:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ КОНСТИТУЦІЇ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ 1787 РОКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ КОНСТИТУЦІЇ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ АМЕРИКИ 1787 РОКУ
 
15.11.2018 23:32
Автор: Демяненко Катерина Вікторівна, студентка факультету історії, етнології і права, Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

Вже понад 200 років існує Конституція США. За цей час Сполучені Штати з аграрної країни перетворилися на найбільшу і найбагатшу індустріальну державу планети, пройшовши через громадянську та дві світові війни, але Конституція США залишилася у своїх основних положеннях практично незмінною. Тому дана тема є досить актуальною для дослідження й досі.

Зазначена тематика була предметом дослідження таких науковців, як В. В. Согрін, Г. Н. Севостьянов, Б. Тищик, К. Петрова, Е. Іванян, Дж. Тіндалл та інші.

Метою статті є дослідження особливостей Конституції США 1787 р.

Конституція США, що була схвалена Філадельфійським конвентом 17 вересня 1787 р. і набула чинності 4 березня 1789 р., - перша конституція Сполучених Штатів Америки як федеративної республіки, яка має повну міжнародну правосуб'єктність. Це була перша у світі конституція, яка забезпечувала стійкий державний устрій і розвиток республіканської держави.

Таким чином, об'єднання 13-ти штатів у державних рамках єдиної федеральної республіканської держави — акт великої історичної ваги. У світовій історії це була перша буржуазна федерація. Для кінця XVIII ст. вона вирізнялася рідкісним демократизмом, який проявився хоча б у тому, що за штатами були збережені досить широкі права. «Батьки-засновники» прагнули забезпечити одночасно цілісність і ефективність держави [2, с. 30].

Особливе місце Конституції у правовій системі США зумовлюється багато у чому тим, що вона ще у XVIII ст. закріпила два найважливіших принципи, що отримали у XIX і XX ст. світове визнання: принцип поділу влади і принцип федералізму. Ці принципи виступають не лише конституційними засадами організації державної влади у США, але і мають велике значення для формування особливостей правової системи США [3, с. 123].

Американська Конституція спирається на три основні базові засади: суверенності і верховенства народу; поділу властей на законодавчу, виконавчу і судову гілки; рівноваги властей, що гарантується механізмом взаємного контролю [1, с. 236]. Важливе значення мало й прийняття принципу незалежності судової системи. Конституція закладає за Верховним судом право на скасування будь яких указів президента та законів конгресу, якщо вони суперечать конституції [2, с. 31].

Отже, Конституція США 1787 р. стала першою чинною писаною конституцією світу. Вона визнана політологами і правознавцями як виняткове явище у становленні епохи світового конституціоналізму не тільки тому, що була першою. Про її винятковість свідчить також той факт, що вона діє без надто великих змін, тобто у своєму оригінальному звучанні до сьогодення, що, поза сумнівом, доказує її життєвість і ефективність. Вона, до того ж, слугує типовим прикладом практичної реалізації певної ідейно-політичної концепції, при цьому настільки чітко і послідовно реалізованої, чого не має у жодному іншому основному законі.

Література:

1. История США [Текст] : в 4 т. / Академия наук СССР, Институт всеобщей истории; гл. ред. Г. Н. Севостьянов. - Москва : Наука, 1983 - 1987. Т. 1 : 1607 - 1877 / Г. Н. Севостьянов, Н. Н. Болховитинов [и др.] ; отв. ред. Н. Н. Болховитинов. - 1983. - 687 с.

2. Конституція Сполучених Штатів Америки – перша діюча конституція світу (до 230-річчя основного закону США) [Електронний ресурс] / Б. Тищик // Вісник Львівського університету. Серія юридична. - 2017. - Вип. 65. - С. 56-65.

3. Конституція США як "верховне право країни" / К. Петрова // Право США. - 2013. - № 1-2. - С. 122–131.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше