:: LEX :: ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ЗІ СПЕЦІАЛІСТОМ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ЗІ СПЕЦІАЛІСТОМ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ
 
21.04.2012 20:17
Автор: Ковальова Ольга Вікторівна, експерт сектору Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Донецькій області, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Фахівці різного профілю, в якості спеціалістів, поряд з оперативними працівниками органа дізнання, найчастіше беруть участь у слідчій дії, особливо значима їх роль при проведенні огляду місця події по справах про вбивства. При цьому спеціалістів у більшості випадків прийнято відносити до так званих факультативних учасників слідчої дії, адже ця особа залучається до участі в огляді місця події на розсуд слідчого.

2. Слід врахувати, що огляд трупа на місці події без участі судово-медичного експерта може мати негативні наслідки для розслідування. По-перше, це є порушенням норм кримінально-процесуального законодавства, відповідно протокол огляду місця події повинен бути визнаний неприпустимим доказом. По-друге, своєчасно, а головне, якісно проведений огляд трупа (а це можливо лише за участі судово-медичного експерта), дозволить слідчому вже на початковому етапі розслідування вбивства усвідомити сутність події, одержати відомості про особу потерпілого й злочинця, висунути версії й визначити способи їх перевірки.

3. Спеціалісти залучаються до участі в огляді місця події по справах про вбивства з метою надання допомоги слідчому у виявленні, закріпленні й вилученні слідів злочину, а також фіксації ходу й результатів огляду місця події. Тому, очевидно, що більшість слідчих розглядають взаємодію зі спеціалістами в ході огляду винятково в рамках їх діяльності по дослідженню матеріальної обстановки місця події й, насамперед, роботи зі слідами злочину, чим необґрунтовано обмежуються можливості слідчого в залученні спеціалістів на стадії підготовки до цієї слідчої дії.

4. На початковій стадії підготовки до слідчої дії (до виїзду на місце події) спеціаліст може брати участь в обговоренні отриманої інформації про подію, порядку передбачуваних дій по огляду місця вбивства або виявлення трупа. При цьому спеціаліст висловлює свою думку про необхідність вживання додаткових заходів, спрямованих на збереження від ушкодження або втрати окремих слідів злочину й інших об’єктів на місці події; висловлює пропозиції про залучення додатково інших фахівців в якості спеціалістів, про можливість і порядок використання техніко-криміналістичних засобів (Мамонов В.С., Степанов В.В., 2010 р.).

5. Крім того, одержавши від слідчого інформацію про подію й майбутній огляд, і усвідомивши характер передбачуваної роботи, спеціаліст до виїзду на місце події готує необхідні для роботи на місці події техніко-криміналістичні засоби, довідкові матеріали; сприяє слідчому в підготовці відповідних технічних засобів.

6. Прибувши на місце події, спеціаліст спільно зі слідчим переконується, що охорона місця події організована і вжиті всі необхідні заходи для запобігання внесення змін в обстановку місця події, за узгодженням зі слідчим або за його дорученням вживає додаткові заходи. У ході загального огляду слідчий залучає спеціаліста для визначення передбачуваних меж місця події, уточнення характеру події, погоджує порядок проведення огляду, вирішує питання про доцільність залучення до участі в огляді інших фахівців в якості спеціалістів або додаткових техніко-криміналістичних засобів.

Крім цього, ґрунтуючись на інформації про передбачуваний механізм убивства, спеціаліст при ознайомленні з обстановкою місця події й виборі маршруту пересування повідомляє слідчого про ті ділянки, де можуть перебувати сліди злочину й інші об’єкти, що мають значення для справи про вбивство (Зінін А.М., 2004 р.).

7. Після виконання всього комплексу заходів, пов’язаних з підготовкою до огляду місця події, спеціаліст уточнює завдання, які необхідно буде виконати з його участю, і, виходячи з них, пропонує слідчому план своїх дій на місці події, що забезпечує виконання поставлених перед спеціалістом завдань, уточнює послідовність дій по виявленню, фіксації й вилученню слідів і інших об’єктів; при відсутності заперечень по суті плану спеціаліст розпочинає його виконання.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:41
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:31
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:26
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше