:: LEX :: СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
 
05.12.2017 18:15
Автор: Біліченко Валерій Віталійович, старший викладач кафедри тактико-спеціальної підготовки, Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ університету внутрішніх справ підполковник поліції, м. Дніпро, Україна
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

Завдання поліції у демократичній правовій державі є забезпечення правового миру та внутрішньої безпеки, охорона державних органів від зазіхань на їхню діяльність з боку зовнішніх впливів, а також захист людей при реалізації ними прав та свобод, гарантованих конституцією. Саме в останній сфері держава має безліч обов’язків, які відповідають правам окремих осіб: захист честі та гідності людини, її життя та здоров’я, шлюбу та сім’ї  здійснення політичних прав тощо.  

Як на мене, захист шлюбу та сім’ї є одним із головних завдань реалізації діяльності  поліцейських. Цей захист регламентується Сімейним правом України.

На даний час в Україні поширюється питання щодо насильства в сім’ї. Щоденно до відділів поліції надходять повідомлення про сімейні сварки. Конфлікти в родинах виникають із різних причин: скрутне матеріальне становище, непорозуміння між подружжям та дітьми, але найчастіше із-за пиятики. Сварки нерідко переходять в бійку , а іноді такі сутички закінчуються трагічно. Близько 10 мільйонів жінок  та дітей страждають від знущання чоловіків, які звірино поводяться з своєю сім’єю в стані алкогольного сп’яніння, неконтрольованої агресії, з вадами  психіки та іншими станами які погіршують відносини між подружжям. Для уникнення таких ситуацій є Сімейне право, Сімейний Кодекс та Конституція України в яких зарегламентовано закони щодо особистої недоторканості та сімейного життя.

Сімейне право – це сукупність правових норм і принципів, які регулюють та охороняють особисті й пов’язані з ними майнові відносини фізичних осіб , що виникають із шлюбу й належності до сім’ї. Тобто це право регулює відносини між подружжям , щодо укладення шлюбу, особисті і майнові відносини між ними. Крім того, сімейне право України регулює, а також, охороняє відносини усиновлення  (удочеріння) , опікунство та піклування. Згідно Закону України « Про попередження насильства в сім’ї» Розділ ІІ Стаття 5 Вказані повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики з питань попередження насильства в сім’ї, та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань попередження насильства в сім’ї.  

Центральний орган виконавчої влади з питань насильства в сім’ї : розробляє і затверджує методичні  рекомендації щодо спілкування з проблемними сім’ями; Надає органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування рекомендації з питань попередження насильства в сім’ї; Організовує та проводить просвітницьку та роз’яснювальну роботу серед членів сім’ї, де виникає реальна загроза вчинення насильства, або де було вчинено насильство, про права , заходи і послуги, якими вони можуть скористатись.

Завдяки цьому можна стверджувати, що сімейне право є самостійною галуззю права, яка відокремлюється від цивільного. Самостійність сімейного права є незалежною від цивільного.

Працівники поліції не тільки фіксують факт насильства , проводять слідчі дії , щоб визначати хто ж був ініціатором та винуватцем події, а й проводять профілактичну роботу серед населення , як дорослого в трудових колективах так і з дітьми, відвідуючи учбові заклади. 

У першу чергу, сімейні правовідносини - це особисті немайнові відносини. Сімейні права в Україні в багатьох випадках регулюються нормами моралі, а не тільки правовими нормами, і це є характерним тільки для сімейного права. Основними джерелами сімейного права є Конституція України, Сімейний Кодекс та інші нормативно – правові акти України.  Так, Конституція України проголошує : «Шлюб грунтується  на вільній згоді жінки і чоловіка . Кожен з подружжя має рівні права і обов’язки у шлюбі і сім’ї» (Стаття 51). 

Сімейний Кодекс України визначає засади шлюбу, особисті немайнові та майнові права і обов’язки подружжя. 

Отже, можна зробити висновок, що поліція відіграє важливу роль в сімейних правовідносинах, але зважаючи на те що, сімейні правовідносини відносяться до приватного права , поліція виконує лише наглядову та контролюючу функцію, тобто здійснює контроль за дотриманням законних прав членів сім’ї . 

Література:

1. http://pidruchniki.com/00000000/pravo/osnovi_simeynogo_prava_ukrayini.

2. http://yur_gazeta.com/publications/practice/simeyne-pravo.

3. http://www.spilnota.net.ua/ua/article/id-1552.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЛОЛІТНІМИ І НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
15.12.2017 18:40
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЛЕГАТУ (ДОЦІЛЬНІСТЬ ОТОТОЖНЕННЯ ЛЕГАТУ З ДОГОВОРОМ ДОРУЧЕННЯ)
15.12.2017 17:20
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
12.12.2017 17:17
ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ ІЗ ЗАСУДЖЕНИМИ
12.12.2017 17:11
ОСОБЛИВОСТІ СПАДКОВОГО ДОГОВОРУ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
11.12.2017 16:46
НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИШВИДШЕНОЇ ПРОЦЕДУРИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ У РЕГЛАМЕНТІ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖНОГО СУДУ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ В РЕДАКЦІЇ ВІД 01 ГРУДНЯ 2018 РОКУ
11.12.2017 16:42
ФОРМУВАННЯ ПРОАКТИВНОГО ІНТЕРАКЦІЙНОГО ПІДХОДУ ДО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НОТАРІАТОМ В УМОВАХ СУСПІЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ
05.12.2017 08:45




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше