:: LEX :: ЩОДО ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СЛІДЧИМ РОЗКРИТТЯ, РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ПОНЯТТЯ ОРГАНІЗАЦІЇ СЛІДЧИМ РОЗКРИТТЯ, РОЗСЛІДУВАННЯ ТА ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНІВ
 
23.03.2018 15:06
Автор: Жуков Андрій Андрійович, перший заступник начальника ДПІ, що координує роботу підрозділів податкової міліції ГУДФС у м. Києві
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

1. Організаційні основи діяльності слідчого з розкриття, розслідування та запобігання злочинів є комплексом теоретичних положень, методів, засобів і наукових рекомендацій, що носять організаційно-управлінський характер, забезпечують оптимальні умови для законного й ефективного розкриття, розслідування та запобігання злочинів.

2. Залишаються дискусійними питання, пов’язані із співвідношенням поняття організації слідчої діяльності з суміжними категоріями, такими як «управління», «наукова організація праці слідчого», «криміналістична методика розслідування окремих видів злочинів», «криміналістична тактика», «планування» та ін. Складність проблеми співвідношення організації й управління обумовлена тим, що останнє може розглядатись як зовнішнє та внутрішнє. Зовнішнє управління полягає в тому, що в результаті управлінської діяльності створюється організація, яка є автономною структурою з наступними елементами: організацією перевірки відомостей про кримінальне правопорушення та отриманням початкової інформації шляхом проведення першочергових слідчих (розшукових) дій і оперативно-розшукових заходів; плануванням; керівництвом розслідуванням відповідно до норм кримінально-процесуального закону; взаємодією із службовими особами, які беруть участь в розслідуванні; організацією завершального етапу розслідування тощо. Внутрішнє управління полягає в створенні умов для нормального функціонування даної системи. Отже, організацію й управління необхідно розглядати в комплексі, враховуючи їх взаємозв’язок і послідовний перехід з одного стану в інший.

3. Співвідношення наукової організації праці й організації діяльності слідчого виражається в тому, що остання, як більш широка категорія, включає наукову організацію праці як структурний елемент.

На нашу думку, організаційні основи слідчої діяльності не можна ототожнювати з порядком кримінального провадження, встановленим Кримінальним процесуальним кодексом України, тому що перші є системно-науковими положеннями, носять рекомендаційний характер, а другий – правовий, і, отже, обов’язковий для виконання, характер.

4. В науковій літературі набула поширення думка, що криміналістична методика розслідування окремих видів злочинів і є організацією розслідування. Проте, на думку автора, в криміналістичну методику входять лише окремі структурні елементи організації діяльності з розкриття, розслідування та запобігання злочинів.

Розглядаючи проблему співвідношення організації діяльності з розкриття, розслідування та запобігання злочинів і криміналістичної тактики, слід вказати на те, що більшість положень організації реалізуються в криміналістичній тактиці (зокрема, наукові прийоми та рекомендації стосовно планування, взаємодії слідчого з працівниками інших служб). Низка елементів структури організації виходить за межі предмета криміналістичної тактики, але вони не в змозі самостійно забезпечити вирішення всіх завдань, що стоять перед розслідуванням.

5. Категорії організації та планування різні за змістом і функціями, а тому теж потребують розмежування. Організація розслідування – більш широке поняття, ніж планування, оскільки разом з останнім до його змісту входять й інші функції слідчого. Планування – це складова частина організації діяльності слідчого, її метод. Організуюча функція планування полягає у визначенні завдання, шляхів і способів його вирішення, послідовності необхідних дій, розстановці наявних сил та засобів тощо.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРИСЯЖНИХ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
26.02.2018 14:58
ПРО ДЕЯКІ ПИТАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПОДАТКОВИХ ЗЛОЧИНІВ
26.02.2018 14:56
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ОГЛЯДУ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗБИРАННЯМ ТА РОЗГОЛОШЕННЯМ КОМЕРЦІЙНОЇ АБО БАНКІВСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ
23.03.2018 15:13
ДО ПИТАННЯ ПРО ОГЛЯД У ВИПАДКУ ВИЯВЛЕННЯ ТРУПА У ВОДОЙМІ
23.03.2018 15:10
ОБ’ЄКТИ ОБШУКУ В ФОРМІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОПЕРАЦІЇ
23.03.2018 15:04
ВИКОРИСТАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ ЗМІ, ПІД ЧАС НАБУТТЯ НАВИЧОК УХВАЛЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ ТАКТИЧНИХ РІШЕНЬ, З УРАХУВАННЯМ СИТУАЦІЙНОГО ПІДХОДУ
23.03.2018 15:00
ЩОДО ПРЕДМЕТУ ДОКАЗУВАННЯ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ ПРО ПОДАТКОВИЙ ЗЛОЧИН
23.03.2018 14:58
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЮРИДИЧНОЇ ТА ФАКТИЧНОЇ ПОМИЛКИ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
16.03.2018 11:58
ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ НЕВИДИМИХ СЛІДІВ КРОВІ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ
14.03.2018 19:36
ЕТИКО-ПРАВОВІ ПИТАННЯ РЕПРОДУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ
13.03.2018 11:59




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше