:: LEX :: КОНТРОЛЬ І НАГЛЯД У СФЕРІ СТРАХУВАННЯ ЯК УМОВА ФУНКЦІОНУВАННЯ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КОНТРОЛЬ І НАГЛЯД У СФЕРІ СТРАХУВАННЯ ЯК УМОВА ФУНКЦІОНУВАННЯ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ
 
25.02.2014 10:42
Автор: Літвінова Оксана Володимирівна, кандидат юридичних наук, докторант, Харківський національний університет внутрішніх справ
[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Україна на сьогоднішній день все ще перебуває в процесі становлення у якості правової, демократичної держави, орієнтованої на європейські цінності. Наша держава має на меті стати рівноправним учасником світових економічних, політичних та соціальних процесів, що передбачає істотну трансформацію економічних та інших суспільних відносин, реформу їх законодавчого забезпечення, та вироблення нових підходів та засад у взаємовідносинах держави та інших учасників суспільних відносин. 

Одним із значних сегментів економіки будь-якої держави є страхування, сутність якого полягає у захисті майнових інтересів учасників страхових відносин, убезпечення їх від негативних наслідків стихійних, природних, економічних, суспільних та інших явищ. Поряд з цим, страхування є одним із елементів формування фінансової системи та системи економічної безпеки у державі. У розвинених країнах Європи та світу страхування убезпечує функціонування більшості сфер суспільного життя та економіки, забезпечуючи тим самим стабільність економічних та фінансових відносин. 

Українське суспільство також поступово визнає роль страхування, поширення страхування вимагають і сучасні світові економічні процеси, учасником яких в тій чи іншій мірі виступають українські підприємства, громадяни та безпосередньо держава. У сучасній економіці через страхування реалізується державна політика соціально-економічного захисту населення, а також формуються значні інвестиційні ресурси. Розвиток страхового ринку і використання його в інтересах сталого розвитку національної економіки в умовах її інтеграції у світове економічне співтовариство та посилення процесів глобалізації є важливим компонентом національної безпеки. Зазначена роль страхування у сучасних економічних процесах та у забезпеченні фінансової стабільності суспільства в певній мірі є передумовою здійснення контрольних та наглядових заходів за діяльністю страховиків. 

Крім наведеної вище ролі страхування, необхідність контрольно-наглядової діяльності у сфері страхування обумовлена також особливостями страхування як виду економічної діяльності.   

Узагальнено сутність страхування полягає у захисті майнових інтересів фізичних та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати такими фізичними та юридичними особами страхових платежів та доходів від розміщення коштів цих фондів [1].   

Діяльність страховиків як фінансових установ передбачає залучення ними коштів від споживачів страхових послуг, з умовою надання послуг за ці кошти через тривалий час після їх оплати, або ж взагалі ненадання таких послуг через ненастання страхової випадку. При цьому пересічний клієнт фактично не має можливості  здійснювати ефективний моніторинг фінансового стану та діяльності страховика, що може призвести до бажання знизити вартість послуги, незважаючи на загрозу виникнення в майбутньому проблем з платоспроможністю надавача послуги [2]. 

Наведені вище роль страхування в сучасному суспільстві, а також особливості здійснення страхової діяльності, про які велась мова, обумовлюють необхідність проведення  постійного та зваженого контролю і нагляду за діяльністю страховиків, які такі послуги надають. 

Метою такого контролю має бути забезпечення належного рівня страхових послуг, захист прав та інтересів споживачів страхових послуг, підвищення ролі страхування у суспільстві та формування довіри до страховиків з боку споживачів страхових послуг, і, безумовно, сприяння стабільності та економічній ефективності діяльності страховиків. 

В подальших наших наукових пошуках з питань організації контролю та нагляду у сфері страхової діяльності ми більш детально будемо досліджувати питання мети контролю, суб’єктів, уповноважених реалізовувати контрольні повноваження у сфері страхування та інших, пов’язаних з цим питань. Зараз же відмітимо, що мета контролю та нагляду (про яку мова велась вище) може бути досягнена лише за умови забезпечення збалансованості між державним контролем у сфері страхування та громадським контролем, який має реалізовуватись громадськими об’єднаннями, що захищають інтереси споживачів, та саморегулівними організаціями страховиків. 




Література: 

1. Про страхування : Закон України від 07.03.1996 № 85/96-ВР : [Електронний ресурс] – Ліга : Закон Юрист. Версія 9.1.5. – К.: ІАЦ «Ліга» Бізнес Інформ, 2014

2. Про затвердження Концепції запровадження пруденційного нагляду за небанківськими фінансовими установами та Програми розвитку системи пруденційного нагляду за небанківськими фінансовими установами : Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 15.07.2010 р. № 585 : [Електронний ресурс] – Ліга : Закон Юрист. Версія 9.1.5. – К.: ІАЦ «Ліга» Бізнес Інформ, 2014



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СУЧАСНИЙ СТАН АДМІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РОЗУМІННЯ КОРУПЦІЇ, ЇЇ ЗМІСТУ ТА СУТНОСТІ
18.02.2014 22:34
ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКОГО РІШЕННЯ
18.02.2014 22:20
НАПРЯМКИ РЕФОРМУВАННЯ СТАТУСУ КЕРІВНИХ КАДРІВ АПАРАТУ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ
17.02.2014 10:02
ЩОДО ПИТАННЯ ПРО НЕДОТОРКАННІСТЬ ДЕПУТАТІВ МІСЦЕВИХ РАД
14.02.2014 09:59
СУЧАСНИЙ СТАН СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
13.02.2014 10:14
ФІНАНСОВО-ПРАВОВА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ
13.02.2014 10:08




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше