:: LEX :: ТАКТИКА ДОПИТУ ПІДОЗРЮВАНОГО ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ТАКТИКА ДОПИТУ ПІДОЗРЮВАНОГО ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
15.06.2012 19:34
Автор: Поветкіна Юлія Валеріївна, викладач Одеського училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Одеській області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Успішне проведення допиту підозрюваного, по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю, залежить від рівня поінформованості слідчого про допитуваного, здатності уявити хід думки допитуваного, правильно спрогнозувати його поведінку. Слідчий повинен чітко уявляти собі, яку інформацію й за допомогою яких прийомів і засобів він має намір одержати від допитуваного.

Розпочавши розслідування незаконного поводження з вогнепальною зброєю слідчий, як правило, вже має у своєму розпорядженні пояснення підозрюваного, пояснення інших осіб і інші матеріали, з урахуванням цього він визначає черговість допиту кожної особи й вибирає відповідну тактику.

У першу чергу доцільно допитувати тих осіб, які, на думку слідчого, можуть дати правдиві показання, через те, що краще попередити неправду, ніж її викривати. Особи, які вперше вчинили злочини й не мають злочинного досвіду, найчастіше відчувають каяття совісті, почуття сорому, жалю за вчинене і тому дають правдиві показання, справедливо розраховуючи на це як на пом’якшуючу провину обставину.

При допиті підозрюваного у вчиненні незаконного поводження з вогнепальною зброєю, особливо при першому допиті, необхідно прагнути до того, щоб допит був повним і детальним, через те, що в ході подальшого слідства зазначені особи нерідко міняють показання «на свою користь».

Допитуючи підозрюваного у вчиненні аналізованого злочину, слідчий повинен з’ясувати такі питання: коли і за яких обставин вчинено діяння; спосіб придбання або збуту вогнепальної зброї; місце вчинення діяння, а у випадках, пов’язаних з носінням вогнепальної зброї, усі місця, де допитуваний з нею з’являвся; вид вогнепальної зброї, її докладний опис; опис супутніх предметів (чохол, кобура, тканина чи інший матеріал у який була загорнута зброя, і т.ін.); де зберігалася зброя; чи вживалися заходи до її маскування; які матеріали й інструменти використовувалися для виготовлення вогнепальної зброї; хто бачив (кому демонстрував, пропонував) у допитуваного зброю; чи вчинялися які-небудь злочини з використанням цієї вогнепальної зброї; чи передавав допитуваний кому-небудь зброю в тимчасове користування; чи є обставини, які виключають, кримінальну відповідальність (якщо вони не виявлені в ході попередньої перевірки), які саме; мета і мотиви вчинення злочину; які обставини сприяли вчиненню злочину.

Тактика допиту підозрюваного має будуватися з урахуванням того, щоб перш за все ставленням додаткових запитань максимально деталізувати і конкретизувати показання. При цьому має значення з’ясування деталей, за якими можна було б перевірити показання у ході інших слідчих дій і ускладнити тим самим для допитуваного можливість відмовитись від них потім. В окремих випадках раціонально запропонувати допитуваному скласти креслення (чи декілька креслень) виготовленої ним зброї і долучити їх в якості додатку до протоколу допиту.

Для оцінки подібних показань слідчим має бути взято до уваги те, що при вчиненні сукупності діянь допитуваному часом психологічно легше спочатку дати показання щодо діяння (епізоду), який не являє значної суспільної небезпеки.

Незаконне виготовлення вогнепальної зброї, може вчинятися у групі з розподілом ролей, тому метою допиту повинно бути встановлення злочинного ланцюжка. Виходячи з того, яку роль у вчиненому злочині відіграє підозрюваний, слідчий ставить перед собою різноманітні завдання, але у всіх випадках необхідно встановити співучасників незаконного виготовлення вогнепальної зброї, джерела одержання матеріалів і заготовок, місця і способи виготовлення, збереження, збуту виготовленої зброї, засоби перевезення, відомості, які характеризують співучасників злочину; стосунки між ними; способи розрахунків тощо. У ході допиту підозрюваного слідчий також з’ясовує хто запропонував вчинити злочин, хто був організатором і керував підготовкою до вчинення злочину, яка роль допитуваного у злочинній групі, які він виконує функції, яка роль і дії інших співучасників, коли і на якій основі була організована група, які зв’язки і стосунки склалися між членами групи, які способи конспірації застосовувались, які заходи вживалися щодо приховування слідів злочину, який був розподіл грошей між співучасниками за збуту вогнепальну зброю, хто, крім осіб, які займаються незаконним виготовленням вогнепальної зброї знає про злочинну діяльність.

У всіх випадках важливо також з’ясувати: які цінності були придбані на суми, виручені від злочинних операцій з вогнепальною зброєю, де вони знаходяться в даний час; чи вкладалися отримані злочинним шляхом кошти у розширення злочинного процесу (для придбання необхідних матеріалів, ремонт та оновлення інструментів, оплати оренди приміщень та ін.), скільки грошей вкладено, які є рахунки в банках, на чиє ім’я, чи купувалися на ці гроші цінні папери, які, скільки, де вони знаходяться; чи були випадки дачі хабарів якій-небудь особі для сприяння у вчиненні злочину, якщо так, кому давалися хабарі, у яких сумах.

Слід також мати на увазі, що допит основних учасників і організаторів злочину в якості підозрюваних не дає результатів, якщо вони не викриті іншими доказами в справі: показаннями свідків, висновками судової експертизи, вилученими речовими доказами. В ході допиту підозрювані намагаються знайти пояснення фактам, які викривають їх, заявляють, що звинувачення сфальсифіковано, вишукуючи найменші процесуальні порушення, висувають нові версії. Підготовка до допиту таких осіб вимагає найбільшої уваги, ретельного вивчення матеріалів кримінальної справи і наявних доказів.

Усі показання повинні старанно закріплюватися складанням планів і схем приміщень де виготовлялась і зберігалась вогнепальна зброя. При проведенні допитів бажана участь спеціаліста, який може надати кваліфіковану допомогу слідчому.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУБ’ЄКТИВНИХ ОЗНАК ПОВТОРНОСТІ ТА РЕЦИДИВУ ЗЛОЧИНІВ
24.05.2012 15:52
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК МЕТОДУ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ У США
18.06.2012 15:47
НАПРЯМИ АНАЛІЗУ ЗВ'ЯЗКУ «ЗЛОЧИНЕЦЬ-ЖЕРТВА» З МЕТОЮ РОЗШУКУ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
18.06.2012 15:47
ДОСВІД СТВОРЕННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА ПРОФІЛАКТИКУ ЗЛОЧИННОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ У США
18.06.2012 15:45
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
18.06.2012 15:43
СУБ’ЄКТИВНІ ОЗНАКИ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ЗБУТУ ЧИ ВИКОРИСТАННЯ ТАКИХ ДОКУМЕНТІВ
18.06.2012 15:31
ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДАННЯ ПЛАНІВ ТА СХЕМ В ХОДІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ РОЗБОЇВ
17.06.2012 18:36
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО РОЗБОЇ
17.06.2012 18:35
ПРОБЛЕМИ ЗАЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФАХІВЦІВ, В ЯКОСТІ СПЕЦІАЛІСТІВ, ДО РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:33
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
17.06.2012 18:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше