:: LEX :: РЕЙТИНГ КРАЇН СВІТУ ЗА РІВНЕМ ЗДОРОВ’Я
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РЕЙТИНГ КРАЇН СВІТУ ЗА РІВНЕМ ЗДОРОВ’Я
 
02.12.2013 22:50
Автор: Співак Марина Вікторівна, кандидат юридичних наук, викладач кафедри адміністративного права і процесу Національної академії внутрішніх справ
[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Міжнародні рейтинги, будь-якої країни відображають її позиції серед інших країн світу за загальними статистичними показниками, а також спеціальними соціальними, економічними та політичними індексами й рейтингами. 

За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, якщо медицину фінансують менш, як на 6% ВВП, системи охорони здоров’я в такій державі немає. Попри це в Україні виділяють лише 3,5%  ВВП. За такого фінансування система охорони здоров’я не може існувати. Решту коштів (хоча б до 6% ВВП) доводиться доплачувати людям з власної кишені [1].

Стан та рівень охорони здоров’я характеризує ставлення суспільства не тільки до проблеми запобігання хворобам, а також в широкому плані до розвитку людини. Низька тривалість життя та високий рівень захворюваності перешкоджають формуванню і реалізації людського потенціалу. Україна виявилася 99-ю зі 145 держав, за станом здоров’я населення за версією агентства Bloomberg Rankings. Дослідивши такі дані, як очікувана тривалість життя, дитяча смертність, смертність у різних вікових групах тощо, агентство назвало «найздоровішою державою світу» Сингапур. Далі йдуть Італія, Австралія, Швейцарія і Японія. Із колишніх соціалістичних держав попереду Словенія, на 25-му місці, і Чехія, на 32-му Сполучені Штати Америки обійняли 33-є місце. Із пострадянських держав найкращі показники в Естонії, 57-ї, і Грузії, 71-ї. Білорусь виявилася 91-ю, а Росія 97-ю в цьому рейтингу. Із оцінених пострадянських країн гірші від України за станом здоров’я населення тільки Киргизстан (101-й), Туркменистан (104-й) і Казахстан, який опинився на останньому з цих країн місці, 111-му. Водночас до рейтингу не ввійшла Молдова, як і інші країни, про які було надто мало даних для оцінки. Місця зі 112-го до останнього 145-го з двома винятками зайняли країни Африки [2].

Світовий банк випустив новий звіт, в якому подано дані щодо змін з роками шкідливих звичок людей у різних країнах світу. Експерти стривожені тим, що куріння, вживання наркотиків, нездорове харчування та небезпечний секс ширяться всім світом, особливо країнами, що розвиваються. При цьому Україна, згідно з даними банку, отримала найтривожніший результат за показником споживання алкоголю. Разом з Росією, Білоруссю, Белізом та Еквадором вона опинилася в компанії країн, де показник сягнув найвищих меж.

Експерти наголошують, що за допомогою заборони реклами горілки та пива, проблема алкоголізму не вирішиться. Для цього в країні має панувати економічний добробут та краща якість життя. Крім того, за даними Світового банку, щороку в світі на кожен мільйон жителів планети припадає до півсотні смертей від наркотиків. Впродовж останнього десятиліття кількість наркозалежних людей у віці від 15 до 64 років практично не змінювалася і становить близько 5% населення планети.

Тим часом інша шкідлива звичка – куріння, стає все популярнішою. За останнє сторіччя кількість викурених цигарок на душу населення Землі збільшилася в 100 разів. Абсолютна більшість хронічних курців проживають в країнах з низьким та середнім рівнем доходів, а більш як третину цигарок викурюють у Китаї. Також багато курців, порівняно з іншими країнами, проживає у Росії, США, Індонезії та Японії. Україна ж опинилася на 14-му місці в списку 15 країн із найбільшим відсотком курців серед чоловіків [3].

Нідерланди мають найкращу в Європі систему охорони здоров’я. Про це свідчить дослідження шведської компанії Health Consumer Powerhouse «Європейський індекс споживачів послуг охорони здоров’я» (Euro Health Consumer Index). Індекс було складено за п’ятьма основними індикаторами (права пацієнтів та інформація, доступність (скільки треба чекати, щоб отримати лікування), результат, запобігання захворюванням, фармакологія), кожний з яких розділи на під категорії.

Перше місце у загальному рейтингу посіли Нідерланди  з 872 балами з максимальних 1000. На другій сходинці опинилась Данія (822), на третій – Ісландія (799), на четвертій – Люксембург (791), на п’ятій – Бельгія (783). До десятки найкращих ввійшли також Швеція (775), Швейцарія (769), Франція (766), Норвегія (756), Фінляндія (752). Останні сходинки у рейтингу посіли переважно Балканські країни Сербія, Македонія, Албанія, а також Болгарія та Румунія.

За витратами на охорону здоров’я на одну людину перші місця в Європі посідають Люксембург, Норвегія, Швейцарія.

За забезпеченням пацієнтів інформацією та забезпеченням їх прав лідирують Данія, Нідерланди та Велика Британія. А найкращий доступ до медичних послуг мають громадяни Швейцарії, Люксембургу та Бельгії [4].

  Рейтинг аморальних країн світу від Bloomberg очолила Чехія. В трійку «лідерів» також увійшли Словенія та Австралія. Україна виявилася 13-тою з 57 та стала менш аморальною, ніж Росія. При складанні рейтингу аналітики агентства Bloomberg враховували чотири показники: середню кількість випитого алкоголю, кількість викурених цигарок на душу населення, відсоток громадян, які приймають наркотики, а також загальні втрати від азартних ігор у відсотках від ВВП. Згідно з даними дослідників, на рік середній росіянин випиває понад 16 літрів алкоголю, українець – понад 17. Але перевага українців – це куріння. Середній українець курить на 300 цигарок менше, ніж росіянин. Наймилішою та найбезневиннішою країною стала африканська Замбія. Вона посіла 57-ме місце в рейтингу [5].

У міжнародному рейтингу здоров’я, заснованому на дослідженнях захворювань в різних країнах списки країн ранжовані за якістю та тривалістю життя громадян. За обома показниками лідирує Японія. На другому місці знаходяться чоловіки з Сінгапуру. На третьому місці опинилася Швейцарія. Четверте і п’яте місця зайняли Іспанія та Італія. На шостому місці – чоловіки з Австралії. Потім слідують Канада, Андорра, Ізраїль і Південна Корея. 

Варто відзначити, що жінки з Південної Кореї, не в приклад чоловікам, зайняли місце після японок. На третьому місці виявилися мешканки Іспанії. Четверте і п’яте місця займають мешканки Сінгапуру і Тайваню. За ними слідують громадянки Швейцарії, Андорри, Італії, Австралії та Франції.

Росія в рейтингу зайняла 97 місце, опинившись в середині списку. А найгірше йдуть справи із здоров’ям у чоловіків в Конго, Мозамбіку, Зімбабве, Малаві, ЦАР, Лесото, Гаїті, Свазіленді, Чаді і Буркіна-Фасо. Слабким здоров’ям відрізняються жінки у Бурунді, Афганістані, Зімбабве, Свазіленді, Лесото, ЦАР і Ліберії [6].

З наведеного випливає, що охорона здоров’я є світовою проблемою. Дані показники слід розглядати з позиції глобальних процесів які відбуваються у країнах з різним культурним та соціально-економічним розвитком, а проблема поточної глобалізації та урбанізації ставить під загрозу здатність світу забезпечити охорону здоров’я. 




Література:

1. Експерт: за нормативами ВООЗ в Україні системи охорони здоров’я не існує / [Електронний ресурс  Тиждень UA/ 16 вересня, 2013. – Режим доступу до статті: http://tyzhden.ua/News/89380

2. «Найздоровіші держави»: Україна 99-а зі 145 / [Електронний ресурс Радіо свобода. Рубрика-УСІ НОВИНИ / Суспільство від 17.08.2012 . – Режим доступу до статті: http://www.radiosvoboda.org/content/article/24680379.html

3. Українці, росіяни та білоруси п’ють найбільше в світі / [Електронний ресурс Випуск ТСН.19:30 за 21 листопада 2013 року. – Режим доступу до статті:  : http://tsn.ua/ukrayina/ukrayinci-rosiyani-ta-bilorusi-p-yut-naybilshe-v-sviti-4/ 321360.html

4. Дослідження: Найкраща система охорони здоров’я – у Нідерландах, найгірша – у Балканських країнах / [Електронний ресурс Тиждень UA/ 24 липня, 2012. – Режим доступу до статті: http://tyzhden.ua/News/56216

5. Рейтинг аморальних країн очолила Чехія / [Електронний ресурс УНІАН здоров’я від 01.07.2013. Зарубіжні новини. – Режим доступу до статті: http://health.unian.net/ukr/detail/249088

6. Склали рейтинг найбільш здорових країн у світі / [Електронний ресурс  22:30, 21 Січ 2013 • Категорія: Лікування • країна здоров’я. – Режим доступу до статті:  http://zdorovia.com.ua/likar/sklali-reiting-naibilsh-zdorovih-krain-u- 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОНТОЛОГІЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ
16.11.2013 15:15
ВИЩА ЮРИДИЧНА ОСВІТА ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО – ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
13.12.2013 17:00
ПОНЯТТЯ ПРИНЦИПІВ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ
13.12.2013 16:59
ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВОГО СТАТУСУ КЕРІВНИКА В АПАРАТІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ
02.12.2013 22:56
СПЕЦИФІКА РЕАЛІЗАЦІЇ НОРМ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА
02.12.2013 10:14




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше