:: LEX :: СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «РІВНІСТЬ» ТА «НЕДИСКРИМІНАЦІЯ»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СПІВВІДНОШЕННЯ ПОНЯТЬ «РІВНІСТЬ» ТА «НЕДИСКРИМІНАЦІЯ»
 
18.09.2018 18:36
Автор: Майстренко Марія Миколаївна, кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри кримінального процесу факультету №1 ІПФПНП, Львівський державний університет внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Ключовою засадою сучасної побудови громадянського суспільства, правової держави є принцип рівності. Закріплений на конституційному рівні принцип рівності є однією з основних вимог загальнолюдської справедливості у суспільстві та оціночним критерієм рівня демократичного розвитку в цілому. Для державних органів дотримання принципу недискримінації у своїй роботі під час здійснення повноважень є головною, основоположною засадою діяльності. 

Рівність – це рівне становище людей у суспільстві, що виражається в однаковому відношенні до засобів виробництва і в користуванні одними й тими ж політичними та громадянськими правами [7].

Структурування засади рівності перед законом і судом обумовлює дослідження явища «дискримінації», що носить узагальнюючий характер. «Принцип рівності» повністю виключає ймовірність будь-якої дискримінації. 

Гарантії рівності та заборони дискримінації містяться й у низці нормативних актів міжнародного права, які в різні часи були ратифіковані Україною, ставши невід’ємною частиною національного законодавства. Крім того, гарантії недискримінації в тому чи іншому вигляді містяться майже у кожному галузевому законі. Позиції науковців щодо співвідношення понять «рівність» та «недискримінація» різняться, одні вважають, що принципи є тотожними, інші відмінними. Зв'язок принципів рівності перед законом і недискримінації у сфері судового процесу знайшов своє вираження у практиці Конституційного Суду України в тому, що однією з вимог рівності громадян перед законом була визнана заборона дискримінаційних обмежень прав учасників судового процесу за мовною ознакою [6].

На думку Г. Христової, принцип недискримінації існує як субпринцип у межах принципу рівності, а саме в рамках концепції реальної рівності чи так званої «рівності через право». Рівність у цьому випадку забезпечується шляхом запровадження позитивних дій з боку держави для врегулювання фактичної нерівності [8].

Досліджуючи питання співвідношення принципів рівності та недискримінації Ю.К. Мороз прийшов до висновку, що українська судова практика неоднозначна в трактуванні цього питання, а неоднозначність такого трактування призводить до створення перешкод у користуванні загальновизнаними правами певними категоріями осіб, а оскільки Україна є членом ООН та Ради Європи, то вона взяла на себе низку зобов’язань з дотримання принципу недискримінації як гарантію поваги до прав людини та верховенства права [4].

Загальна декларація прав людини у першій та другій статтях проголошує, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах. Кожна людина повинна мати всі права і всі свободи, проголошені цією Декларацією, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного чи соціального походження, майнового, станового або іншого становища [3].

Європейська конвенція з прав людини у ст.14 закріплює користування правами та свободами, що має забезпечуватись відсутністю дискримінації за будь-якою ознакою. Дане твердження має глибинний, ґрунтовний та сталий характер, оскільки може охоплювати різні ознаки: стать, расу, колір шкіри, мови, релігії, політичні чи інші переконання, національне чи соціальне походження, належність до національних меншин, майновий стан, сімейний стан, інвалідність тощо [2].

Принцип недискримінації, встановлений ст. 2 Закон України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» передбачає незалежно від певних ознак забезпечення: рівності прав і свобод людини та/або групи людей; повагу до гідності кожної людини; рівності перед законом; рівних можливостей [5].

Очевидним буде висновок, що рівність перед законом і судом та заборона дискримінації є тісно пов’язаними між собою категоріями. Наприклад, у п. 65 доповіді Венеціанської Комісії «Верховенство права» вказано, що рівність перед законом означає, що кожна фізична особа є підпорядкованою тим самим законам, і жодна фізична особа чи група осіб не має особливих юридичних привілеїв [1].

Отже, у правничій площині недискримінацію можна позиціонувати як перш за все юридичний метод, який використовується у протидії невиправданої нерівності, що засновується на ідеї про те, що держава не може законним шляхом утискати права окремої людини на безпідставній основі. 

Вочевидь, рівність слід розглядати у широкому значенні як природну формальну рівність, а також у вузькому – як фактичну рівність. На щаблі фактичної рівності її можна ототожнювати з принципом недискримінації.

Вбачається, що данні принципи мають спільну правову природу. Принцип недискримінації може ототожнюватися з принципом рівного поводження, але не з принципом рівності загалом. Недискримінація – це найголовніший принцип міжнародного права в області прав людини, що стосується як громадянських та політичних, так і економічних, соціальних прав.

Література:

1. Верховенство права: Доповідь CDL-АD(2011)003rev, схвалена Венеціанською Комісією на 86-му пленарному засіданні (Венеція, 25-26 березня 2011 року). Право України. 2011. №10. С.168-184. 

2. Європейська конвенція з прав людини з поправками, внесеними відповідно до положень Протоколів №11 та 14 з Протоколами № 1,4, 6, 7, 12, 13 та 16. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_UKR.pdf (Дата звернення: 18.09.2018).

3. Загальна декларація прав людини і громадянина. Документ 995_015 прийнята 10.12.1948. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/995_015 (дата звернення: 17.09.2018).

4. Мороз Ю.К. Принцип недискримінації: поняття та співвідношення з принципом рівності. URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/7857/Moroz_Pryntsyp_nedyskryminatsii.pdf 

5. Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні: Закон України від 30.05.2014 р. № 5207-VI. URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/5207-17 (дата звернення: 15.09.2018).

6. Рішення Конституційного Суду України № 17-рп/2011 від 13 грудня 2011 року: Офіційний вісник України. 2011. № 100. Ст. 3665.

7. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970-1980). URL: http://sum.in.ua/s/rivnistj (Дата звернення: 18.09.2018).

8. Христова Г. Позитивні обов’язки держави у сфері протидії дискримінації. Вісник Національної академії правових наук України. Харків, 2013. № 4. С.11–20. 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОБМЕЖЕННЯ ПРАВА РЕПРОДУКТИВНОГО ВИБОРУ – ДОЦІЛЬНІСТЬ ТА УКРАЇНСЬКЕ СЬОГОДЕННЯ
20.09.2018 10:35
ВДОСКОНАЛЕННЯ ДОКУМЕНТООБІГУ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ
17.09.2018 11:20
ЩОДО ПОНЯТТЯ СЕКСУАЛЬНОГО ВБИВСТВА
03.08.2018 13:10
ВИДИ ТА СТРУКТУРА ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
03.08.2018 13:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ТА ТРУПА ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВА
03.08.2018 13:06




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше