:: LEX :: ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЛОЛІТНІМИ І НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗДІЙСНЕННЯ ТА ЗАХИСТ ПРАВ НА ОБ'ЄКТИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МАЛОЛІТНІМИ І НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
 
15.12.2017 18:40
Автор: Самородова Ганна Ростиславівна, студентка, Донецький національний університет імені Василя Стуса
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

В сучасних умовах розвитку IT-технологій, що пришвидшує інтелектуальний розвиток дітей, вони все частіше створюють своєю творчою працею об’єкти інтелектуальної власності. Тому охорона особистих немайнових та майнових прав неповнолітніх у сфері інтелектуальної власності є пріоритетним завданням держави, оскільки Україна розвивається як демократична правова держава, пріоритетом якої є забезпечення захисту прав і свобод громадян. 

Права неповнолітніх осіб досліджувались багатьма вченими, зокрема, О.Ф. Лапчевська [1], Г.О. Лисенко[2], О.О. Сіроштан [3], О.І. Харитоновою [4] та ін. Разом з тим, потребують подальшого дослідження особливості здійснення і захисту прав малолітніх і неповнолітніх осіб саме на об’єкти інтелектуальної власності.

Відповідно до ст. 418 Цивільного кодексу України (надалі – ЦК України), право інтелектуальної власності становлять особисті немайнові права та майнові права інтелектуальної власності [5]. 

Згідно зі ст. 31 ЦК України особи до 14 років, що мають часткову дієздатність, мають право здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом. За ст. 32 ЦК України особа від 14 до 18 років має право самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Таким чином, малолітні та неповнолітні особи мають право самостійно реалізовувати особисті немайнові права, такі як: право на визнання особи творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності; право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності; право вимагати зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору, якщо це практично можливо; право забороняти зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору; право обирати псевдонім у зв'язку з використанням твору; право на недоторканність твору (ст. 423, ст.438 ЦК України).

Право на визнання автором твору відповідно до ст.1 ЗУ "Про авторське право і суміжні права" має фізична особа, що своєю творчою діяльністю створила твір. Тобто малолітні і неповнолітні особи, що є творцями, належать до первинних суб'єктів авторських прав. При цьому оскільки авторські права виникають автоматично з моменту створення твору, то і правовий статус автора особа набуває з цього ж моменту незалежно від обсягу її дієздатності [6].

Інший підхід існує в праві промислової власності, де результати інтелектуальної власності отримують охорону на підставі державної реєстрації їх як винаходу, корисної моделі, промислового зразку. Так, згідно зі ст. 1 Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" винахідник – людина, інтелектуальною, творчою діяльністю якої створено винахід (корисну модель) [7]. Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Правил розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель» № 197 віл 15.03.2002 року, винахідник – фізична особа, результат творчої праці якої визнано винаходом (корисною моделлю) [8]. Отже, з наведених визначень слідує, що статус винахідника пов'язується з оформленням патенту.

Водночас, така трактовка не відповідає загальним нормам, закріпленим в ст. 423, 432ЦК України, які встановлюють, що особистим немайновим правом є визнання особи творцем, що не вимагає від особи вчинення спеціальних дій. При цьому постає питання, чи має малолітня особа право подавати заяву на отримання патенту? Законодавство України не дає відповіді на питання, з якого віку особі можна подавати заяву на отримання патенту, чітко не встановлена природа цього права – майнове або немайнове. Наприклад, О. Сіроштан наголошує, що дане право не є а ні майновим, а ні особистим немайновим, стверджуючи, що таке право є процедурним [3]. Однак таке розуміння не вирішує дану проблему, оскільки для реалізації процедурних прав в межах процедурних правовідносин, особа повинна мати відповідне матеріальне право, яке і реалізується в передбаченому законом порядку.

Також слід враховувати, що для проходження процедури реєстрації патентних прав потрібна допомога патентного повіреного чи відповідного фахівця для правильного оформлення заявки та ведення діловодства з Державним підприємством "Український інститут інтелектуальної власності". Виходячи з п. 1 ч. 1 ст. 32 ЦК України особа з 14 років може укласти договір з даними особами, оскільки має право самостійно розпоряджатися своїм своїми доходами. Але послуги даних осіб зазвичай можуть коштувати набагато більше, ніж самостійний заробіток неповнолітніх, тому доречніше б було обмежити право на самостійне укладення договорів с патентними повіреними, фахівцями у даній галузі і неповнолітніми щодо договорів на надання послуг у сфері державної реєстрації об’єктів промислової власності (винахід, корисна модель, промисловий зразок, знак для товарів i послуг, кваліфіковане зазначення походження товару) шляхом надання права батькам (усиновителям), піклувальникам, органу опіки та піклування надавати згоду на укладення такого договору.

Особа з 14 років має право самостійно здійснювати як особисті немайнові, так і майнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом: право на використання об'єкта права інтелектуальної власності; виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності; виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Відповідно до ч.2 ст.29 Цивільного процесуального кодексу України, неповнолітні особи можуть особисто здійснювати цивільні  процесуальні права та виконувати свої обов'язки в суді у справах, що виникають з відносин,  у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом [9]. В питаннях захисту прав інтелектуальної власності у суді, як правило, враховуючи складність цих справ, виникає потреба в кваліфікованому представникові, з яким потрібно укладати договір доручення чи договір про надання правової допомоги і, отже, в такому разі неповнолітньому не потрібна згода батьків, усиновителів або піклувальників, оскільки ці дії входять в обсяг його дієздатності за п.2 ч.1 ст. 32 ЦК України, а саме - “самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної діяльності”. Але таке загальне формулювання не дозволяє однозначно вирішити питання, чи передбачає ця норма здатність неповнолітнього укладати договори щодо представництва своїх прав інтелектуальної власності у суді.

На підставі проведеного дослідження можна запропонувати наступні шляхи вирішення окреслених проблем. Так, доцільно доповнити ст. 32 ЦК України нормою, у якій зазначити, що неповнолітня особа має право подати заявку на отримання патенту на об’єкти промислової власності, а також передбачити норму, що неповнолітня особа має право укладати договори щодо представництва інтересів у сфері захисту прав на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом.

Запропоновані зміни будуть сприяти підвищенню ефективності механізму реалізації і захисту прав малолітніх і неповнолітніх осібна об’єкти інтелектуальної власності.

Література:

1. Лапчевська О. Ф.  Проблеми захисту майнових прав дитини / О. Ф. Лапчевська // Юридична наука. – 2013. – № 2. – С. 41-48 [Електронний ресурс]. – Режим доступу:   http://nbuv.gov.ua/UJRN/jnn_2013_2_7.

2. Лисенко Г.О. Авторські права дітей / Г.О. Лисенко / збір. мат. міждисциплінарної конф. на тему: Місце дитини в українському суспільстві. – 2016р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://lysenko-solicitors.com/.

3. Сіроштан О.О. Особливості спадкування прав інтелектуальної власності особами, які мають право на обов’язкову частку у спадщині / О.О Сірощтан / Часопис Київського університету права – 2015. – №3. – С.216-220.

4. Харитонова О. І. Суб'єкти та об'єкти правовідносин інтелектуальної власності / О. І. Харитонова // Актуальні проблеми держави і права. - 2011. – Вип. 59. – С. 329-335. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apdp_2011_59_44.

5. Цивільний кодекс України від 16.01.2003 // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 40-44. – Ст. 356.

6. Про авторське право і суміжні права : Закон України від 05.10.2016р. № 1651-VIII. – Ст. 781.

7. Про охорону прав на винаходи та корисні моделі : Закон України від 16.10.2012р. № 5460-VI. – Ст. 41.

8. Наказу Міністерства освіти і науки України «Про затвердження Правил розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель» від 15.03.2002 № 197.

9. Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.2004 // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 40-41, 42. – Ст. 492.

_________________________

Науковий керівник: Коваль Ірина Федорівна, доктор юридичних наук, доцент,Донецький національний університет імені Василя Стуса



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОКРЕМІ ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ПРИРОДИ ЛЕГАТУ (ДОЦІЛЬНІСТЬ ОТОТОЖНЕННЯ ЛЕГАТУ З ДОГОВОРОМ ДОРУЧЕННЯ)
15.12.2017 17:20
МІЖНАРОДНО-ПРАВОВА ОХОРОНА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
12.12.2017 17:17
ОСОБЛИВОСТІ РЕЄСТРАЦІЇ ШЛЮБУ ІЗ ЗАСУДЖЕНИМИ
12.12.2017 17:11
ОСОБЛИВОСТІ СПАДКОВОГО ДОГОВОРУ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
11.12.2017 16:46
НОВІ ПІДХОДИ ДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИШВИДШЕНОЇ ПРОЦЕДУРИ РОЗГЛЯДУ СПОРУ У РЕГЛАМЕНТІ МІЖНАРОДНОГО КОМЕРЦІЙНОГО АРБІТРАЖНОГО СУДУ ПРИ ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВІЙ ПАЛАТІ УКРАЇНИ В РЕДАКЦІЇ ВІД 01 ГРУДНЯ 2018 РОКУ
11.12.2017 16:42
СІМЕЙНЕ ПРАВО В ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІЦІЇ
05.12.2017 18:15
ФОРМУВАННЯ ПРОАКТИВНОГО ІНТЕРАКЦІЙНОГО ПІДХОДУ ДО ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ НОТАРІАТОМ В УМОВАХ СУСПІЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ
05.12.2017 08:45




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше