:: LEX :: ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
21.04.2012 21:31
Автор: Поветкіна Юлія Валеріївна, викладач Одеського училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Одеській області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Загальні положення організації тактики проведення обшуку детально досліджені у криміналістиці (Астапкіна С.М., 1989 р., Шепітько В.Ю. і Коновалова В.О., 1997 р., Россинский С.Б., 2003 р.), тому далі ми зупинимося на особливостях проведення обшуку по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю.

Підставами для проведення обшуку (ст. 177 КПК України) є наявність достатніх даних про те, що вогнепальна зброя, матеріали для її виготовлення, обладнання, за допомогою якого виготовляється така зброя, а також документи, які цікавлять слідство (наприклад, розрахунки за продаж зброї), знаходяться в певному приміщенні (квартира, будинок, склад, робоче місце тощо). Відомості про це слідчий може отримати в результаті допиту свідків, підозрюваного (обвинуваченого), потерпілих, а також у результаті проведення оперативно-розшукових заходів.

Слідчому варто винести постанову про проведення обшуку та провести обшук відразу після порушення кримінальної справи, та ще до проведення першопочаткових слідчих дій, тому що злочинці матимуть можливість приховати або знищити сліди злочину.

При проведенні обшуку по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю слід дотримуватися загальних тактичних вимог, розроблених наукою криміналістикою: законність обшуку, раптовість, планомірність і послідовність його проведення; використання техніко-криміналістичних засобів.

Так, у випадках, коли особу підозрюваного встановлено до її затримання, проведення обшуку варто планувати одночасно з її затриманням, цим буде досягнуто чинник раптовості (використання цього чинника при проведенні допиту детально розкрито у навчальному посібнику підготовленому В.П. Бахіним, В.С. Кузьмічовим та Є.Д. Лук’янчиковим, 1990 р., кандидатських дисертаціях В.С. Кузьмічова, 1986 р., М.Є. Ігнатьєва, 2002 р., М.В. Савельєва, 2003 р.).

Якщо ж дані про підозрюваного отримані тільки після його затримання, то слід вжити невідкладні заходи щодо встановлення адрес складів, цехів та інших приміщень, де виготовляється та зберігається вогнепальна зброя і провести там обшуки.

Особливу увагу при проведенні обшуку слід звернути на присутність сторонніх осіб, які можуть знаходитися в обшукуваному приміщенні. У них слід з’ясувати з якою метою вони перебувають у даному приміщенні. Слід мати на увазі, що такі особи можуть бути покупцями або розповсюджувачами вогнепальної зброї.

Проводячи особистий обшук затриманого, слідчий, у першу чергу, звертає увагу на пошук і виявлення іншої зброї, крім уже вилученої у підозрюваного при затриманні працівниками міліції. Ретельному обстеження піддаються предмети одягу обшукуваного й носильні речі, які перебувають при ньому. За допомогою особистого обшуку виявляються й вилучаються частини вогнепальної зброї (шомполи, протирки, кобури, чохли й т.ін.), різні предмети, у які була загорнута вогнепальна зброя (тканина, папір) і інші об’єкти.

Однак, вивчена нами судово-слідча практика показала, що обшуки по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю проводиться рідко, тому що підозрюваний викликається на допит до слідчого через кілька днів після вчинення злочину (після проведення попередньої перевірки органом дізнання й надходження матеріалів до слідчого).

Особливості проведення обшуку за місцем проживання або роботи підозрюваного при розслідуванні злочинів аналізованої категорії обумовлені, насамперед, предметом пошуку. Вилученню підлягають не тільки вогнепальна зброя і її частини, але й заготовки, які призначалися для її виготовлення, інструменти, які використовувалися підозрюваним при виготовленні такої зброї, і інші об’єкти, які мають значення для розслідування.

При розслідуванні незаконного поводження з вогнепальною зброєю, необхідно проводити обшуки одночасно в кількох місцях (за місцем проживання підозрюваного, роботи та можливого перебування з метою підготовки до вчинення злочину (заміський будинок, гараж тощо)). Кількість обшуків залежить від ситуації, яка склалася, реалізація цих слідчих дій передбачає створення на час їх проведення слідчо-оперативних груп з вивчення місця проведення обшуку, підходів до нього, обшукуваних осіб.

Під час проведення обшуків, слід звертати особливу увагу на виявлення схованок вогнепальної зброї та інших предметів. Позитивний результат може бути досягнутий у випадку використання техніко-криміналістичних засобів, застосування службово-розшукової собаки, а також уважного спостереження за поведінкою обшукуваних та присутніх членів сім’ї. Об’єктами пошуку мають бути не тільки зброя але й боєприпаси, вибухові речовини та вибухові пристрої, їх частини, заготовки для їх виготовлення, креслення, спеціальна література, адреси, телефони та інші дані про працівників установ та організацій, пов’язаних з виготовленням, збереженням чи ремонтом вогнепальної зброї.

При виявленні в процесі обшуку предметів озброєння необхідно за допомогою фото- та відеозйомки зафіксувати особливості схованки. Огляд вогнепальної зброї слід розпочати з виявлення на ній відбитків пальців та мікрооб’єктів, потім перевіряються наявність та кількість патронів (гільз) в ній. Зброя розряджається та запаковується для направлення на дослідження до експертної служби.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:41
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:26
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22
СУЧАСНІ НАПРЯМИ ІНТЕГРАЦІЇ ДОСЯГНЕНЬ ПРИРОДНИЧИХ І ТЕХНІЧНИХ НАУК У КРИМІНАЛІСТИКУ
21.04.2012 21:21




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше