:: LEX :: НЕФОРМАЛІТЕТ: СУЧАСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НЕФОРМАЛІТЕТ: СУЧАСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ
 
05.04.2014 10:20
Автор: Ларкін Михайло Олександрович, кандидат юридичних наук, Запорізький національний університет
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Початок активної діяльності неформальних рухів на території колишнього СРСР збігається з початком «перебудови» радянського суспільства 80-х років минулого століття. На початку 90-х рр. – поступово, а вже наприкінці ХХ ст. й до наших днів цей процес набуває свого прискорення, що фактично підтверджує думку відомого американського психолога Е.Еріксона, який стверджував, що молоді люди утворюють свої угрупування саме «… в тих країнах, у тих класах, де люди вже втратили (або втрачають) свою приналежність (феодальні, племінні, аграрні, національні групи)…» [1, с.49]. Тобто, якщо розвивати цю думку, то доходимо висновку: неформальні рухи в сучасному суспільстві – це результат і водночас продукт соціуму. І як будь-який рух вони мають свої характеристики і свої особливості. А різноплановість цих рухів свідчить про те, що серед сучасної молоді немає взаєморозуміння, зростає ворожість, тобто в їхніх поглядах більше відмінностей, аніж схожості. Тому досить несподівані поведінкові прояви деяких рухів (наприклад, відомі акції «Фемен», бійки футбольних фанатів, релігійні обряди сатаністів тощо) провокують або можуть спровокувати відповідні дії з боку інших угруповань, і таке протистояння вже зароджує конфлікт, що легко переростає в конфронтацію, у бійки і навіть «війни» між групами підлітків та їх однодумців. Це є неприпустимим для цивілізованого суспільства. Водночас ми всі чітко усвідомлюємо, що, завдяки глобальній інформатизації світових просторів, молодь дуже швидко знаходить свою нішу, свою референтну групу. Існує навіть сайт «Субкультури» (http://www.subcult.ru/), де дуже легко можна ознайомитися з поглядами представників неформальних рухів, зі спрямованістю діяльності більш як двох десятків видів угруповань, дізнатися про їхніх керівників, налагодити певні зв’язки, обмінюватися поглядами, враженнями та планами.

Оскільки ж молоді люди знаходяться в стані постійного пошуку саме свого міcця в соціумі, межі якого – власне місто, власна країна, пострадянський простір, країни ЄС, увесь світ, тому необхідність у правовому, законодавчому врегулюванні діяльності неформальних груп та організацій є безсумнівною. Численні правопорушення, злочини з боку «неформалів» не можуть вже залишатися поза увагою світової спільноти і розглядатися як банальне хуліганство, якщо вони є результатом впливу на молоду особу (групу осіб) із боку неформальних угруповань, представниками яких вони є.

Молодіжні утворення неформальної групи – це реакція підлітків і молоді, тобто осіб віком 14 – 35 років, на кризу суспільства, за якою вони не тільки спостерігають., але сприймають скрізь призму власного життя, своїх реальних можливостей, прав і обов’язків. Саме утворюючи неформальні групи, молоді люди допомагають одне одному подолати моральний дискомфорт, зневір’я, правову незахищеність. Якщо і далі залишати молодь на самоті зі своїми труднощами, ми почнемо втрачати здорове покоління, тобто майбутнє держави.

Протягом останніх чотирьох десятиліть учені-правники, психологи, соціологи намагалися й намагаються подолати негативні наслідки замовчування проблеми «неформальності» та тих, хто ідентифікує себе як «неформал». Так, ще в 1973 р. І.І.Сташинскас на науковій конференції у Вільнюсі аналізує роль неформальних груп в етіології злочинності неповнолітніх [2]. При цьому слід зазначити, що увага вчених уже відтоді акцентувалася не тільки на проблемах кримінології, але й на використанні наукових методів при розслідуванні злочинів, до яких були причетні члени зазначених груп. У 1990 р. виходить друком збірник із проблем кримінології, де відомі фахівці висловлюють свої думки відносно неформальних молодіжних об’єднань. Й дотепер даний збірник є взірцем ґрунтовного, майже всебічного, окреслення одного з важливих соціально-правових питань сучасної світової спільноти, яким постає проблема утворення та діяльності неформальних груп у ХХІ ст. [3]. Роком пізніше, тобто в 1991 р., М.В.Кофирін на сторінках відомого журналу вперше публікує свою статтю, де говорить про бум «неформалітету» та подає власне тлумачення, власне трактування терміна «неформальна група», під якою він розуміє «…певний тип молодіжної спільноти, виникаючої та існуючої заради задоволення потреб та інтересів її членів, чия діяльність не регламентована правовими документами і непідзвітна державним та суспільним організаціям» [4, с.82]. Крім того, автор вказаної статті дуже вдало окреслює комплекс питань, які не втратили своєї актуальності: від загальної систематизації кола проблем щодо самого явища «неформалітет» як такого до мотивації злочинних проявів у діяльності «неформальних груп» та ведення ретельної статистичної обробки даних по всіх молодіжних рухах, організаціях, групах тощо. У 2012 р. З.М.Шевців у своєму навчальному посібнику наводить уже паспорт неформальної підліткової групи [5, с.144-150], де зазначено більше двох десятків пунктів.

Неформальні рухи, організації, угруповання, групи тощо народжуються, існують, самоорганізуються, самовизначаються, самоудосконалюються, однак виникає питання як на них впливати та чи потрібно контролювати їхню діяльність. Звісно, завжди існували і будуть існувати маргінальні форми молодіжних об’єднань, проте дуже важливо не дати молодим людям стати на шлях агресивного протистояння, «боротьби з усім світом». Адже ми бачимо, як члени сучасних «неформальних» рухів та їхні лідери все частіше висловлюють свою незадоволеність не тільки економічним розвитком суспільства, але й його соціально-правовою складовою, що переміщує акценти в політичну площину. Тому сучасна нестабільність у світі є показником правового безладдя, індикатором необхідності зближення законодавчої системи будь-якої цивілізованої країни та інтересів її молодих громадян задля уникнення конфліктних ситуацій, а в разі виникнення злочинних проявів у молодіжному середовищі – мати не тільки прогресивні методики їх попередження, а й криміналістичні методики розслідування антиправових діянь, до яких мають причетність неформальні групи й рухи.




Література:

1. Эриксон Э. Трагедия личности / Эрик Эриксон. – М.: Алгоритм, Эксмо, 2008. – 256 с. – (Философский бестселлер).

2. Сташинскас И.И. Роль неформальных групп в этиологии преступности несовершеннолетних: Проблемы криминологии / Сташинскас И.И. // Применение научных методов при расследовании преступлений и изучении преступности: Проблемы криминологии. Материалы Всесоюзной научной конференции.− Вильнюс, 1973, Ч. 2. − С. 222-233.

3. Криминологи о неформальных молодежных объединениях: [Сборник] / [Отв.ред. И.И.Карпец]. − М.: Юрид. лит., 1990.− 268,[1] с.− (Круглый стол изд-ва «Юрид. лит.»: Пробл., дискус., предложения).

4. Кофырин Н.В. Проблемы изучения неформальных групп молодежи / Н.В.Кофырин [Статья] //Социологические исследования. –1991. – № 1. − С. 82-85.

5. Шевців З.М. Основи соціально-педагогічної діяльності [Текст]: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / З.М.Шевців. − К.: Центр учбової літератури, 2012. − 246 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРИЧИНИ ТА УМОВИ РЕЦИДИВНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ
25.04.2014 23:34
МОТИВИ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
23.04.2014 11:31
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ОБ’ЄКТА ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ВИБОРЧИХ ПРАВ ГРОМАДЯН
23.04.2014 11:26
ПРАВО НА ЕВТАНАЗІЮ – СКЛАДОВА ПРАВА НА ЖИТТЯ
23.04.2014 11:18
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПРОЦЕДУРИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНЬОЇ ЧИ НЕПОВНОЛІТНЬОЇ ОСОБИ
23.04.2014 11:12
ЛІКАРСЬКІ ПРЕПАРАТИ ТА ПРИСТРОЇ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЯК ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ В УКРАЇНІ
22.04.2014 19:17
ПРОБЛЕМИ РОЗМЕЖУВАННЯ БАНДИТИЗМУ І РОЗБОЮ
22.04.2014 17:52
ФОРМИ СПІВУЧАСТІ ТА ПРОБЛЕМИ ЇХ РОЗМЕЖУВАННЯ
22.04.2014 15:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ОЗНАКИ ЗАПАХОВИХ СЛІДІВ
16.04.2014 12:33
КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВА ОЦІНКА ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ПОДОЛАННЯ ЦЬОГО ЯВИЩА
11.04.2014 13:54




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше