:: LEX :: ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДО ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО ПРАВОВОЮ ДОПОМОГОЮ
 
11.12.2007 08:32
Автор: Лапкін Андрій Васильович, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого
[Кримінальне право. Кримінальний процес. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Права потерпілого, передбачені КПК України, можуть залишитися декларативними з огляду на те, що участь у кримінальному судочинстві вимагає відповідної правової підготовки. Очевидно, що у судовому розгляді справи, як і у кримінальному процесі взагалі, повинні брати участь професіонали. У необхідних випадках, така правова допомога потерпілому чи представництво його інтересів у суді юристом-професіоналом, повинна надаватися безоплатно, за рахунок держави чи спеціального фонду.
Правова допомога потерпілому повинна включати: 1) фахові консультації з питань застосування матеріальних норм права (сутність обвинувачення, кваліфікація злочину тощо) та процесуальних норм, а також тактико-методичних аспектів підтримання обвинувачення в суді; 2) представництво інтересів потерпілого у суді адвокатом чи іншим правником-спеціалістом.
Щоб створити правове підґрунтя закріплення і реалізації вказаних положень, необхідно в якості одного з принципів кримінального процесу закріпити принцип забезпечення потерпілому права на захист його прав і законних інтересів.
В.Трофименко вважає, що доцільно ввести інститут обов’язкової участі адвоката-представника потерпілого у разі, коли через фізичні або психічні вади потерпілий потребує захисту, за умови, що потерпілий бажає цього захисту, але за відсутності коштів чи з інших об’єктивних причин не може запросити такого представника.
Ще далі пішли В.Півненко та Є.Мірошниченко, які наполягають на тому, що потерпілий повинен захищати свої права самостійно чи з допомогою професійного захисника (адвоката), участь якого гарантується державою і в усіх без винятку випадках здійснюється за її рахунок.
В. Гошовський та О. Кучинська наголошують, що адвокати поки що занадто рідко представляють інтереси потерпілих через те, що, з одного боку, потерпілі не знають свого права запросити адвоката як представника своїх прав і законних інтересів, порушених злочином, а з іншого – тим, що не всі потерпілі взмозі оплатити послуги адвоката.
Аналогічні погляди мають і російські дослідники. Ними звертається увага на те, що об¢єм прав, наданих адвокату-захиснику обвинуваченого, і адвокату-представнику потерпілого, істотно різниться. Права адвоката потерпілого чітко не визначені, просто прирівняні до прав потерпілого. Тому в даному випадку говорити про належну правову захищеність потерпілого можна з великою натяжкою.
Деякі вчені стоять на позиціях, що доцільно урівняти в правах потерпілого і підозрюваного (обвинуваченого) при закріпленні правового становища їх представників, оскільки повноваження захисника спеціально передбачені, а повноваження представника потерпілого похідні від прав останнього.
Н.Говорков вважає, що якщо потерпілий заявить про свою неспроможність без кваліфікованої допомоги підтримувати обвинувачення, то суд зобов¢язаний надати йому час на підготовку, а також забезпечити безкоштовним адвокатом, тим самим урівнюючи можливості потерпілого з можливостями підсудного, якому адвокат надається в обов¢язковому порядку.
Позитивним кроком на шляху до вирішення цієї проблеми можна вважати те, що у проекті нового КПК України за п.4ст.57 потерпілий має право мати представника або користуватися правовою допомогою адвоката чи іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. У встановлених законом випадках користуватися правовою допомогою за рахунок держави.
Можна зробити однозначний висновок: при прийнятті нового Кримінально-процесуального кодексу України повинна бути врахована можливість потерпілого безперешкодно, а за потреби – і безкоштовно отримати правову допомогу як одна з найважливіших гарантій забезпечення його прав і законних інтересів у сфері кримінального судочинства.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОМИЛКИ, ЯКІ НЕ ПОВИННІ ДОПУСКАТИСЯ ПРИ ОГЛЯДІ МІСЦЯ ПОДІЇ
30.11.2007 17:53
КРИМІНОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ ЗЛОЧИННИХ ДІЯНЬ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ У СФЕРІ ОБІГУ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ ТА ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
29.11.2007 19:18
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПРАЦІ ОСІБ, ЗАСУДЖЕНИХ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
10.12.2007 20:00
НЕКОТОРЫЕ АСПЕКТЫ ПРАВОВОЙ РЕГЛАМЕНТАЦИИ ПРЕСТУПЛЕНИЙ СОВЕРШАЕМЫХ В СФЕРЕ МЕДИЦИНСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ
08.12.2007 13:34
ЩОДО КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ЖИТЛА
05.12.2007 19:47
ПРИЧИНИ ТА УМОВИ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ПОСЯГАЮТЬ НА ДІЯЛЬНІСТЬ УСТАНОВ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СИСТЕМИ
05.12.2007 18:17




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше