:: LEX :: ЕВТАНАЗІЯ – ЦЕ  ПОРУШЕННЯ ПРАВА НА ЖИТТЯ ЧИ ПРАВО ЛЮДИНИ НА ГІДНУ СМЕРТЬ?
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЕВТАНАЗІЯ – ЦЕ ПОРУШЕННЯ ПРАВА НА ЖИТТЯ ЧИ ПРАВО ЛЮДИНИ НА ГІДНУ СМЕРТЬ?
 
02.12.2012 23:35
Автор: Соловйова Анастасія Андріївна, студентка юридичного факультету Чорноморського державного університету імені Петра Могили
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Проблема евтаназії виникла ще в данині. Дискусії між юристами, медиками, священиками щодо того, чи є евтаназія порушенням права на життя чи правом людини гідно померти є досить довгою.

У сучасних публікаціях використовуються різні інтерпретації терміну: «евтаназія», «еутаназія», «ейтаназія».  Проблема евтаназії полягає у тому , що у понятті поєднуються водночас життя і смерть. Евтаназію розглядають як суїцид. Це не відповідає її сутті. Евтаназія з грецької означає «хороша смерть», тобто смерть без мук і страждань.

Конституція України говорить: «Кожна людина має невід’ємне право на життя. Ніхто не  може бути свавільно позбавлений життя. Обов’язок держави  - захищати права людини».ЦКУ також регулює це питання у ст. 281 ч. 4 «забороняється задоволення прохання фізичної особи про припинення її життя». Україна не розглядаєевтаназію, як засіб для гідної смерті. ЗУ «Основи законодавства про охорону здоров’я України» ст. 52 зазначає, що медичним працівникам забороняється невиліковного хворого з метою припинення його страждань. 

Більшість вчених розглядають евтаназію не припустимою ні за яких обставин, це  порушенням права на життя, не є етичним і гуманним. Розглядаючи евтаназію через призму кримінального права – це умисне вбивство. Релігія також забороняє здійснення евтаназії. 

У залежності від поведінки медичного працівника розрізняють  евтаназію пасивну (припинення будь – яких дій для продовження життя) та активну (навмисне заподіяння смерті), у залежності від можливості хворого висловити свою волю добровільну (обумовленого прохання і згода хворого) і недобровільну (без згоди хворого) [1, с. 49].

Людина тяжко або смертельно хвора має право на легку смерть без мук і страждань. Коли нестерпна біль пересилує бажання жити і хворий сам наполягає на припиненні його життя можна говорити про евтаназію, як право на легку і гідну смерть. При легалізації евтаназії може виникнути багато шляхів зловживання цим правом. Тому повинно бути багато обмежень щодо застосування евтаназії.Не можна легалізувати активну евтаназію. Пасивна евтаназія за добровільної згоди хворого може мати місце, як винятковий захід за певних умов: 

 смертельно тяжка хвороба, що супроводжується неймовірно тяжкими болями та ознайомлення хворого з його діагнозом та роз’яснення наслідків хвороби

 прийняття колегії лікарів – спеціалістів певного рішення про те, що подальше лікування хворого не принесе позитивних результатів

 якщо сам хворий наполягає на позбавленні його від таких тяжких страждань, і у письмовій формі завіреній нотаріусом і колегією лікарів – спеціалістів 

 коли всі можливості медицини вичерпано.

Евтаназія дуже складна процедура, і один хибний крок може призвести до невідворотних наслідків таких як, навмисне позбавлення людини життя для певних цілей і махінацій її родичами, трансплантація органів, можливість вилікувати людину, яку було позбавлено життя з підстав невірного діагнозу. Не можна, щоб евтаназія породжувала вбивство для наживи.

В Україні активна евтаназія не буде дозволена ймовірно, однак у країні набирає обертів пасивна евтаназія, не зважаючи ні на які заборони законом. При тяжких хворобах, наприклад як рак, до безнадійних пацієнтів застосовують менш інтенсивне лікування і немає належного догляду за ними [2, с.31].

Легалізація евтаназії в Україні сьогодні призведе до негативних наслідків. Наша держава не готова для цього. Необхідно здійснити безліч закладів для того, щоб евтаназія було правом людини на гідну смерть, а не її вбивством. Легалізація евтаназії може стати засобом тиску на певну категорію людей соціально не захищених, літніх людей, інвалідів, дітей – сиріт і т.д.  Зупинення розвитку медицини. Країна не готова до таких нововведень.

Таким чином, евтаназія – це засіб для полегшення страждань, з медичної точки зору чи засіб вбивства з морально – етичної, кожен сам повинен вирішити. Але, на даний час, Україна не готова гарантувати евтаназію як право на гідну смерть.




Література:

1. Домбровська О. Право на смерть: парадокс чи необхідна умова демократичного суспільства?” // Вісник Хмельницького інституту регіонального управління та права. Збірник наукових праць. За матеріалами Міжнародної наукової конференції “Актуальні проблеми правознавства очима молодих учених”. – 2002. – № 1. – с. 48–49.

2. Анікіна Г. В. Перспективи легалізації евтаназії в Україні/ Г. В. Анікіна// Форум права. – 2009. –  №3. –  С. 25–34



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЭВОЛЮЦИЯ СУДЕБНОЙ СИСТЕМЫ УКРАИНЫ И РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ: СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ
11.12.2012 20:38
ПРОБЛЕМНЫЕ ВОПРОСЫ РЕФОРМ ПРОТОКОЛА № 14 К ЕВРОПЕЙСКОЙ КОНВЕНЦИИ О ЗАЩИТЕ ПРАВ ЧЕЛОВЕКА И ОСНОВНЫХ СВОБОД
07.12.2012 00:34
НАЛЕЖНЕ ВИКОНАННЯ РІШЕНЬ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ ЯК ОДНА З ГОЛОВНИХ СКЛАДОВИХ ЕФЕКТИВНОСТІ КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДОЧИНСТВА
05.12.2012 17:44




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше