:: LEX :: МЕТОД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНИМИ ФАХІВЦЯМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕТОД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНИМИ ФАХІВЦЯМИ
 
21.10.2012 23:22
Автор: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права Луцького інституту розвитку людини Відкритого Міжнародного університету «Україна»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Кримінальне профілювання («психологічне портретування» (профілювання)) протягом останніх трьох десятиліть є одним з важливих засобів забезпечення розслідування серійних насильницьких злочинів у США та провідних європейських країн.

Значних зусиль до розробки методу кримінального профілювання приклали фахівці США, Великобританії та Канади (R.K. Ressler, V.J. Geberth, R. Hazelwood, J.E. Douglas, R.M. Holmes, J. DeBurger, D. Canter, D.K. Rossmo та ін.).

У США метод кримінального профілювання почав застосовуватися з 1971 року працівниками Відділу поведінкових наук Академії ФБР США. А в 1984 році при цій академії було створено Національний центр по аналізу насильницьких злочинів, зорієнтований на потреби правоохоронних органів. Метою цього центру є забезпечення допомоги правоохоронним органам як США такі і інших країн у розкритті та розслідуванні серійних насильницьких злочинів, зокрема у встановленні та розшуку осіб, які вчиняють такі злочини. Метод кримінального профілювання, спрямований на виявлення внутрішніх і поведінкових ознак людини, знання яких оптимізує пошук і виявлення злочинця (О. І. Бродченко, О. А. Логунова, 2007 р.).

2. На думку зарубіжних фахівців метод кримінального профілювання є «процесом ідентифікації всіх психологічних характеристик індивідуума, які становлять загальний опис особи, заснований на аналізі злочинів вчинених нею» (R.K. Ressler, 1982 р.).

Зарубіжні фахівці вважають, що методом кримінального профілювання найбільш доцільно користуватися з метою прогнозування особистісних особливостей злочинця, коли злочини нею вчинені під впливом онтогенетичної особистісної дисфункції, яку можна розглядати як своєрідну психопатологію, що знаходить відображення в механізмі злочину, в до- і посткримінальній поведінці злочинця. До таких злочинів віднесено вбивства на сексуальному ґрунті з ознаками садистського катування жертви; убивства із вирізанням та розкиданням внутрішніх органів жертви, посмертними колотими й різаними пораненнями, які поєднуються з маніпуляціями злочинця із трупом жертви; «безмотивні» підпали й вибухи; зґвалтування; ритуальні вбивства (Howlett J.B., Hanfland K.A, Ressler R.K., 1986 р.).

3. Складання кримінального портрету невстановленого злочинця, на думку науковців США, містить п’ять послідовних етапів : перший – ретельне вивчення природи й сутності злочинів і типології осіб (психолого-психіатрична типологія осіб), які раніше вчинили подібні злочини; другий – вичерпний аналіз місця розслідуваного злочину; третій – поглиблене вивчання оточення, занять і захоплень жертви й підозрюваного; четвертий – формування можливих мотиваційних факторів підозрюваних осіб; п’ятий – опис злочинця (на основі зовнішніх поведінкових проявів його ймовірної психологічної сутності) (О. І. Бродченко, О. А. Логунова, 2007 р.).

В ході складання портрета невстановленого злочинця зарубіжними фахівцями аналізуються такі матеріали :

Фотодокументи місця злочину і його околиць, прив’язані до карт, планів, схем місцевості; фотографії наявних на тілі жертви ран, фотографії жертви, зроблені з різних позицій і під різним кутом. При цьому в комплексі аналізується все знайдене безпосередньо на місці злочину й довкола нього. Відповідно від якості й повноти фотоматеріалів з місця злочину залежать висновки про механізм вчиненого злочину.

Матеріали судово-медичної експертизи аналізуються з метою одержання відповідей на запитання : яким знаряддям, де, у якій послідовності й з якою силою були нанесені ушкодження, що спричинили смерть. Точна локалізація ушкоджень на тілі жертви дозволяє зробити припущення про те, чи була жертва захоплена вбивцею зненацька, чи вбивству передувала боротьба. Значимими для аналізу є також відомості про кількість ушкоджень, ушкодження які були нанесені посмертно, чи були поранення нанесені крізь одяг чи у відкриті частини тіла. Аналіз загальної картини ушкоджень дозволяє зробити висновок про психічний стан убивці в момент злочину й про те чи існували між ним і жертвою певні відносини.

План переміщення жертви до смерті включає відомості про місце роботи, місце проживання, де останній раз бачили жертву живою, перед тим, як вона була виявлена на місці злочину.

Документи з інформацією про особу жертви особливо цікаві для фахівців в області кримінальної віктимології, які складають точне уявлення про жертву на підставі даних про її вік, стать, фізичні особливості, одяг під час інциденту, сімейний статус, соціальну адаптованість, інтелект, стиль життя, особливості особи й темпераменту, манеру поведінки, місце проживання, взаємозв’язок місця проживання й злочину, рід занять, репутацію за місцем проживання й роботи, особистісні і соціальні звички, захопленнях, коло друзів і недругів.

Інформація про повну картину злочину, на основі якої реконструюється подія допомагає на початковій стадії реконструкції відновлювати картину зовнішньої низки подій злочину (механізм вчиненого), вона містить відомості про місце, час, дату події, вид зброї, якою було вчинено злочин, спосіб його вчинення, а також відомості про поведінку злочинця в «ситуації після вбивства». Встановлена на початковій стадії реконструкції картина злочину слугує підставою для подальшого її аналізу з метою знаходження відповіді на питання, чому злочинець обрав той або інший спосіб дій, діагностики психологічного стану злочинця в момент вчинення злочину, складання уявлення про рівень його інтелекту й освіти та ін. Таким чином, знаходження відповідей на питання – що відбулося на місці злочину, й чому це відбулося, підводить фахівців до шуканого – хто міг вчинити такий злочин, тобто до складання психологічного портрета, який відображає істотні для характеристики особи й поведінки вбивці ознаки.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
22.10.2012 12:21
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
22.10.2012 12:09
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше