:: LEX :: РАСОВА СЕГРЕГАЦІЯ В США В СЕРЕДИНІ ХХ СТОЛІТТЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РАСОВА СЕГРЕГАЦІЯ В США В СЕРЕДИНІ ХХ СТОЛІТТЯ
 
29.05.2018 15:10
Автор: Конончук Юрій Васильович, аспірант, факультет історичної освіти НПУ імені М.П. Драгоманова
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Упродовж двох століть одну із ключових позицій у суспільно-політичному розвитку Сполучених Штатів Америки займали расова сегрегація і політико-соціальна дискримінація.

Расизм був однією з характеристик суспільства США протягом всієї історії країни. Раціональні упередження були одними із ключових аспектів розвитку американських законів, в основному легалізуючи панування білих американців над іншими [4].

На офіційному рівні расова сегрегація почала існувати з прийняття в 1865 р. 13-ої поправки до американської конституції, яка забороняє рабство. Її перші ознаки: окремі школи (для білих і темношкірих), спеціальні військові підрозділи для афроамериканців тощo [1].

Припинила ж своє офіційне існування сегрегація бл. 50 років тому. Різниться сегрегація де-юре і де-факто. Законодавчо расова сегрегація скасована, проте існує думка, що деякі її прояви зустрічаються і сьогодні. У багатьох частинах країни американці, що належать до різних рас, не сусіди: вони відвідують різні школи, роблять покупки в різних магазинах і не завжди мають доступ до одних і тих же послуг [2].

Одним із найяскравіших проявів дискримінації темношкірого населення Штатів була сегрегація в громадському транспорті. За законами міста Монтгомері в Алабамі, чорношкірі громадяни не повинні були займати в автобусах перші чотири ряди сидінь, вони призначалися «тільки для білих». Якщо всі місця «тільки для білих» були зайняті, то чорношкірі, що сиділи у транспорті, повинні були поступитися білим пасажирам своїм місцем [3].

У 1955 р. представники руху за громадянські права почали бойкот автобусних ліній в Монтгомері, вимагаючи скасування дискримінаційних законів. Мартін Лютер Кінг у своїх роботах описував прояви сегрегації в громадському транспорті південних штатів в 1955 p. [1].

Серед водіїв автобусів не було темношкірих. У соціумі, хоча деякі білі водії були ввічливими, занадто багато з них дозволяли собі образи і лайки по відношенню до афроамериканців. Цілком природно було почути в автобусі, як вони кричали чорношкірим американцям: «Чорні корови», «ніггери», «чорні мавпи». Нерідко темношкірі платили за проїзд біля входу, а потім були змушені зійти, щоб знову сісти в автобус із заднього майданчику, і дуже часто автобус відходив до того, як темношкірий пасажир підходив до задніх дверей, відбираючи його плату за проїзд [3]. 

Афроамериканців примушували стояти, хоча в автобусі були вільні місця «тільки для білих». Навіть якщо в автобусі не було білих пасажирів, а темношкірих набивалося багато їм не дозволялося сідати на місця перших чотирьох рядів. Але і це було ще не все. Якщо всі місця, призначені для білих, вже були ними зайняті, а в автобус увійшли нові білі пасажири, чорношкірі, які сидять на нерезервованих місцях, що знаходяться позаду місць, призначених для білих, повинні були встати і поступитися їм місцем. Якщо афроамериканець відмовлявся це зробити, його заарештовували. У більшості випадків чорношкірі підпорядковувалися цим правилам без заперечення, хоча час від часу зустрічалися такі, які відмовлялися підкорятися цьому приниженню [3].

Чорношкірі не допускалися до участі у виборах. Діяли закони, за якими афроамериканці не могли вчитися в школах та університетах разом із білими жителями Штатів. Завдяки масовим протестам в 1960-х рр., президент США Ліндон Б. Джонсон прийняв закон про цивільні права, який офіційно знищив сегрегацію.

Соціальна нерівність афроамериканців і білих є закономірним наслідком дискримінаційної політики, що здійснювалася в першій половині ХХ ст.. Адже скасування сегрегації в США сталася тільки в 1960-і рр., і то завдяки активному громадському руху з одного боку, і складній міжнародній ситуації з іншого. У країні, яка сьогодні намагається видавати себе за оплот світової демократії, ще кілька десятиліть тому існувало офіційно підтверджене нерівність прав представників різних рас.

Література:

1. Немного о расовой сегрегации в США / Spletnik // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/XCYiR9

2. Почему чернокожие и белые американцы не живут вместе? Раджини Вайдьянатан Би-би-си, Вашингтон // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/RnQjkQ

3. Расовая сегрегация в США / Учебные материалы // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/TMvnVs

4. Racial segregation in the American South: Jim Crow Laws / Encyclopedia.com // [електронний ресурс] // Режим доступу: https://goo.gl/ZaCgZ4

_________________________

Науковий керівник: Журба Михайло Анатолійович, доктор історичних наук, професор, академік Української академії історичних наук, старший науковий співробітник в галузі науки і техніки, директор науково-дослідницького центру «Слов’янський Світ», завідувач кафедри історії та археології слов’ян



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
РЕПАТРІАЦІЯ ПОЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ З ТЕРИТОРІЇ СТАНІСЛАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ У 1944-1946 РР.
12.06.2018 15:40




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше