:: LEX :: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ, ЩО НАДАЄТЬСЯ АДВОКАТОМ СВІДКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ, ЩО НАДАЄТЬСЯ АДВОКАТОМ СВІДКУ
 
01.10.2015 10:13
Автор: Шевчук Тетяна Дмитрівна, студентка юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Відповідно до ст. 59 Конституції України кожен має право на правову допомогу. Конституційний Суд України у справі № 1-23/2009 (справа про право на правову допомогу) від 30 вересня 2009 року роз’яснив, що положення ч. 1 ст. 59 Конституції України «кожен має право на правову допомогу» слід розуміти як гарантовану державою можливість будь-якій особі, незалежно від характеру її правовідносин з державними органами, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, юридичними та фізичними особами, вільно, без неправомірних обмежень отримувати допомогу з юридичних питань в обсязі і формах, як вона того потребує; положення ч. 2 ст. 59 Конституції України «для надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура» необхідно розуміти так, що особа під час допиту її як свідка в органах досудового слідства чи давання пояснень у правовідносинах з цими та іншими державними органами має право на правову (юридичну) допомогу від обраної за власним бажанням особи в статусі адвоката, що не виключає можливості отримання такої допомоги від іншої особи, якщо законами України стосовно цього не встановлено обмежень. [1]

Питання щодо надання адвокатом правової допомоги свідку вже були предметом дослідження вчених  таких як: В. І. Галагана, Ю. М. Грошевого, О. М. Дроздова, С. В. Гончаренка, О. В. Капліної, Н. С. Карпова, П. В. Кучевського, О. П. Кучинської, С. М. Логінової, Є. Д. Лук’янчикова, В. Т. Маляренка, М. М. Михеєнка, В. Т. Нора, М. А. Погорецького, В. О. ПопелюшкаМ. С. Строговича, та інших науковців. 

Метою даного дослідження є визначення сутності і змісту теоретичних положень та проблем правозастосування у сфері надання свідку правової допомоги.

Уперше у законодавстві поняття «правова допомога» було закріплено в Законі України «Про безоплатну правову допомогу» від 2 червня 2011 року [2]. Відповідно до п.3 ч.1 ст.1 цього Закону, правова допомога розглядається як надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина, захисту цих прав і свобод, їх відновлення у разі порушення.

Як уже зазначалось, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 66 КПК, свідок має право користуватися під час давання показань та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката. У чому саме полягає така допомога – законодавець не роз’яснює. Тому зосередимо свою увагу на розгляді питання, у чому може полягати правова допомога адвоката, яка надається свідку.[3]

У п.4 ч.1 ст.19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» зазначено, що одним із видів адвокатської діяльності є надання правової допомоги свідку у кримінальному провадженні [4]. 

Надання правової допомоги свідку – це багатоступенева процедура, і не обмежується лише присутністю адвоката під час проведення допиту або іншої процесуальної дії.

Необхідно наголосити на тому, що у КПК, на жаль, не йдеться  про види правової допомоги, що надається адвокатом свідку у кримінальному провадженні. Тому вважаємо, що з’ясовуючи це питання, потрібно виходити із відповідних положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» [4].

Так, у п. 6 ч. 1 ст. 1 цього Закону роз’яснюється, якими є види правової допомоги. Це види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновлення в разі порушення.

Отже, відповідно до змісту наведеної норми та статей КПК, які визначають статус свідка та порядок його допиту, участі у інших процесуальних діях, можна дійти висновку, що є такі види надання йому правової допомоги адвокатом: 

1. Надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань свідку до явки на допит або для участі в інших процесуальних діях. 

Цей вид правової допомоги включає: попередню консультацію особи з питань права, які регламентують процедуру допиту свідка, проведення інших процесуальних дій; відпрацювання тактики захисту інтересів свідка та постановку правової позиції; психологічну підготовку свідка до допиту та моделювання умов проведення слідчої або іншої процесуальної дії. Під час попередньої усної консультації адвокат має сформулювати для свідка лінію поведінки під час допиту, вивчити документацію, яка є у свідка.

2. Надання правової допомоги свідку під час дачі ним показань слідчому, прокурору, слідчому судді, суду, участі у проведенні інших процесуальних дій.

3. Складання заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав і законних інтересів свідка після закінчення допиту та інших процесуальних дій.




Джерела:

1. Рішення Конституційного Суду України від 30 вер. 2009 р. № 1-22/2009 (справа про право на правову допомогу) // Офіційний вісник України. – 2009. – № 79. – Ст. 2694.

2. Про безоплатну правову допомогу : Закон Українивід 2 черв. 2011 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2011. – № 51. – Ст. 577.

3. Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. Т. 1 / О.М. Бандурка, Є. М. Блажівський, Є.П. Бурдоль та ін.; за заг. ред. В.Я. Тація, В. П. Пшонки, А. В. Портнова. – X.: Право, 2012. – 768 с.

4. Про адвокатуру та адвокатську діяльність : Закон України від 5 лип. 2012 р. // Офіційний вісник України. – 2012. – № 62. – Ст. 2509.


__________________________

Науковий керівник: Рогатинська Ніна Зіновіївна, кандидат юридичних наук, доцент, зав. кафедри кримінального права і процесу Тернопільського національного економічного університету

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ОСІБ ЗВІЛЬНЕНИХ З МІСЦЬ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
30.09.2015 13:50
ПРЕЗУМПЦІЯ ІСТИННОСТІ ВИРОКУ
30.09.2015 13:23
НАУКОВІ ЗАСАДИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО СТАТУСУ ПОНЯТОГО ЯК УЧАСНИКА КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
30.09.2015 10:33
СУТНІСТЬ, ФОРМИ ТА ЗМІСТ ІНФОРМУВАННЯ УЧАСНИКІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ
29.09.2015 12:43
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІСТУ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ВИТРАТ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗБЕРІГАННЯМ ТА ПЕРЕСИЛАННЯМ РЕЧЕЙ І ДОКУМЕНТІВ
26.09.2015 12:12
ОСНОВНІ ОЗНАКИ НАРКОЛАБОРАТОРІЙ В УКРАЇНІ
24.09.2015 19:03
ЩОДО ПОНЯТТЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ДОВІДКОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ
16.10.2015 13:51
ДО ПИТАННЯ ПРО СТРУКТУРУ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ЮРИСТІВ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ
16.10.2015 13:47
ЩОДО ПОНЯТТЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ТОВАРОЗНАВЧИХ ЗНАНЬ
16.10.2015 13:44
КРИМІНАЛІСТИЧНІ ПРАВИЛА ПОШУКУ БІОЛОГІЧНИХ СЛІДІВ НА МІСЦІ ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
16.10.2015 13:42




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше