сторонніх громадяни, але й працівник даної установи. Слідчого чи оперативних працівників, не повинні відволікати ні виклики до начальника, ні зайві телефонні дзвінки. Різноманітні перешкоди при допиті нервують малолітніх потерпілих, заважають слідчому зосередитися на з’ясуванні в допитуваних обставин, які мають важливе значення для справи.

Приступаючи до допиту, варто роз’яснити малолітнім потерпілим про серйозність зроблених ними заяв, про необхідність якомога відверто розповісти про обставини події, з метою остаточного вирішення питання про притягнення винного до відповідальності. Оперативно-слідчій практиці відомі випадки, коли після такого роз’яснення малолітні потерпілі розповідали, що заяву про сексуальні відносно них дії примусили подати родичі, або, що вони хотіли тільки налякати співмешканця матері, але не бажали притягнення його до відповідальності. Таким чином, цей тактичний прийом, допомагає уникнути помилок, які можуть бути допущені при порушенні кримінальної справи.

Якщо малолітні потерпілі заявляють, що вони цілком усвідомлюють наслідки своєї скарги й наполягають на розслідуванні й притягненні винного до кримінальної відповідальності, необхідно відразу ж приступитися до допиту.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ (ПРОФІЛЬ) ЗЛОЧИНЦЯ: ПОНЯТТЯ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ЙОГО ЗМІСТ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ
30.11.2011 14:07
ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННИХ ГРУП ТА ЇХ КРИМІНАЛІСТИЧНІ ТИПИ
30.11.2011 13:55
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТІ
24.11.2011 15:23
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІННЯ ТАКИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:54
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІНЬ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:46
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
20.12.2011 14:43
СТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ
20.12.2011 14:38
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМП'ЮТЕРНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
20.12.2011 14:35
НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:22
ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ МОЖЛИВОСТЕЙ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:20




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше