:: LEX :: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ НОВОГО КПК УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ НОВОГО КПК УКРАЇНИ
 
15.04.2013 22:47
Автор: Юркова Галина Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства ННІ історії і права Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

У реалізації прав і законних інтересів суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності важливу роль відіграють процесуальні гарантії, серед яких особливе місце посідають процесуальні обов'язки учасників кримінального провадження. Саме виконання одними суб’єктами кримінально-процесуальної діяльності своїх процесуальних обов’язків сприяє захисту прав і законних інтересів інших. 

 Серед процесуальних засобів особливе місце, на наш погляд, займає використання у кримінальному провадженні такого ефективного методу доказування, як участь понятого при проведені слідчих (розшукових) дій.

Визначаючи деякі терміни законодавець у п.25 ч.1 статті 3 КПК зазначив, що понятий являється одним із учасників кримінального провадження, проте процесуальний статус даного учасника процесу в новому КПК не визначено. Крім того, не зрозуміло з якою метою його залучають до проведення процесуальних дій.

Крім вказаної статті, термін «понятий» згадується лише у трьох статтях Кодексу. Найбільше уваги даному учаснику кримінального провадження приділено у статті 223 КПК. В ній визначено, по-перше, кількість  понятих при проведенні слідчих (розшукових) дій,  яких  не  може  бути  менше  ніж  два. 

По - друге, вимога до понятих, нею є незаінтересованість особи. По-третє, випадки обов’язкової участі понятих при проведенні слідчих та розшукових дій. Так, поняті обов’язково присутні при пред’явленні особи, трупа чи речі для впізнання, огляді трупа, в тому числі пов’язаного з ексгумацією, слідчому експерименті, освідуванні особи, обшуку або огляді житла чи іншого володіння особи, обшуку особи. По-четверте, випадки залучення понятих на розсуд слідчого, прокурора. Так, поняті можуть бути запрошені для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне. По - п’яте, винятки, коли перераховані слідчі дії можуть проводитися без участі понятих. Ними є випадки застосування безперервного відеозапису ходу проведення таких слідчих (розшукових) дій: пред’явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляд трупа, в тому числі пов’язаного з ексгумацією, слідчий експеримент, освідування особи.

По-шосте, визначено перелік осіб, які не можуть бути понятими. Ними є: потерпілий, родичі підозрюваного, обвинуваченого і потерпілого, працівники правоохоронних органів, а також особи, заінтересовані в результатах кримінального провадження.

Із вищесказаного, постає питання. А хто такий понятий? З якою метою він запрошується до проведення слідчих (розшукових) дій? Редакція статті 127 «старого» КПК в певній мірі давала відповідь на вказані питання: як поняті запрошувалися особи, не заінтересовані у справі, які присутні при проведені передбачених Кримінально-процесуальним кодексом України слідчих дій і своїм підписом засвідчували відповідність записів у протоколі виконаним діям. Якщо на думку законодавця це питання не має значення, то поняті перетворюються на простого спостерігача, а їх участь на просту формальність, що є неправильно. Адже, понятий своєю присутністю не тільки засвідчує факт проведення слідчої (розшукової) дії, але й також її зміст, хід і результати. Саме тоді, отриманні докази будуть мати юридичне значення в суді. 

Що стосується засвідчення понятим певного факту, то чинний КПК чітко його визначив. Так, відповідно до статті 104 КПК, у разі якщо особа, яка брала участь у проведенні процесуальної дії, відмовилась від підписання протоколу, то факт відмови, а також факт надання письмових пояснень особи щодо причин такої відмови засвідчується підписом понятих у разі відсутності захисника чи законного представника такої особи.  

На відміну від обов’язків, в новому КПК не визначено і права понятих. Так стаття 66 КПК закріплює лише один обов’язок понятого, а саме, на вимогу слідчого, прокурора не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії.

Таким чином, підводячи підсумки сказаному, вважаємо за необхідне доповнити параграф 5 «Інші учасники кримінального провадження» КПК України статтею, в якій закріпити визначення понятого, його процесуальний статус, основні правила (питання), які повинен знати кожний понятий при проведенні процесуальних дії, а саме: яким чином повинна здійснюватись його присутність і в чому її зміст, а також обов’язок слідчого роз’яснити понятим вказані правила [2, с.64,65].

 Сказане на наш погляд, буде сприяти не тільки реалізації завдань кримінального судочинства, але й захисту прав і законних інтересів учасників кримінального провадження. Участь понятих у кримінальному процесі повинна бути гарантією допустимості доказів.




Література:

1. Кримінально-процесуальний кодекс України. - К.: Алерта., 2012. – 304 с.

2. Юркова Г.В. Участь понятих як одна з гарантій допустимості доказів у кримінальному процесі // Вісник Луганської академії внутрішніх справ МВС імені 10-річчя незалежності України. Спеціальний випуск: у 2-х ч.- Ч.1. – Луганськ. – 2005. – С. 62-65.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗЛОЧИНІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМ СУБ’ЄКТОМ, ВЧИНЕНИХ У СПІВУЧАСТІ
30.03.2013 13:00
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ОБЛІКІВ КРАЇН СНД
22.04.2013 22:22
ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ТА МЕТОДИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
22.04.2013 15:05
ВИДИ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ОБЛІКІВ КРАЇН СНД
22.04.2013 15:00
КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ОЗНАКИ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
21.04.2013 22:59
АКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВИКЛАДАННЯ КРИМІНАЛІСТИКИ
21.04.2013 22:57
ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО З ПРАЦІВНИКАМИ ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ МВС УКРАЇНИ
21.04.2013 22:56
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЛЬНОСТІ В МЕЖАХ ВИПРАВНИХ КОЛОНІЙ
20.03.2013 21:05
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
10.04.2013 22:27
ВИПРАВЛЕННЯ ЗАСУДЖЕНИХ, ЩО ВІДБУВАЮТЬ ДОВІЧНЕ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
10.04.2013 15:50




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше