:: LEX :: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ
 
14.06.2018 10:14
Автор: Панченко Ірина Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри економіки та морського права Херсонської державної морської академії
[Секція 6. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право. Інформаційні технології]

Кожен товар чи послуга, що існує на світовому ринку, включають в себе елемент інтелектуальної власності й відповідні права. Не є секретом, що результати інтелектуальної діяльності, якими ми щодня користуємося і без яких у XXI столітті важко уявити своє життя, приносять чималі статки своїм винахідникам. 

У розвинутих країнах вже давно збагнули, що ще зі шкільних років дитина має зрозуміти, що результати інтелектуальної власності – це джерело заробітку. На превеликий жаль українські реалії зовсім інші. Зокрема, у школах та вищих навчальних закладах (далі – ВНЗ) у молоді як правило відсутній такий предмет, як «Право інтелектуальної власності». У ВНЗ якщо така дисципліна і викладається, то виключно в рамках підготовки магістрів, а сам курс є невеликим за обсягом. Якщо ж казати про студентів, які вирішили зупинитися на здобутті освітнього ступеню бакалавр, то скоріше за все, хоч якесь, навіть базове уявлення про право інтелектуальної власності у таких учнів взагалі буде відсутнім. На нашу думку побідна практика є докорінно неправильною. 

На наш погляд, навчальна дисципліна «Право інтелектуальної власності» має стати обов’язковою до вивчення абсолютно в усіх ВНЗ. Студентам ще з першого курсу мають пояснюватися базові принципи зі створення, набуття, охорони та захисту права інтелектуальної власності, а головне, молодь має бути обізнаною у питаннях комерціалізації результатів своєї інтелектуальної діяльності. Бачення особою економічного потенціалу в результатах своєї інтелектуальної діяльності стає можливим виключно за умови впровадження в учбовий процес дисциплін, що будуть надавати студентам необхідні знання, зокрема, з інтелектуальної власності. 

Минулого року за сприяння Всесвітньої організації інтелектуальної власності в Україні обговорювалось питання щодо впровадження Типового положення про політику в сфері інтелектуальної власності для університетів та науково-дослідних установ (далі – Положення). 

Дане Положення стосується питань права власності, охорони і комерційного використання інтелектуальної власності, яка створювалася дослідниками під час виконання своїх службових обов’язків або здійснення діяльності в університеті. У документі викладаються встановлені навчальним закладом правила співпраці з промисловими та комерційними організаціями і визначаються принципи розподілу економічної вигоди, отриманої в результаті комерціалізації інтелектуальної власності.

Провідні ВНЗ світу (Оксфордський університет, Кембриджський університет, університет Глазго, Королівський коледж у Лондоні тощо) вже давно успішно користуються Типовими положеннями в сфері інтелектуальної діяльності. До прикладу серед українських вишів автором не було знайдено жодного, який би користувався даним Положенням.

В контексті даного питання, у якості позитивного кроку, можна назвати формування Кабінетом міністрів України Ради з питань інтелектуальної власності. Відповідну постанову ухвалено на засіданні уряду 7 лютого 2018 року. 

Даний орган буде діяти як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України та здійснюватиме координацію процесів щодо функціонування і розвитку системи правової охорони інтелектуальної власності та визначатиме в цілому державну політику у сфері інтелектуальної власності в Україні. Враховуючи той факт, що до складу ради ввійдуть заступник Міністра освіти і науки та віце-президент громадської організації «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України», можна сподіватися, що питання недостатньої уваги до вивчення дисциплін з права інтелектуальної власності у ВНЗ все ж будуть підняті та вирішені.

Підсумовуючи усе сказане можна дійти висновку, що освіта в сфері інтелектуальної власності вимагає до себе особливої уваги. Студентам ще з перших курсів мають надаватися базові уявлення про право інтелектуальної власності, а головне, пояснюватися основні принципи комерціалізації результатів своєї інтелектуальної діяльності. Не дивлячись на те, що в Україні обговорювалось питання щодо впровадження Типового положення про політику в сфері інтелектуальної власності для університетів та науково-дослідних установ, на сьогоднішній день дане Положення все ще не застосовується в українських ВНЗ. На противагу вітчизняному досвіту, провідні ВНЗ світу вже давно успішно користуються Типовими положеннями в сфері інтелектуальної діяльності. Враховуючи, що інтелектуальна власність є важливим механізмом поширення створюваних навчальними закладами знань для використання в різних галузях економіки та виступає основоположним рушієм економічного розвитку держави, дисципліна «Право інтелектуальної власності» має стати обов’язковою для вивчення абсолютно в усіх ВНЗ.  



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ЯК СУБʼЄКТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ
14.06.2018 14:21
МЕХАНІЗМИ ПРОТИДІЇ ЗАГРОЗАМ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ
14.06.2018 14:19
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АДВОКАТСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ
12.06.2018 16:27
ІСТОРІЯ ФОРМУВАННЯ ТАЄМНИЦІ СПОВІДІ В ПРИВАТНОМУ ПРАВІ
12.06.2018 16:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше