:: LEX :: ПРИМУШУВАННЯ ДО ДАЧІ ПОКАЗАНЬ ЯК ЧИННИК, ЩО СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ЗЛОЧИННОСТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИМУШУВАННЯ ДО ДАЧІ ПОКАЗАНЬ ЯК ЧИННИК, ЩО СПРИЯЄ РОЗВИТКУ ЗЛОЧИННОСТІ
 
21.02.2014 00:25
Автор: Сівак Олександра Вікторівна, ад’юнкт кафедри кримінального права НАВС, ДП «Центр сертифікації та експертизи насіння і садивного матеріалу
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Статтею 3 Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» закріплено, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Проаналізувавши весь правовий шлях нашої держави, з моменту становлення України як незалежної держави, можна сміливо стверджувати, що наша країна стрімко приводить національне законодавство у відповідність до міжнародних загально прийнятих канонів.

Одним з яскравих прикладів правової роботи нашої держави є внесення до Кримінального кодексу України статті 373, яка визначає межі кримінальної відповідальності прокурора,  слідчого або працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність за примушування до дачі показань під час проведення допиту.

Згідно з Конституцією України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах одержаних незаконним шляхом. Кримінально-процесуальним законодавством визначено, що під час кримінального провадження повинна бути забезпечена повага до людської гідності, прав і свобод кожної особи. Забороняється під час кримінального провадження піддавати особу катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує її гідність, поводженню чи покаранню, вдаватися до погроз застосування такого поводження, утримувати особу у принизливих умовах, примушувати до дій, що принижують її гідність.

Якщо більш детально перейти до аналізу статті 373 Кримінального кодексу України, то в частині першій визначено, що кримінальна відповідальність настає у разі примушування давати показання при допиті шляхом незаконних дій  з  боку  прокурора,  слідчого або працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність.

Основним безпосереднім об'єктом злочину законодавець визначає інтереси правосуддя в частині забезпечення процесуального порядку отримання доказів, які встановлюються шляхом давання показань, а також конституційне право людини на те, що її обвинувачення у вчиненні злочину не буде ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом. Додатковим факультативним об'єктом злочину може бути здоров'я, воля, честь і гідність особи. 

Об'єктивна сторона злочину виражена у примушуванні до дачі показань при допиті. Примушування слід розуміти як психічний вплив на особу, яку допитують, з метою отримання потрібної для особи, яка провадить допит, показань. 

У зв’язку з тим, що Кримінальним кодексом України чітко визначено коло осіб, уповноважених на проведення допиту, а саме:  прокурор,  слідчий або працівник підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність суб'єкт злочину визначений як спеціальний. 

Що ж до суб’єктивної сторони, то вона може характеризуватись лише прямим умислом, оскільки суб’єкт, що наділений повноваженнями на проведення допиту, чітко розуміє межі його тактики та має в повному обсязі ними володіти.

Незаконність дій прокурора,  слідчого або працівника підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність є обов'язковою ознакою об'єктивної сторони. 

В частині другій статті 373 КК України визначені кваліфікуючі ознаки, які викладено у такій редакції: ті самі дії,  поєднані із застосуванням насильства або  із знущанням над особою, за відсутності ознак катування. 

Під насильством розуміють здійснення фізичного впливу на особу, яку допитують, що завдало їй фізичного болю, фізичних чи моральних страждань або спричинило тілесні ушкодження.

Застосування неправомірних заходів впливу до осіб, що підлягають допиту з боку осіб, уповноважених на проведення таких дій, тягне за собою порушення міжнародних норм, норм чинного вітчизняного законодавства, прав  людини та громадянина. Також злочинні дії, що передбачені статтею 373 КК України призводять до таких наслідків як: неповнота проведеного слідства, пред’явлення обвинувачення та притягнення до кримінальної відповідальності невинуватих осіб, залишення без покарання осіб, винних у чиненні злочину, сприяння вчиненню нових злочинів. 

Незаконні дії осіб, уповноважених на проведення допиту, сприяють залишенню на свободі особи, яка вчинила злочин та створюють сприятливі умови для продовження нею злочинної діяльності. 

Першим і самим важливим завданням як правоохоронних органів так і органів прокуратури є попередження вчинення нових злочинів, а також захист держави та громадян від незаконних посягань.

Отже, якщо прокурором,  слідчим або працівником підрозділу, який здійснює оперативно-розшукову діяльність вчиняються дії передбачені статтею 373 КК України, то як наслідок, рівень злочинності в країні зростає.

Таким чином, для того щоб на своєму шляху Україна дійсно стверджувалась як європейська держава при підготовці осіб, що в майбутньому будуть працювати в органах міліції  чи прокуратури, в першу чергу, потрібно навчити поважати права інших осіб незалежно від того чи то особа злочинця чи звичайний пересічний громадянин; по-друге виховати прагнення до справедливості та жаги до встановлення дійсної події злочину  та покарання лише винних осіб; по-третє розуміння того, що від їх дій залежить доля особи, і вони не мають права на помилку, оскільки до кримінальної відповідальності може бути притягнено невинувату особу, яка в подальшому нестиме кримінальну відповідальність за злочин, що нею не вчинявся.

В заключені хотілось підмітити, що зниження рівня злочинності, а також підвищення рівня захищеності нашого життя безпосередньо залежить від кваліфікації та професіоналізму працівників органів міліції та прокуратури. 




Література:

1. Конституція України/ http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/254к/96-вр

2. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод/ http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_004

3. Кримінальний кодекс України/ http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/stru/parao2446#o2446

4. Кримінальний кодекс України. Науково-практичний коментар за загальною редакцією В. Я. Тація, В. П. Пшонки, В. І. Борисова, В. І. Тютюгіна/ Х.:2013 р.

5. Попова Л. Законодательство об уголовной ответственности за принуждение к даче показаний: исторические и сравнительно-правовые аспекты / Л. Попова, Н. Попов // Уголовное право. — 2003. — № 3. — С. 51—54.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ПОНЯТТЯ «ЗАВІДОМО НЕЗАКОННИЙ ПРИВІД» ЗА ЗМІСТОМ СТАТТІ 371 КК УКРАЇНИ
21.02.2014 20:18
МЕХАНІЗМ ВИКОНАННЯ ПІДПИСІВ ІЗ НАСЛІДУВАННЯМ
19.02.2014 10:16
ЗМАГАЛЬНІСТЬ ЯК ОДНА ІЗ ЗАСАД КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
18.02.2014 11:46
ПІДСЛІДНІСТЬ ЯК ІНСТИТУТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ КРИМІНАЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА
18.02.2014 11:43
ОСКАРЖЕННЯ ДО СЛІДЧОГО СУДДІ РІШЕНЬ, ДІЙ ЧИ БЕЗДІЯЛЬНОСТІ СЛІДЧОГО ТА ПРОКУРОРА
18.02.2014 11:42
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ У ВІДПОВІДНОСТІ ДО ЧИННОГО КПК УКРАЇНИ
17.02.2014 22:39
ОСОБЛИВОСТІ РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО–ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД
04.03.2014 20:43




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше