:: LEX :: КОСМІЧНИЙ ОБ’ЄКТ ЯК НЕТРАДИЦІЙНИЙ ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КОСМІЧНИЙ ОБ’ЄКТ ЯК НЕТРАДИЦІЙНИЙ ОБ’ЄКТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН
 
05.12.2012 17:52
Автор: Олдак Тетяна Вадимівна, студентка Навчально – наукового інституту права та масових комунікацій Харківського національного університету внутрішніх справ
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]
Темпи сучасного науково – технічного прогресу створили умови для динамічного розвитку  наукового сектору, використання новітньої техніки та технологій, впровадження інноваційних та інвестиційних програм у розвиток космічної діяльності, все це створило підґрунтя для виникнення  космічних об’єктів.
Оскільки, даний об’єкт є новим для цивільного права залишається неврегульованим питання присвячені визначенню поняття «космічного об’єкту», його правового становища та місця серед об’єктів цивільних правовідносин.
Хоча, законодавець у ст. 177 Цивільного кодексу (далі – ЦК) прямо не відображає космічний об’єкт серед видів об’єктів цивільних прав, але оскільки даний перелік не є вичерпним та при наявності певних властивостей, вони можуть визнаватись об’єктами цивільних правовідносин з приводу, яких у учасників даних правовідносин виникатимуть права  та юридичні обов’язки.
На законодавчому рівні поняття  «космічного об’єкту» не закріплюється, що на практиці може призводити до неоднозначного його тлумачення.
 Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про космічну діяльність», під об'єктом космічної діяльності, слід розуміти - матеріальні предмети штучного походження, що проектуються,  виготовляються та експлуатуються  як  у  космічному  просторі  (космічний   сегмент, космічна  інфраструктура),  так  і  на  поверхні  Землі  (наземний сегмент, наземна інфраструктура) з метою   дослідження та використання космічного простору.
В українській науковій доктрині, під космічним об'єктом розуміється  штучний комплекс, що складається зі споруд і технічних засобів для збирання, підготовки та запуску космічних апаратів. Космічні об'єкти складаються з: космічних апаратів для польоту в космос, технічної позиції, стартового комплексу, обслуговуючих об'єктів тощо.
З наведеного вбачається, що поняття «космічний об'єкт» та «об'єктом космічної діяльності» стає можливим ототожнити, виходячи з того, що вони мають спільні ознаки та направлені на виконання спільної діяльності.
Космічний об’єкт як об’єкт цивільних правовідносин наділений специфічною ознакою, суть якої полягає в тому, що за своєю фізичною природою космічний об'єкт відноситься до рухомих  речей, проте законодавець на такі об'єкти поширює правовий режим нерухомого майна, це перш за все пов'язано з їх роллю  у цивільному обороті, великою вартістю та наявністю державної реєстрації.
Для того щоб космічний об’єкт став об’єктом цивільних правовідносин він повинен пройти наступні обов’язкові державні (недержавні) процедури:
1) космічний об’єкт підлягає державній реєстрації. У випадку запуску космічного об'єкту на орбіту навколо Землі або далі в космічний  простір,  запускаюча  держава  реєструє  цей космічний  об'єкт  шляхом запису у відповідному реєстрі.   В Україні створений Державний реєстр космічних апаратів України, реєстрацію в якому здійснює Національне космічне агентство України, за результатами якого видається реєстраційне посвідчення.
Дана норма носить імперативний характер завдяки, якій забезпечується державний контроль за володінням, користуванням та розпорядженням космічними об'єктами та стає можливим їх індивідуалізація.
2) отримання сертифікату відповідності. Будь-який об'єкт  космічної  діяльності в Україні  підлягає сертифікації на відповідність вимогам експлуатаційної придатності, здійснюється перевірка та його випробування для визначення його характеристик і подальший державний нагляд. Це здійснюється з метою підтвердження безпеки таких об’єктів, оскільки вони можуть здійснювати вплив на життя та здоров’я людей, природне навколишнє середовище як на Землі, так і у відкритому космосі.
3) укладення договору страхування. Обов’язковому страхування підлягають об'єкти космічної діяльності (наземна, космічна інфраструктура), цивільна    відповідальність суб'єктів космічної діяльності та ризики,  пов'язаних  з підготовкою  до запуску космічної техніки на космодромі,  запуском та експлуатацією її у космічному просторі.
Особливе місце серед космічних об’єктів займають, так звані унікальні об’єкти (складні науково-технічні комплекси та системи, випробувальна та спеціальна апаратура, з унікальними параметрами, що використовуються для реалізації Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми  України, які за своїми експлуатаційними характеристиками не мають аналогів  у світі  або  відповідають  світовому  рівню аналогічної  техніки).
Специфіка їх правового статусу викликана перш за все їх неповторністю, у зв’язку з чим до них застосовуються посилені методи захисту, а саме,  відомості про унікальні об’єкти можуть відноситись до державної таємниці згідно до «Зводу відомостей, що становлять державну таємницю», їх реєстрація здійснюється у спеціально створеному Державному реєстрі унікальних об’єктів космічної діяльності. Залежно від ступеню унікальності вони можуть бити віднесені до об’єктів права інтелектуальної власності.
Суб’єктний склад, який може вступити у цивільні правовідносини з приводу космічних об’єктів теж є специфічним. Під суб’єктами космічної діяльності слід розуміти - підприємства, установи та організації, в тому числі міжнародні та іноземні, які здійснюють космічну діяльність. Вони повинні бути суб'єктами підприємницької діяльності, які отримали ліцензію у встановленим законом порядку в Національному космічному агентстві України.
З наведеного стає можливим провести класифікацію космічних об’єктів розділивши їх на дві групи, залежно від сфери законодавства:
І група, виходячи з положень ЦК України, космічний об’єкт є: складним нерухомим майном обмеженим у цивільному обороті, яке визначено індивідуальними ознаками.
ІІ група, виходячи з положень спеціального законодавства, космічний об’єкт, можна класифікувати:
Залежно від розміщення в просторі:
1) космічні об’єкти, які використовуються у космічному просторі (космічний сегмент та інфраструктура);
2) космічні об’єкти, що експлуатуються на поверхні Землі (наземний сегмент та інфраструктура).
В залежно від неповторності об’єкту:
1) космічна техніка;
2) унікальні об’єкти.
В залежно від суб’єктів створення космічного об’єкту:
1) національні космічні об’єкти;
2) космічні об’єкти створені спільно з юридичними особами інших держав чи міжнародних організацій.
Підбиваючи підсумок, хотілось зазначити, що космічні об’єкти поступово набувають розповсюдження серед об’єктів цивільних правовідносин. Стають предметом договорів купівлі – продажу, орендних та іпотечних договорів, виступають в якості внеску до статутного капіталу господарського товариства, використовуються при здійсненні господарської діяльності.
Невизначеність поняття «космічного об’єкту», притаманність специфічних ознак  створює передумови для систематизації та уніфікації законодавства, проведення роботи над ліквідацією тих «прогалин», які існують у законодавстві, що зумовить  створення  теоретико – правової  бази для можливості безперешкодного практичного застосування.

Література:
1. Конвенція про реєстрацію об'єктів, що запускаються в космічний  простір, дата набуття чинності:15 вересня 1976 року, дата приєднання України: 22 липня 1977 року, дата набуття чинності для України: 14 вересня 1977 року;
2. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 2003 р. - № 40. - Ст. 356.
3. Закону України «Про космічну діяльність» від 15 листопада 1996 р. N 502/96-ВР;
4. Закону України «Про страхування» від 7 березня 1996 року,N 85/96-ВР 
5. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків і правил обов'язкового страхування  у сфері космічної діяльності» від 10 листопада 2010 р. N 1033
6. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Національне космічне агентство України» від 13 грудня 2006 р. N 1722; 
7. Постанова Кабінету Міністрів України «Про заходи державного регулювання космічної діяльності» від 4 червня 1998 р. N 798;
8. Наказ Служби Безпеки України «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю» від 12.08.2005  N 440;
9. Декрет Кабінету Міністрів України «Про стандартизацію і сертифікацію»// Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, N 27, ст.289
10. Василь Семеняка  «Правові аспекти страхування при здійсненні космічної діяльності» //"Страхова справа" №4(24)2006р.
11. Рибачок В.А. Космічний об’єкт, як предмет іпотечного договору// Часопис Київського університету права  2009/2.
12. Лушпаєв С.О. Деякі питання правової охорони атмосферного повітря при використанні космічної техніки//Форум права2009-1.
________________________________

Науковий керівник: канд. юрид. наук Савченко А.С.




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРАВОВОЇ ПОЛІТИКИ В СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА В УКРАЇНІ
12.12.2012 15:47
НАСЛІДКИ УСИНОВЛЕННЯ ТА ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ УСИНОВЛЕННЯ В УКРАЇНІ
06.12.2012 18:21
ВИЗНАЧЕННЯ СУТІ УХВАЛИ ПОПЕРЕДНЬОГО СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ
05.12.2012 17:57
ЩОДО ПІЛЬГ ПО СПЛАТІ СУДОВОГО ЗБОРУ ІНВАЛІДАМ III ГРУПИ В УКРАЇНІ
02.12.2012 00:36




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше