:: LEX :: ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
21.04.2012 21:26
Автор: Поветкіна Юлія Валеріївна, викладач Одеського училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Одеській області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Проведений нами аналіз поглядів науковців на процесуально-тактичні умови проведення відтворення обстановки і обставин події при розслідуванні незаконного поводження з вогнепальною зброєю, дозволив виділити такі криміналістичні рекомендації: 1) слідчу дію можливо проводити тільки з особою, яка раніше була допитана про обставини, які перевіряються; 2) неприпустиме приниження гідності осіб, які беруть в ній участь, та створення небезпеки для їх здоров’я або життя; 3) неприпустимо під видом цієї слідчої дії закріпляти отримані зізнання у вчиненому злочині, шляхом ознайомлення особи з деталями обстановки вчиненого злочину; 4) проводити дослідні дії необхідно в умовах, максимально наближених (подібних) до тих, в яких мала місце подія або факт, який встановлюється; 5) необхідно проводити безпосередньо активні дії, максимально схожих на ті, які відбувалися в процесі події, яка перевіряється; 6) необхідна багаторазовість повторення (проведення) однорідних дослідів; 7) проводити досліди необхідно в декілька етапів; 8) понятих слід підбирати таких, щоб могли розуміти, пам’ятати складні нюанси слідчої дії, засвідчити хід і результати перевірки, а згодом при потребі підтвердити, що дійсно особа, дії якої перевіряються, самостійно, без підказки збоку, демонструвала певні дії; 9) під час слідчої дії неприпустимі навідні запитання та підказки про напрям та подальший маршрут руху, чи дії в певній обстановці; 10) звукозапис, відео- чи фотозйомка при фіксації ходу і результатів перевірки показань на місці повинні проводитися таким чином, щоб було зрозуміло, що особа з якою проводиться перевірка, йде попереду групи і саме ця особа визначає напрям і маршрут руху (Бєлкін Р.С., Стратонов В.М., Центров Є.Є. та ін.).

2. Відтворення обстановки і обставин події у вигляді слідчого експерименту — це слідча дія, яка полягає в проведенні спеціальних дослідів з метою перевірки зібраних у справі доказів, перевірки й оцінки слідчих версій про можливість або неможливість існування тих або інших фактів, які мають значення для справи. Проведення слідчого експерименту вимагає ретельної підготовки, яка містить у собі: визначення мети експерименту; визначення змісту, способів і послідовності проведення досвідів; з’ясування умов, у яких будуть проводитися досліди; підбір необхідних знарядь, інструментів, предметів; вибір учасників; перевірка наявності й готовності техніко-криміналістичних засобів.

3. По справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю слідчий експеримент, найчастіше, проводиться з метою встановлення можливості вчинення підозрюваним (обвинувачуваним) конкретних дій — виготовлення того або іншого зразка зброї. Як правило, тактика проведення слідчого експерименту в таких випадках нескладна й не вимагає значної підготовчої роботи. Головною особливістю є не тільки обов’язкова участь підозрюваного (обвинувачуваного) у проведенні експерименту, але й виконання дослідів (робота на верстаті, з інструментами) ним самим. Перш ніж провести дослідні дії, від підозрюваного (обвинувачуваного) необхідно отримати згоду на участь у слідчому експерименті, тому що перевірятися повинні навички, і вміння саме його, а не кого-небудь іншого.

Навіть якщо на допиті підозрюваний або обвинувачуваний зізнався, що він уміє виконувати зазначені дії, слідчий повинен бути готовим до того, що він з метою дезорієнтації слідства може імітувати своє невміння їх виконувати. Слідчий експеримент, який складається з кількаразового повторення дослідних дій, дозволяє «відновити маскуємі дії», тому що динамічний стереотип професійних навичок досить стійкий і важко піддається зміні.

4. Вивчення нами судово-слідчої практики про незаконне поводження з вогнепальною зброєю показало, що мотивами відмови від участі в перевірці показань на місці підозрюваним (обвинувачуваним) можуть бути такі: 1) небажання давати показання проти себе, своїх близьких родичів чи друзів; 2) боязнь викриття неправдивих показань даних в процесі допиту; 3) знаходження під впливом збоку співучасників злочину або інших осіб; 4) небажання допомагати слідству, в основному через негативне відношення до правоохоронних органів; 5) бажання приховати свої дії, які були вчинені на місці перевіряємого злочину; 6) небажання з’являтися на місці події вдруге через психотравмуючу ситуацію.

Слід враховувати, що згода допитуваного брати участь в проведенні перевірки показань на місці, може бути продиктована не завжди тільки бажанням допомогти слідству, але й іншими інтересами (протидія розслідуванню), зокрема намаганням: 1) встановити зв’язок із співучасниками або іншими особами; 2) вчинити втечу; 3) знищити сліди злочину; 4) фальсифікувати інформацію, з метою направити слідство по неправильному шляху (показати місця, які немають жодного відношення до події); 5) опинитися за межами місць тимчасового утримання, що характерно для осіб, які утримуються у слідчих ізоляторах.

5. Хід і результати відтворення обстановки і обставин події по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю ретельно фіксуються в протоколі. Для забезпечення наочності проведених дослідів, розповіді, показів і оглядів доцільно використовувати відеозйомку.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:41
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:31
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22
СУЧАСНІ НАПРЯМИ ІНТЕГРАЦІЇ ДОСЯГНЕНЬ ПРИРОДНИЧИХ І ТЕХНІЧНИХ НАУК У КРИМІНАЛІСТИКУ
21.04.2012 21:21




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше