:: LEX :: УЧАСТЬ ПОНЯТИХ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ДЕЯКИХ ЗАХОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

УЧАСТЬ ПОНЯТИХ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ДЕЯКИХ ЗАХОДІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
 
03.05.2015 22:56
Автор: Губіна Єлізавета Никифорівна, прокурор прокуратури Києво-Святошинського району Київської області
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Про участь понятих у слідчих (розшукових) та інших процесуальних діях йдеться у ч. 7 ст. 223 КПК України. Слідчий, прокурор зобов’язаний запросити не менше двох незаінтересованих осіб (понятих) для пред’явлення особи, трупа чи речі для впізнання, огляду трупа, в тому числі пов’язаного з ексгумацією, слідчого експерименту, освідування особи. Однак якщо слідчий, прокурор застосовують безперервно відеозапис ходу проведення відповідної слідчої (розшукової) дії, понятих можна не запрошувати. Виняток становлять обшук або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи, які здійснюються з обов’язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

У ч. 7 ст. 223 КПК України також вказано, що поняті можуть бути запрошенні для участі в інших процесуальних діях, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне. Уявляється, що їх потрібно запрошувати, коли при виконанні ухвал слідчого судді про застосування деяких заходів забезпечення кримінального провадження слідчий вилучає у фізичних та юридичних осіб певні речі та документи.

Вважаємо, що необхідно забезпечувати участь понятих під час вилучення слідчим речей та документів, що проводиться при застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів (ч. 1 ст. 159 КПК України). Коли саме має відбуватись їх вилучення, роз’яснив Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у п. 18 інформаційного листа від 5 квітня 2013 р. № 223-558/0/4-13 «Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження» [1, с. 174-184].

Вказано, що застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо : 1) особа, у володінні якої знаходяться речі і документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи; 2) речі та документи містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.

На наш погляд, має бути одне виключення із правила про обов’язковість залучення понятих до участі у вилученні речей чи документів. Ця процесуальна дія має проводитись без понятих, якщо речі і документи, що підлягають вилученню, містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 162 КПК України, до неї належать : 1) інформація, що знаходиться у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації; 2) відомості, які можуть становити лікарську таємницю; 3) відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій; 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; 5) відомості, які можуть становити банківську таємницю; 6) особисте листування особи та інші записи особистого характеру; 7) інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо; 8) персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних; 9) державна таємниця.

Висловлену пропозицію можна обґрунтувати тим, що присутність сторонніх осіб, якими є поняті, під час вилучення таких речей і документів, створює загрозу розголошення банківської, нотаріальної, лікарської, комерційної та інших таємниць, що охороняються законом.

У зв’язку з розглядом даного питання слід зазначити, що під час дії КПК України 1960 р. у юридичній літературі зверталась увага на недопустимість залучення понятих до участі у тих слідчих діях, під час проведення яких оглядаються та вилучаються документи, що містять конфіденційні відомості.

Так, наприклад, О. Л. Булейко зазначала, що «дивує непослідовність законодавця, який обмежив принцип гласності судового розгляду з метою нерозголошення даних, що стосуються особистого життя під час судового розгляду, при цьому передбачив обов’язкову участь абсолютно сторонніх осіб в якості понятих під час провадження слідчих дій, які пов’язані з отриманням відомостей такого характеру» [2, с. 125].

Науковець відмічала, що КПК не регламентує питання залучення понятих під час провадження слідчих дій, пов’язаних з отриманням відомостей, які складають державну, банківську, нотаріальну та комерційну таємницю. Крім того, у законодавстві відсутній дієвий механізм забезпечення нерозголошення даних досудового розслідування, що стали відомі понятому у зв’язку з його участю у слідчий дії. На додаток, участь понятих у слідчих діях, пов’язаних з втручанням в особисту сферу особи, щодо якої така дія проводиться, може розглядатися як необґрунтоване порушення її конституційних прав. На підставі викладеного О. Л. Булейко дійшла висновку, що участь понятих у проведенні слідчих дій створює реальну загрозу розголошення відомостей, які мають обмежений режим доступу, або охоплюються особистою сферою життя учасників кримінального процесу. Така практика шкодить інтересам досудового розслідування та суттєво порушує гарантовану Конституцією України недоторканність особистого життя [3, с. 10].

Понятих необхідно запрошувати і у тому випадку, коли у порядку, передбаченому главою 16 КПК України, тимчасово вилучається майно, документи, гроші підозрюваного та інших осіб, у володінні яких вони перебувають, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони : 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схилення особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов’язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та (або) є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено (ч. 2 ст. 167 КПК України).

Уявляється, що понятих також потрібно запрошувати під час тимчасового вилучення слідчим у порядку, передбаченому ч. 1 ст. 148 КПК України, документів про право на : – керування транспортним засобом або судном; – полювання; – здійснення підприємницької діяльності. Даний захід забезпечення кримінального провадження застосовується у разі наявності достатніх підстав вважати, що для припинення кримінального правопорушення чи запобігання вчиненню іншого, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного щодо перешкоджання кримінальному провадженню, забезпечення відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, необхідно тимчасово обмежити підозрюваного у користуванні спеціальним правом.

Поняті, присутні при проведенні зазначених процесуальних дій, мають засвідчити своїми підписами відповідність записів у протоколі виконаним діям. Їх присутність під час вилучення речей та документів є гарантією того, що заінтересована особа не зможе потім заявити, що слідчий якісь із них вилучив незаконно. Поняті можуть бути допитані під час судового розгляду як свідки щодо обставин проведення процесуальної дії та спростувати цю заяву.

З буквального тлумачення ч. 7 ст. 223 КПК України випливає, що поняті можуть запрошуватись для участі у проведенні вищевказаних процесуальних дій лише у тому випадку, якщо слідчий, прокурор вважатиме це за доцільне. На наш погляд, у цій нормі потрібно передбачити положення про обов’язкове запрошення понятих для участі у тих процесуальних діях, під час проведення яких вилучаються речі та документи.




Література :

1. Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження: інформаційний лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 5 квітня 2013 р. № 223-558/0/4-13 // Новий Кримінальний процесуальний кодекс України : коментарі, роз’яснення, документи / відп. ред. В. С. Ковальський. – К. : Юрінком Інтер, 2013. – С. 174-184.

2. Булейко О. Л. Участь понятих у кримінальному процесі : [моногр.]. – К. : КНТ, 2010. – 168 с.

3. Булейко О. Л. Участь понятих у кримінальному процесі : автореф. дис. на здобуття наук. ступ. канд. юрид. наук : спец. 12.00.09 «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза» / О. Л. Булейко. – К., 2009. – 17 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ДОТРИМАННЯ І ЗАХИСТУ ПРАВ І СВОБОД ПІДОЗРЮВАНОГО ПРИ ЗАТРИМАННІ УПОВНОВАЖЕНОЮ СЛУЖБОВОЮ ОСОБОЮ
22.04.2015 10:01
ТЛУМАЧЕННЯ ОБ’ЄКТИВНОЇ СТОРОНИ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЖУРНАЛІСТІВ
20.04.2015 18:15
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
03.05.2015 23:04
ВІДСТОРОНЕННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО ВІД ПОСАДИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ПРО ЗЛОЧИН, ПЕРЕДБАЧЕНИЙ СТ.212 КК УКРАЇНИ
03.05.2015 23:02
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПІДТРИМАННЯ ПРОКУРОРОМ ДЕРЖАВНОГО ОБВИНУВАЧЕННЯ В СУДІ ЗА ЧИННИМ КПК УКРАЇНИ
03.05.2015 23:00
ЩОДО ДЕЯКИХ ПРАВ ТА ОБОВ’ЯЗКІВ ПОТЕРПІЛОГО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
03.05.2015 22:59
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЛІДЧОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ ЗА ЧИННИМ КПК УКРАЇНИ
02.04.2015 09:50




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше