:: LEX :: СИСТЕМА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ШВЕЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СИСТЕМА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В ШВЕЦІЇ
 
22.04.2016 16:26
Автор: Добряк Анастасія Володимирівна, студентка Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Королівство Швеція відрізняється від більшості інших країн високими економічними та соціальними досягненнями. Ця розвинена держава займає одне з перших місць за рівнем життя населення та обсягом соціальних послуг. Шведські досягнення пояснюються особливостями історичного розвитку цієї країни, національним характером, економічним та політичним розвитком. Всі ці чинник сприяли утворенню нової моделі держави. Так, поступово визначилася її нова роль: вона має створити та міцно утримувати правовий простір, що забезпечує принцип соціальної справедливості й захищеності [3, с. 70]. 

Одночасно із становленням Швеції великого поширення набула «шведська модель» соціальних стандартів, так звана «скандинавська». Дана модель «держави загального добробуту» ґрунтується не на ліквідації приватної власності та радикальній зміні способу виробництва, а на здійсненні державної функції перерозподілу національного доходу відповідно до пріоритетів суспільних потреб із метою досягнення більшої соціальної рівності та справедливості [3, с. 48]. Вона вирізняється також серед інших своєю ефективністю, надійністю, стабільністю та продуманістю.

Конституцією Швеції 1974 року закріплені обов’язки держави у сфері забезпечення добробуту й соціальних прав громадян. Європейська соціальна хартія від 03.05.1996 передбачає норми, які пов’язані із здійсненням соціальних прав. До них можна віднести: право на працю; професійну підготовку; справедливі умови праці; свободу професійних об’єднань; укладення колективного договору; участь в управлінні підприємством; права дітей та підлітків, працюючих жінок, матері та сім’ї, інвалідів і осіб похилого віку; права на захист працівників-мігрантів та їхніх сімей; право на безоплатну медичну допомогу і соціальне забезпечення. 

Формування держав «скандинавської» моделі пов’язують із високим економічним розвитком країн, що в свою чергу дає змогу забезпечити населенню прожитковий мінімум. Важливою умовою є відповідальність уряду за добробут і дотримання соціальних прав громадян. Так, дана відповідальність не може бути перекладена на громадянина, громаду чи приватне підприємство. Соціальні послуги визначаються в ній як громадянські права, а усі громадяни мають права на рівне, фінансоване соціальне забезпечення за рахунок податків.  Виключенням є страхування з безробіття, що виділене з системи державного соціального захисту і ґрунтується на принципі добровільності. Соціальна підтримка в цьому випадку здійснюється як державне втручання в життя людей на національному й місцевому рівнях через програми соціального забезпечення, освіти та охорони здоров’я. Фінансування цієї системи здійснюється за рахунок перерозподілу доходів через страхування та податкову політику» [3, с. 63]. Ще у 1932 р. відомий шведський політичний діяч Мюрдаль казав, що соціальна політика – це не витрати, а інвестиції.

Нині система соціального захисту також передбачає забезпечення людини від різних ризиків: загальне страхування на випадок хвороби, народження дитини, старості, страхування від нещасних випадків та хвороб на виробництві та страхування від безробіття та допомога на ринку праці.

На думку Г. Лібмана та Л. Преснякової, шведська соціальна політика базується на трьох основних принципах: 1) забезпечення для всього населення рівних можливостей досягнення добробуту; 2) надання соціальних гарантій, які враховують усі можливі життєві ситуації; 3) досягнення повної зайнятості дієздатного населення [1, с. 92].

Соціальні програми Швеції охоплюють все населення, а не тільки окремі  групи. На все населення поширюється загальне соціальне страхування. Організація сфери послуг передбачає наявність значних коштів, які надходять туди від податків. Саме тому шведські податки відносно високі. Хоча особливу увагу необхідно звернути на те, що більша частина коштів, які вони збирають, повертається платникам податків у формі переказів грошових коштів і суспільних послуг. Усе населення оплачує послуги і може вільно ними користуються.

Рівень освіти, яка надається у рамках державної системи, має бути настільки високим, щоб зникла навіть можливість формування попиту на приватну освіту[2, с. 411].  Так, майже 95% всіх студентів навчаються в безкоштовних державних освітніх закладах. Є також невелика кількість закладів, які не є власністю держави, проте отримують дотації від неї. Щоб отримувати їх, вони не мають права брати плату за навчання [4, с. 21].

 Таким чином, можна зробити висновок, що характерною рисою соціального забезпечення в Королівстві Швеція є великі фінансові витрати, якісні послуги, а також забезпечення належного соціального рівня громадян. Так, влада Швеції повною мірою докладає своїх зусиль для того, щоб захистити своє населення від різних ризиків та сприяє подальшому розвиткові держави на належному рівні.




Література:

1. Либман Г., Преснякова Л. «Шведская модель»социальной политики // Российский экономический журнал. Р – № 8. Р – 1993. – С. 88 – 95.

2. Линденше Б. От общедоступной школы либералов к государственной начальной школе – основное направление политики социал-демократов в области образования // Создавая социальную демократию. Сто лет Социал-демократической раб очей партии Швеции / Перев. с англ. – М.: Весь мир, 2001.– С. 385 – 418.

3. Мудролюбова Н. Північноєвропейський досвід соціальної держави на прикладі Королівства Швеції / Н. Мудролюбова // Віче. – 2008. – №3. – с. 70 – 72.

4. Фагерберг Б. Права людини в Швеції / Б. Фагерберг // Український журнал про права людини –  №7. – с. 15 – 22.

___________________________

Науковий керівник: Шайхаєва Олена Мустафаївна, викладач Полтавського юридичного коледжу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СВОБОДА СЛОВА В ЗАСОБАХ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
22.04.2016 16:32
ПРАВОВИЙ СТАТУС ДЕПУТАТІВ ЄВРОПАРЛАМЕНТУ
22.04.2016 15:23
ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МС ТА ЇХ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
11.04.2016 11:23




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше