:: LEX :: НЕПОВНОЛІТНІЙ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ І НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НЕПОВНОЛІТНІЙ У ПЕНІТЕНЦІАРНІЙ СИСТЕМІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ І НАЦІОНАЛЬНИЙ ДОСВІД
 
11.04.2017 08:25
Автор: Найда Віталій Олегович, курсант Харківського національного університету внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право]

Зі здобуттям незалежності і стрімким просуванням назустріч європейським стандартам Україна почала розбудову демократичної правової держави, в центрі якої знаходиться людина, захист її законних прав, інтересів і задоволення потреб. Тож неповнолітня людина потребує ще більшої уваги, захисту і допомоги з боку держави. Вона має бути об’єктом зусиль як на національному рівні, так і на рівні міжнародного співробітництва.

З урахуванням цього, Державною пенітенціарною службою України постійно вживаються заходи щодо забезпечення прав неповнолітніх, які перебувають у виховних колоніях, поліпшення умов їх утримання, підвищення соціальної захищеності. Але якими ж методами вітчизняні виховні колонії для неповнолітніх забезпечують соціальну реабілітацію тих, хто раніше перебував на злочинному шляху і відтепер має можливість виправити свій життєвий шлях?

У складному процесі відродження особистості  методично дієвою (і це підтверджено багаторічним досвідом) є виховна система засновника вітчизняної пенітенціарної педагогіки А. С. Макаренка. Ця система базується на розумному ставленні до питань поведінки неповнолітніх, вироблення у них позитивних навичок з формуванням свідомого відношення до прав, свобод і дисципліни. 

Сучасні українські дослідники, зокрема Т. Гончар збагачують пенітенціарну педагогіку новими ідеями відносно соціально-правового статусу неповнолітніх. Але не будемо забувати, що наближення до європейського простору зумовлює плідну співпрацю нашої держави у справах неповнолітніх. Саме тому, одним із найважливіших напрямів реформування пенітенціарної системи України було створення на базі кримінально-виконавчої інспекції служби пробації, яка існує в більшості країн Європи. Рекомендації щодо створення такої служби в Україні були надані експертами Європейського Союзу в листопаді 2006 року. 

Закон, який прийнятий 5 лютого 2015 року, передбачає розширення повноважень новоствореної служби пробації щодо контролю за поведінкою неповнолітніх осіб, організації і проведення соціально-психологічного супроводу, реалізації виховних програм, залучення до роботи із засудженими волонтерів та громадськості. 

З 2003 року Український Центр порозуміння за підтримки Європейської Комісії здійснює діяльність з впровадження програм відновного правосуддя. Розроблена на початковому етапі модель програми примирення відповідає чинному законодавству України і має стати ефективним доповненням до вже існуючої системи. На думку фахівців, для створення стандартів практики з відновного правосуддя бажане прийняття закону «Про відновне правосуддя» або «Про медіацію», які давно затверджені в розвинених країнах світу. 

В останніх юридичних дослідженнях, які спираються на європейський досвід, наполегливо наголошується на необхідності створення судів для неповнолітніх або запровадженні посади судді у справах неповнолітніх у складі загальних судів, що значно підвищить ефективність роботи судів щодо попередження злочинності неповнолітніх.

Тож бачимо, що пенітенціарна служба України продовжує розвиватися, доповнюючи національний досвід у справах неповнолітніх європейським, але ще багато чого треба зробити у майбутньому. Будемо сподіватися, що подальші зміни принесуть нові зрушення. Адже, як казав А.С. Макаренко: «Людина не може жити на світі, якщо у неї немає попереду нічого радісного». 

______________________________

Науковий керівник: Кріцак Іван Васильович, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри теорії та історії держави і права Харківського національного університету внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ХАРАКТЕРИСТИКА МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ, СПРЯМОВАНИХ НА ПРОТИДІЮ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ (ВІДМИВАННЮ) ДОХОДІВ, ОДЕРЖАНИХ ЗЛОЧИННИМ ШЛЯХОМ, УХВАЛЕНИХ У ХХ СТ.
20.04.2017 09:04
СВІДОЦЬКИЙ ІМУНІТЕТ СВЯЩЕННОСЛУЖИТЕЛЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
20.04.2017 09:02
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ЗА ВЧИНЕННЯ ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ ЕКОНОМІКИ: ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД КРАЇН ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
20.04.2017 09:01
ПЕРСПЕКТИВИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ
13.04.2017 18:11
АНАЛІЗ СИСТЕМ НАДАННЯ ДОЗВОЛУ НА ПРОВЕДЕННЯ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН
12.04.2017 16:31
НЕЧІТКІСТЬ ЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ОБШУКУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ
12.04.2017 16:18
ПОДДЕЛКА ДОКУМЕНТОВ, ПРЕДСТАВЛЯЕМЫХ ДЛЯ РЕГИСТРАЦИИ ВЫПУСКА ЦЕННЫХ БУМАГ: СРАВНИТЕЛЬНЫЙ АНАЛИЗ УГОЛОВНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА И УКРАИНЫ
12.04.2017 08:30
ЗАХИСТ ПРАВ ДИТИНИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИМИ ЗАСОБАМИ
11.04.2017 20:13
РОЗШИРЕННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ
11.04.2017 08:19
ВИЗНАЧЕННЯ ПОЧАТКОВОГО МОМЕНТУ ЖИТТЯ ТА ЙОГО ЗНАЧЕННЯ ДЛЯ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ
10.04.2017 08:41




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше