:: LEX :: ДО ПИТАННЯ ПРО ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТІВ АМНІСТІЇ ТА ПОМИЛУВАННЯ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДО ПИТАННЯ ПРО ЗНАЧЕННЯ ІНСТИТУТІВ АМНІСТІЇ ТА ПОМИЛУВАННЯ В УКРАЇНІ
 
17.05.2018 11:46
Автор: Шамралюк Софія Олександрівна, студентка 2 курсу ФСП, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

На різних етапах розвитку суспільства в Україні спостерігався високий рівень злочинності, який сприяє трансформації в неправильному руслі, а саме побуджує нестабільність в суспільстві.

В першу чергу політика України у сфері кримінального права направлена на те, щоб особа, яка вчинила злочинне діяння понесла відповідальність за вчинений злочин. Однозначно є випадки, за яких можливе звільнення осіб від відбування покарання. Особливої уваги заслуговують інститути амністії та помилування, які включають у собі як переваги, так і недоліки.

Відповідно до Закону України «Про застосування амністії в Україні», амністія – це повне або часткове звільнення від кримінальної відповідальності та покарання певної категорії осіб, які засуджені за вчинення злочину або кримінальні справи стосовно яких перебувають у провадженні органів дізнання, досудового слідства чи суду, але не розглянуті останніми, або ж розглянуті, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили.

Все ж таки перевага застосування амністії з боку держави полягає насамперед в тому, що таким чином знаходять вираження основні принципи державності - милосердя та гуманізм. Суттєвi вади, що iнколи мають мiсце при виконаннi акта амнiстiї, в одних випадках тягнуть за собою незастосування її до осiб, що пiдлягають амнiстуванню, а в iнших - звiльнення вiд кримiнальної вiдповiдальностi i покарання обвинувачених i засуджених, на яких амнiстiя не поширюється [3, с. 116]. Згідно із судовим рішенням вирішується подальша доля особи і можливість застосування амністії, дане рішення приймається на основі детального аналізу особової справи та даних стосовно поведінки такої особи за період відбуття частини покарання.

Загальні особливості принципу індивідуалізації звільнення від покарання яскраво відображенні в Законі України «Про застосування амністії в Україні» від 1 жовтня 1996 року, зокрема це знаходить вираження у категоріях осіб, до яких дозволено та заборонено застосовувати амністію.

Законопроект «Про амністію у 2016 році» викликав доволі неоднозначне ставлення щодо положень, які визначають звільнення від покарання тих осіб, які вчинили тяжкі злочини. Законом передбачено звільнення осіб за вчинення злочину невеликої тяжкості, за які передбачено відповідальність позбавлення волі до 2 років та середньої тяжкості – позбавлення волі до 5 років [2]. До цієї категорії осіб віднесено неповнолітніх, вагітних жінок, пенсіонерів, людей з інвалідністю, які можуть бути звільненні, але лише за умови, якщо до набрання чинності цього Закону вони вже відбували покарання. Найбільш неоднозначним, на нашу думку, є звільнення учасників АТО за вчинення злочинів невеликої та середньої тяжкості, і тяжких злочинів. Ця категорія осіб підлягає звільненню у разі вчинення таких злочинів, як умисне знищення або пошкодження військового майна, дезертирство, викрадення, привласнення зброї, спеціальної військової техніки. Невідомо чим керувалися законодавці у прийнятті змін щодо звільнення від покарання учасників АТО, адже злочини, які посягають на національну безпеку та міць, направленні проти суспільства мають каратися у суворому призначенні вироку. Все-таки на сучасному етапі розвитку правової системи України доповнення до законодавства є доволі доцільними, але кожні зміни мають прораховуватись із врахуванням інтересів всіх категорій суспільства.

Невід’ємним є питання звільнення осіб, які здійснили злочинне діяння шляхом застосування інституту помилування. В Україні помилування є інститутом права, який утворюється виданням Президентом України правового акта, який зрештою звільняє особу від покарання, але у свою чергу не скасовує дію закону про кримінальну відповідальність.

Акт помилування не має нормативного характеру, оскільки він розрахований на застосування тільки в одному конкретному випадку – стосовно конкретного засудженого [1, с. 413]. Особа засудженого, ступінь тяжкості злочину, строк відбутого покарання та багато інших обставин неодмінно враховуються, коли розглядається клопотання про помилування злочинця.

Помилування – це акт гуманізму, який звільняє особу від покарання та його відбування, при чому законодавцем не затверджуються строки його застосування. Даний інститут немає обмежень, які визначають категорію засуджених, які можуть бути помилуванні. Проте, помилування має бути застосоване з особливою виваженістю у зв’язку із виявом довіри до особи з боку державі в особі Президента України, бо в кінцевому результаті акт помилування замінює попереднє покарання на більш м’яке.

На нашу думку, якщо визначати остаточне значення інститутів амністії та помилування, то слід зазначити, що вони відіграють важливу роль в як для особи злочинця, так і для держави в цілому. Для України як держави демократичної є характерним прояв милосердя, тому інститути амністії та помилування займають важливе місце в правовій системі нашої держави. Варто вкотре наголосити, що український законодавець має приділити значну увагу на розробку вдосконалення концепції, положень даних процедур.

Для нашої держави значні зміни в інститутах амністії та помилування дасть змогу стати більш неупередженими, справедливими у прийнятті таких рішень, які вирішують долю людини. Дані перетворення змінять сприйняття суспільства стосовно таких інститутів,  але й виведе країну на новий рівень вдосконалення інститутів амністії та помилування.

Література:

1. Кримінальне право України. Загальна частина / [за ред. М.І. Бажанова, В.В. Сташиса, В.Я. Тація]. — 2-е вид., перероб. і допов. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — 480 с.

2. Закон України від 22 грудня 2016 року № 1810-VIII «Про амністію у 2016 році». [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon3.rada.gov. ua/laws/show/1810-19

3. Музика А.А. Актуальні проблеми практики застосування амністії і здійснення помилування в Україні / А.А. Музика, С.М. Школа // Вісник ЗДУ. Юридичні науки. – 2003. – Вип. 1. – С. 114-117

____________________________
Науковий керівник: Павленко Ірина Володимирівна, кандидат юридичних наук, доцент ФСП, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПІДХОДИ ПРОТИДІЇ НАРКОЗЛОЧИННОСТІ У НІМЕЧЧИНІ
28.04.2018 13:22
ДО ПИТАННЯ ПРО УЧАСТЬ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ В ПРОЦЕСІ ДОКУМЕНТУВАННЯ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
23.05.2018 15:56
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ЕКСПЕРТНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ»
23.05.2018 15:06
ОСОБЛИВОСТІ РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ У КІБЕРПРОСТОРІ
23.05.2018 15:03
РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
23.05.2018 15:01
ОСОБЛИВОСТІ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА З ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ
23.05.2018 15:00
ДОВІЧНЕ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА СМЕРТНІЙ КАРІ
17.05.2018 11:23
ЗАГАЛЬНІ ЗАСАДИ СТАДІЇ ВИКОНАННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
15.05.2018 19:12
ДО ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ МОМЕНТУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ПРО ВІДСТРОЧКУ ВИКОНАННЯ ВИРОКУ
10.05.2018 18:35




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше