:: LEX :: ІНТЕРНЕТ ЯК ЗОНА РИЗИКУ ДЛЯ ОБ’ЄКТІВ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНТЕРНЕТ ЯК ЗОНА РИЗИКУ ДЛЯ ОБ’ЄКТІВ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
 
22.11.2016 14:13
Автор: Пліс Вікторія Ігорівна, Національний університет «Одеська юридична академія»
[Секція 11. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право]

Об'єкти права інтелектуальної власності перебувають в безперервному розвитку, тому потребують якісної охорони і нових механізмів їх захисту. На сьогодні, найгострішою проблемою є розповсюдження світової мережі Інтернет, яка стала невід'ємною частиною розвитку суспільства і світу загалом. Проте, з використанням Інтернету, часто з’являються нові види правоворушень в сфері інтелектуальної власності, за якими законодавець не встигає виробити необхідну систему норм. Тобто, інтернет став простором, де не лише знаходиться найбільша кількість інформації та можливості її розміщення, а й зоною, де найбільше порушуються авторські права.

Як зазначає Ріппа П.С. дані, що наповнюють глобальну мережу Інтернет, тобто контент, є об’єктами авторських і суміжних прав, торговельних марок. Але для отримання доступу до цієї комп’ютерної мережі, необхідно скористатися різноманітним програмним забезпеченням, яке, в свою чергу, є також об’єктом авторського права. 

В Україні авторське право регулюється Цивільним кодексом та Законом України «Про авторське право та суміжні права». Найбільшою проблемою, яка виникає у позивача – це доказова база у таких спорах.  Адже , запорукою успіху є не лише вміння правильно застосувати закон, але й вдало обгрунтувати свою позицію за допомогою належних і допустимих доказів. В українській правозастосовчій діяльності використовують низку прийомів, які дозволяють юридично закріпити відомості, розміщені в Інтернеті, щоб їх можна було використати в господарському, цивільному процесі  як докази. Проте існує чимало труднощів з отриманням таких доказів, а також прогалин в законодавчій базі щодо збору таких даних.[1]

Встановлення факту використання об’єкта інтелектуальної власності може бути у процесі судового розгляду справи, шляхом заявлення клопотання про огляд та дослідження письмових і речових доказів у місці їхнього знаходження. Проте можлива ситуація, коли на час проведення огляду веб-сторінки потрібної інформації вже не виявиться, а довести, що на час подачі позовної заяви, зазначені порушення були практично неможливими.

Тому коли йдеться про судовий захист  прав інтелектуальної власності у мережі Інтернет, факт порушення доречніше зафіксувати до подання позовної заяви, щоб не виникало додаткових проблем. Перше, про що подумає будь-який користувач мережі Інтернет, – це можливість зробити «скрін» Інтернет-сторінки. Проте, на жаль, такий документ не матиме доказової сили, оскільки веб-сторінки самі по собі не можуть бути доказом у справі. Але якщо такі документи (роздруківки, скріни), засвідчені уповноваженою особою за встановленою формою і скріплені офіційною печаткою на території однієї з держав – учасниць СНД, то відповідно до ст. 6 Угоди про порядок вирішення спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992, вони мають в Україні доказову силу. Так можна засвідчити скріни інтернет-сайтів, наприклад, у Росії, де відповідні повноваження надано нотаріусам та додати як доказ на обґрунтування позовних вимог в Україні. В умовах відсутності будь-яких механізмів захисту прав інтелектуальної власності у мережі інтернет, такий метод буде достатньо ефективним.

Сьогодні, законодавство України у сфері захисту прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет знаходиться ще на етапі зародження. За останні роки робилося спроби щодо розроблення правової бази з цього питання. Це і проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет», і проект Національної стратегії розвитку сфери інтелектуальної вдасності в Україні у період до 2020 р., проект стратегії іноваційного розвитку України у 2010-2020 рр. в умовах глобалізаційних викликів.

Щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет» ,то цей законопроект, підготовлений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, покликаний забезпечити дотримання авторських прав у Всесвітній павутині і вивести Україну з передових позицій у списках держав-піратів. В цьому законопроекті пропонується низка нововведень: 1) закріплюється можливість нотаріусів здійснювати забезпечення доказів у мережі Інтернет шляхом складення відповідного протоколу; 2) надається можливість вимагати у постачальника послуг хостингу надання даних про власника веб-сайту; 3) надається можливість оскарження користувачем рішення про видалення чи унеможливлення доступу до інформації, що порушує авторські або суміжні права  (інформацію може бути відновлено протягом 10-14 днів, якщо суб’єкт, який подав скаргу, не розпочне судове оскарження). Проте, як безумовно позитивні нововведення, існує також негативний момент, який полягає в пов’язаних з забезпеченням анонімності у мережі. Так, поруч з таким способом захисту авторського права як вимога видалення чи унеможливлення доступу до інформації, проваджується можливість вимагати надання інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує авторське право. Можливість звертатися з такою вимогою у позасудовому та судовому порядках разом з вимогою про видалення інформації суттєво обмежує легітимні очікування користувачів Інтернету на анонімність та захист власних персональних даних.

Отже, щоб зменшити кількість порушень авторських прав в мережі Інтернет, необхідним є прийняття Закону, який би чітко регулював питання, які є проблемними не лише під час їх реалізації, але й коли мова йде про судовий захист. На нашу думку доцільним було б посилити санкції за такі правопорушення, щоб запобігти їх в подальшому. Також, важливим етапом є створення громадських організацій, які могли б здійснювати контроль в цій сфері. Міжнародне співробітництво щодо охорони та захисту прав інтелектуальної власності є неменш важливим, адже більшість країн Європи вже займаються цими питаннями і частково можуть контролювати  процеси щодо законного обміну інформацією в мережі Інтернет і забезпечити захист прав авторів в цифровому середовищі.




Література:

1. Цибульов П.М. та ін. Управління інтелектуальною власністю/За ред. П.М. Цибульов: монографія. – К.: «К.І.С.», 2005. – 448с.

_______________________

Науковий керівник: Бігняк Олександр Валентинович, кандидат юридичних наук, доцент, Національний університет «Одеська юридична академія»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗАХИСТ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В РАМКАХ СУДОВОЇ СИСТЕМИ США
24.11.2016 08:40
ПРАВОПОРУШЕННЯ У ЦИВІЛЬНИХ ВІДНОСИНАХ СПІАВТОРСТВА
22.11.2016 13:42
ЗЛОВЖИВАННЯ АВТОРСЬКИМ ПРАВОМ У МЕРЕЖI YOUTUBE
16.11.2016 15:54
ОСОБЕННОСТИ ПРАВОВОЙ ОХРАНЫ НЕТРАДИЦИОННЫХ ОБЪЕКТОВ ИНТЕЛЛЕКТУАЛЬНОЙ СОБСТВЕННОСТИ
16.11.2016 15:03
ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В МЕРЕЖІ ІНТЕРНЕТ
08.11.2016 08:27




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше