:: LEX :: ПРОФІЛАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СЛІДЧОГО ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОФІЛАКТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СЛІДЧОГО ПО СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
 
17.10.2012 16:48
Автор: Поветкіна Юлія Валеріївна викладач Одеського училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Одеській області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Профілактика злочинів, яка здійснюється слідчим, є частиною роботи із запобігання, вона полягає у цілеспрямованому виявленні та усуненні причин і умов конкретних злочинів. Найбільш обґрунтованим є твердження тих авторів, які називають такі рівні профілактики злочинів, як : 1) загальносоціальна профілактика; 2) профілактика у соціальних групах і колективах; 3) індивідуальна профілактика; 4) профілактика злочинів на регіональному або галузевому рівні (Блувштейн Ю. Д., Зирін М. І., Романов В. В., 1986 р.).

2. Поділ профілактики на два види — загальну й індивідуальну закріпився у практиці органів внутрішніх справ. Тому, можна припустити, що слідчі підрозділи органів внутрішніх справ здійснюють спеціальну профілактику незаконного поводження з вогнепальною зброєю, яка, своєю чергою, поділяється на такі види, як : загальнопрофілактична діяльність та індивідуально-профілактична діяльність.

3. Загальна й індивідуальна профілактика таких злочинів тісно пов’язані між собою. Загальна створює підґрунтя для ефективного здійснення індивідуальної профілактичної роботи слідчих, а остання, відповідно, — конкретизує й розвиває форми загальної профілактики, беручи до уваги індивідуальні особливості осіб.

4. З огляду на роль і місце сукупності різних криміногенних обставин у виникненні злочинної поведінки, загальнопрофілактичну діяльність можна розділити на три групи.

До першої групи належать обставини, які визначають виникнення, суть і форму антисоціальної спрямованості особи. Ними вважається несприятливий вплив середовища, в якому виховувався, навчався, жив і працював підозрюваний (обвинувачуваний). Під впливом цих чинників формуються злочинні мотиви та мета. Встановлюючи зазначені обставини, слідчий створює необхідні передумови для здійснення індивідуально-профілактичного впливу з виправлення і перевиховання правопорушника та для визначення заходів загальної профілактики з ліквідації криміногенних впливів середовища на інших осіб.

Другу групу обставин становлять такі негативні явища мікросередовища, як ті, що сприяють переростанню антигромадської орієнтації у злочинний намір. Вони, немовби, завершують моральну деформацію свідомості особи, зміцнюють її рішучість вчинити злочин. Завдання слідчого полягає у тому, щоби не тільки виявити негативні морально-психологічні зміни у свідомості особи, а й визначити безпосередні джерела криміногенного впливу, які відіграли провідну роль у формуванні рішення вчинити злочин.

Третя група обставин об’єднує таку сукупність умов, які сприяють реалізації злочинного наміру в суспільно небезпечне діяння. Йдеться про конкретні недоліки у діяльності державних органів, громадських організацій, посадових осіб і тих чи тих громадян, які свідомо сприяли досягненню злочинного результату. Тому їх виявлення й усунення є сенсом профілактичної діяльності слідчого.

Отже, ефективність загальної профілактики, яка здійснюється слідчими підрозділами органів внутрішніх справ, визначається, переважно, ступенем пошуку причин, умов та повнотою інформації, а також підходом до підбору форм і способів усунення виявлених під час розслідування криміногенних чинників (Омельченко О.Є., 2002 р.).

5. Для успішного проведення індивідуальної профілактики, по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю необхідно, з одного боку, проаналізувати структуру особи правопорушника, її соціально-психологічні, соціально-демографічні та соціально-біологічні ознаки, з іншого, — глибоко розкрити специфічні соціальні причини формування типів особи злочинців, виявити несприятливі умови, які призводять до цього процесу (Кудрявцев В.М., 1978 р.).

6. Специфіка індивідуально-профілактичної роботи слідчого визначається особливостями суб’єкта й об’єкта впливу, а також метою і способами проведення індивідуальної профілактики. Приміром, для здійснення індивідуально-профілактичної роботи стосовно обвинуваченого слідчий повинен зібрати певні відомості, які дають безпосереднє уявлення про цю особу. Важливими є також відомості, які характеризують негативний вплив на обвинуваченого, тобто його індивідуальне мікросередовище.

7. Встановлення причин і умов, які сприяють незаконному володінню зброєю, як і усієї сукупності обставин, що складають предмет доказування, відбувається безперервно, починаючи з моменту порушення кримінальної справи; для цього необхідно використовувати кожну процесуальну дію, яка виконується за цими справами. Спробуємо наочно показати виявлення причин і умов на прикладі допиту — найбільш поширеної слідчої дії.

При допитах свідків по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю, а особливо — обвинуваченого, важливо з’ясувати, чи відомо допитуваному що-небудь про злочини, підготовлені іншими учасниками злочинного угруповання. Якщо вони нададуть таку інформацію, варто уточнити : хто збирається вчинити злочин; склад злочинного угруповання; їх найближчі зв’язки; у чому полягають їх наміри. Ця інформація після ретельної перевірки слугуватиме основою невідкладних профілактичних заходів слідчого.

Допит є доступним і достатньо ефективним засобом встановлення причин і умов, що сприяють незаконному поводженню з вогнепальною зброєю. Про це можуть бути допитані як обвинувачуваний (підозрюваний), так і інші особи. Зрозуміло, нема сенсу задавати допитуваному прямі запитання про зазначені обставини. Відомості про них формуються переважно синтетично — з урахуванням характеристики обвинувачуваного, даних про загальну картину злочину і з отриманих показів про час, місце, спосіб його вчинення, особливо про походження зброї. Наприклад, у випадку викрадення зброї, представники адміністрації, охорони, інші відповідальні особи допитуються про режим роботи, контрольно-пропускну систему, сигнальні пристрої тощо.

8. Особливе значення має встановлення довірливого контакту з обвинувачуваним. Правомірне схилення його до щиросердного каяття і правдивого викладення обставин незаконного володіння зброєю вже саме собою має великий профілактичний вплив, метою якого є переконати винного в невідповідності (ефемерності) його протиправної орієнтації. З’ясування усіх обставин справи дозволяє, крім того, зробити правильний висновок про фактори, які породили конфлікт особи з суспільством, і, якщо можливо, усунути конкретну криміногенну ситуацію, яка, у випадку якщо залишиться, буде й надалі провокувати вчинення подібних злочинів. Не менш широкі можливості для з’ясування обставин, які сприяли незаконному поводженню з вогнепальною зброєю, мають й інші слідчі дії.

9. Загальними особливостями профілактичної функції слідчого по справах про незаконне поводження з вогнепальною зброєю є такі : 1) сприяє виконанню завдань кримінального процесу; 2) здійснюється на основі матеріалів конкретної кримінальної справи; 3) застосовується органами дізнання, слідчим, прокурором і суддею (судом); 4) реалізується у різних процесуальних та непроцесуальних формах; 5) фіксується у процесуальних документах; 6) діє не лише на учасників процесу; 8) сприяє усуненню причин і умов; 9) впливає не тільки на особу злочинця, а й на інших осіб зокрема, та кримінальне середовище загалом.

10. Профілактична робота при розслідуванні злочинів, як правило, проводиться на різних етапах провадження, що зумовлює тривалий характер діяльності слідчого відносно виявлення у процесі розслідування причин та умов, які призвели до вчинення незаконного поводження з вогнепальною зброєю, а також вживання ефективних заходів щодо їх усунення.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
22.10.2012 12:21
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
22.10.2012 12:09
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше