:: LEX :: ЩОДО ПРОБЛЕМИ РОЗМЕЖУВАННЯ СУДОВИХ ЮРИСДИКЦІЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ПРОБЛЕМИ РОЗМЕЖУВАННЯ СУДОВИХ ЮРИСДИКЦІЙ
 
10.12.2012 20:18
Автор: Марченко Олена Олександрівна, кандидат юридичних наук, асистент кафедри адміністративного права Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»
[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Однією з головних тенденцій  розвитку законодавства в Україні щодо організаційних і правових засад у судовій сфері є розширення судового контролю за правомірністю і обґрунтованістю рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб. Значний позитивний вплив на цей процес має введення у дію Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) [1], у ході реалізації положень якого виникає, як свідчить практика застосування, досить багато проблем практичного  і теоретичного характеру. Насамперед ці     проблеми пов’язані  з визначенням юрисдикції судів щодо розгляду та вирішення публічно-правових спорів.

Обумовлено це  тим, що приписи КАС України, якими визначається юрисдикція адміністративних судів, не дозволяють сформулювати загальне правило, згідно з яким повинно відбуватися її відмежування від юрисдикцій інших судів щодо розв’язання публічно-правових спорів. Відповідне процесуальне законодавство встановлює, що розв’язувати спори, у яких хоча б однією зі сторін є суб’єкт владних повноважень, можуть не лише адміністративні, а також загальні і господарські суди. А тому причетність таких суб’єктів до виникнення спору не може бути визначальним критерієм для розмежування судових юрисдикцій. 

Розкриваючи юрисдикцію судів, у тому числі і з приводу розв’язання публічно-правових спорів, законодавець використовує різні прийоми юридичної техніки. Так, формулювання  частини 2 статті 4 КАС України, згідно з якою юрисдикція   адміністративних  судів  поширюється  на  всі публічно-правові спори, крім тих, щодо яких встановлено інший порядок судового вирішення,  здійснено за допомогою абстрактного прийому. 

У той же час при формулюванні положень  статті 17 КАС України  було вже використано казуїстичний прийом і згруповано спори, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів, за певними критеріями:    1) спори  фізичних  чи  юридичних  осіб  із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності;  2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу,  її проходження, звільнення з публічної служби;  3) спори  між  суб’єктами  владних  повноважень   з   приводу реалізації  їх  компетенції  у сфері управління,  у тому числі делегованих повноважень;  4) спори,  що  виникають  з  приводу  укладання,   виконання, припинення,  скасування  чи  визнання  нечинними  адміністративних договорів; 5) спори  за  зверненням  суб’єкта  владних   повноважень   у випадках, встановлених  Конституцією  та  законами України;  6) спори щодо правовідносин,  пов’язаних з виборчим  процесом чи процесом референдуму (ч.1). Частина 2 зазначеної статті також визначає перелік спорів, що не можуть розглядатися за правилами адміністративного судочинства. 

Необхідно відзначити, що викладення нормативного матеріалу у такий спосіб  не призвело до розв’язання проблеми розмежування компетенції судів загальної юрисдикції [2, с. 79]. Зрозуміло, що законодавець не взмозі скласти вичерпний перелік правових конфліктів, які можуть виникнути у зв’язку з діяльністю владних суб’єктів і мають бути віднесені до юрисдикції адміністративних судів. Зважаючи на це, одним із шляхів вирішення вказаної проблеми, на погляд автора,  може бути використання при викладенні норм про юрисдикцію узагальнюючих понять, якими мають охоплюватися родові ознаки певних спорів. Адже саме цей прийом відповідає високому рівню розвитку юридичної техніки й відіграє особливу роль в ситуаціях, коли вичерпний перелік конкретних явищ взагалі не може бути складений. Вбачається, що для вирішення означеної проблеми слід виходити не тільки з суб’єктного складу учасників спору і характеру спірних правовідносин, а також  з наявності в діях сторін приватного чи публічного інтересу.

На завершення хотілося б зазначити і повністю підтримати позицію Конституційного Суду України з приводу того, що розмежування юрисдикційних повноважень між загальними і спеціалізованими судами повинно бути підпорядковано гарантіям права кожної людини на ефективний судовий  захист, у тому числі  у  спорах  з органами державної влади, і в жодному разі не допускати звуження його обсягу [3].




Література:

1. Кодекс адміністративного судочинства України // Відомості Верховної Ради України. – 2005. – № 35-36, № 37. – Ст. 446.

2. Битяк Ю. П., Писаренко Н. Б. Законодавчі засади розмежування компетенції судів загальної юрисдикції // Актуальні проблеми застосування Цивільного процесуального Кодексу та Кодексу адміністративного судочинства України: Тези доповідей та наукових повідомлень учасників міжнародної науково-практичної конференції (25-26 січня 2007 р.) / За заг. ред. проф. В. В. Комарова. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2007. – C.79.  

3. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням  Верховного Суду України щодо відповідності  Конституції України (конституційності) положень  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості справ, пов'язаних із соціальними виплатами» від 09.09.2010 р., № 19-рп/2010 // Вісник Конституційного Суду України. – 2010. – № 5. – С. 25-35.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПІВВІДНОШЕННЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЯК ВИДУ АДМІНІСТРАТИВНОГО СТЯГНЕННЯ ІЗ СУМІЖНИМИ ПРАВОВИМИ ПОНЯТТЯМИ
28.11.2012 22:44
РЕГИСТРАЦИЯ ПРАВА СОБСТВЕННОСТИ НА НАСЛЕДСТВЕННОЕ ИМУЩЕСТВО НЕ ПРИНЯТОЕ В ЭКСПЛУАТАЦИЮ
11.12.2012 22:40
КЛАСИФІКАЦІЯ ПОРУШЕНЬ МИТНИХ ПРАВИЛ ЗА НОВИМ МИТНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
11.12.2012 19:14
ОРГАНІЗАЦІЙНІ ТА ПРАВОВІ ШЛЯХИ ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ЕТИЧНИХ НОРМ ДІЯЛЬНОСТІ ДРУКОВАНИХ ЗМІ УКРАЇНИ
09.12.2012 23:51
ФАКТОРИ, ЯКІ ЗНИЖУЮТЬ ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МІЛІЦІЄЮ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ЗАХОДІВ ПРИМУСУ
06.12.2012 18:14
ПРАВО ЛЮДИНИ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ’Я ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО, ЄВРОПЕЙСЬКОГО І ВІТЧИЗНЯНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
02.12.2012 00:28




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше