:: LEX :: ЩОДО ЗАХИСНИХ ЗАСТЕРЕЖЕНЬ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ЗАХИСНИХ ЗАСТЕРЕЖЕНЬ
 
21.09.2017 00:32
Автор: Чередник Віта Юріївна, магістр економіко-правового факультету Київського кооперативного інституту бізнесу і права
[Секція 9. Господарське право. Господарське процесуальне право]

Чинне господарське законодавство щодо умов укладення договорів до інших умов відносить умову про захисне застереження.

Господарський кодекс  України не містить загального визначення захисного застереження, але згадка про таку умову  є у Положенні про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене наказом  Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 6.09.2001р.// та Додатку 2 до постанови КМУ та НБУ «Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і типові форми щодо зовнішньоекономічних договорів (контрактів), що передбачають розрахунки в іноземній валюті» від 21.06.1995 р. № 444. яке називає шість різновидів захисних застережень: валютно-цінове, антидемпінгове, застереження про конфіденційність, застереження про форс-мажор, застереження про реекспорт, застереження на випадок неотримання грошових коштів за експорт.

В наукових колах та юридичній літературі захисне застереження визначається як умова комерційного, у тому числі зовнішньоекономічного, договору, що має особливу структурну побудову, головне функціональне призначення якої полягає у стабілізації договірної дисципліни та захисті комерційних інтересів сторін шляхом розподілу між ними можливих ризиків та яка відповідно регламентує права та обов'язки сторін при настанні обставин, що відповідають певним кваліфікаційним ознакам, а насамперед закріплює домовленість сторін щодо модифікації окремих первісних умов договору або (у разі їх відсутності) їх первісного встановлення.

Захисні застереження покликані відновити початкову зацікавленість сторін у виконанні договору, тим самим зберегти сам договір. 

Захисне застереження як різновид договірних умов господарського договору має своєрідну юридичну конструкцію та функціональне призначення та Захисне застереження складається із: гіпотези, диспозиції, а іноді й санкції.

Гіпотеза застереження утворюється певною гіпотетичною обставиною або певним переліком таких обставин, що може залишатися відкритим чи закритим, із настанням якої (яких) у дію автоматично вводиться диспозиція застереження.  Диспозицію застереження становлять положення про права та обов'язки сторін договору у випадку настання передбачених гіпотезою застереження обставин, насамперед обов'язок перегляду чи початкового встановлення відповідної умови (умов) договору, узгоджений між сторонами механізм перегляду певних початкових умов або оновлений їх варіант, а також положення щодо строків та форми повідомлення однією зі сторін іншій про настання певних обставин, що призвели до дії застереження. Санкція застереження встановлює відповідні негативні наслідки, які мають настати для однієї зі сторін, якщо вона відмовиться переглянути (установити) початкові умови договору та/або виконувати належним чином оновлений варіант договірного зобов'язання або ж не повідомить у відповідний строк та у відповідній формі про настання гіпотетичних обставин.

Таким чином, на сьогодні захисні застереження  є однією з істотних  умов зовнішньоекономічних контрактів внаслідок узгодженої волі сторін. Крім того, захисні застереження виконують специфічні функції: стабілізаційну, захисну, попереджувальну, компенсаційну та функцію уникнення підстав юридичної відповідальності.




Література:

1. Господарський кодекс України від 16. 01. 2003 р. //Відомості Верховної Ради України. - 2003.- №18 - 22.- Ст.344.

_________________________

Науковий керівник: Колінько Олена Олександрівна, кандидат юридичних наук, Київський кооперативний інститут бізнесу і права

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше