:: LEX :: ВИКОРИСТАННЯ СУДОВОЇ ВІДЕОЗЙОМКИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗЛОЧИНІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИКОРИСТАННЯ СУДОВОЇ ВІДЕОЗЙОМКИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ЗЛОЧИНІВ
 
21.04.2012 14:26
Автор: Ковальов Василь Володимирович, кандидат юридичних наук, заступник начальника відділу організації роботи з техніко-криміналістичного забезпечення органів внутрішніх справ НДЕКЦ при ГУМВС України в Донецькій області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Останніми роками важлива роль у практиці правоохоронної діяльності приділяється відеозапису. Встановлювані з його допомогою фактичні дані про форму, розміри, взаємне розташування об’єктів і їх ознак характеризуються документальність, наочністю та високим ступенем вірогідності. У зв’язку із цим застосування судової відеозйомки спрямовано: на матеріальне закріплення ознак об’єктів, подій і дій певних осіб; на забезпечення можливості накопичення інформації до необхідних обсягів; на забезпечення можливості багаторазового використання зафіксованої інформації (Аммосов С.Н., 2006 р.).

2. В оперативно-розшуковій діяльності, під час розслідування економічних злочинів, технічні засоби фіксації зображень застосовуються за правилами судового відеозапису. При виготовленні копій документів використовується репродукційний метод. Для репродукування, крім традиційної фотозйомки, можна використовувати й відеокамери, хоча з їх допомогою не завжди вдається одержати таку якість копій, як традиційними фотографічними способами. Для зйомки доцільно використовувати штатив, на який кріпиться камера. При репродукуванні за допомогою відеокамери використовують апаратуру, яка має макрорежим зйомки. У цьому випадку можна зафіксувати навіть дрібні деталі документа. У макрорежимі, як правило, відчувається брак освітлення, тому необхідно використовувати додаткові джерела світла.

Під час зйомки документів відеокамерами варто враховувати, що одержати копію цілого крупноформатного документа з розбірливим текстом, як правило, не вдається. Тому документ доцільно знімати фрагментами. При відеозаписі застосовують такі прийоми: а) фрагментарна зйомка (спочатку знімають загальний вид документа, потім плавно переходять на великий план фрагмента, який цікавить слідство, після цього знову дають загальний вид документа й т.д.; б) послідовна зйомка (спочатку знімають документ загальним планом, потім послідовно великим планом весь документ).

3. Матеріали зйомки дій осіб і ходу слідчої дії або оперативно-розшукового заходу в цілому повинні містити умови й хід фіксуємих дій, їх результати, максимальну кількість відомостей про осіб яких знімають, подію і об’єкти. Разом з тим, зміст матеріалів повинен становити цілісну картину, яка дозволяє надалі реконструювати події. При цьому загальний вид місця дій й оточення знімають оглядовим панорамуванням, послідовно повертаючи відеокамеру. Більш крупно показують орієнтири, якими можуть слугувати номера будинків з назвами вулиць, таблички з назвами організацій і т.ін. Фіксацію основних дій здійснюють шляхом чергуванням середнього, вузлового й детального плану зйомки, що досягається зміною фокусної відстані об’єктива (Герасименко А.Ю., 2003 р.).

4. Паралельно відеозапису доцільно записувати звуковий супровід ходу заходу, який проводиться. При цьому особлива увага звертається на ключові факти подій, називаються імена й прізвища фіксуємих осіб, описуються предмети, які з’являються під час зйомки.

5. Відеозйомка, як правило, вимагає ретельної попередньої підготовки, яка починається з виїзду на місце проведення заходу, уточнення місцевості, оцінки освітленості й інших умов. Визначальним є вибір місця відліку зйомки, з якої повинна забезпечуватися найбільш повна фіксація загальної картини подій, осіб і їх дій, предметів, які представляють інтерес для слідства. Бажано зробити пробні кадри, за якими можна більш точно визначити як метод, так і місце відліку зйомки (Мусієнко А.В., 1987 р.).

6. Відеоапаратуру варто підбирати виходячи з навколишньої місцевості й умов зйомки. Гарні результати може дати застосування декількох технічних засобів з різними характеристиками, адже події можуть розгортатися і непрогнозовано, тому розташування декількох операторів у різних місцях відліку зйомки дозволить одержати більш надійні результати.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:41
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:31
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:26
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше