:: LEX :: ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ОУН АНТИПОЛЬСЬКОГО ПОВСТАННЯ (СЕРПЕНЬ-ВЕРЕСЕНЬ 1939 РОКУ) (СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ІСТОРІОГРАФІЯ)
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІСТОРИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ОУН АНТИПОЛЬСЬКОГО ПОВСТАННЯ (СЕРПЕНЬ-ВЕРЕСЕНЬ 1939 РОКУ) (СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ІСТОРІОГРАФІЯ)
 
16.11.2018 11:19
Автор: Ухач Василь Зіновійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Секція 8. Історія становлення української державності]

Система міжнародних договорів Версальсько-Вашингтонського післявоєнного укладу Європи, Ризький договір «уконституювали» черговий поділ українських земель. Український народ і в першій чверті XX століття не зміг, і не тільки через внутрішній клубок невирішених протиріч, але і не в останню чергу через небажання провідних держав Європи бачити Українську державу на оновленій мапі Європи, вибороти власне право на незалежність.

Направду у переліку досліджуваних питань українського національно-визвольного руху – спроби українських націоналістів підготувати і провести антипольське (1-17 вересня 1939 р.) повстання з метою проголошення самостійної Української держави, насамперед на західних землях України, скориставшись розгортанням нової світової «бойні» у Європі, - невиправдано мало, окрім останніх 10-15 років, вивчалася сучасною українською історико-правовою наукою.

На нашу думку доцільно виокремити перелік характерних рис історіописання заявленої наукової теми у сучасній вітчизняній історико-правовій науці. По-перше, досі не існує жодної окремої історіографічної публікації, яка б системно висвітлювала спектр проблем з підготовки та проведення українськими націоналістами антипольського повстання. Прикметною особливістю останніх 15 років стала поява публікацій, які безпосередньо присвячувалися антипольському повстанню – статті Т. Гривула, М. Гавришко, О. Дзюбана, О. Деркача, О. Кучерука, М. Кучерепи, В. Мороза, І. Патриляка М. Посівнича, А. Пурата, А. Руккаса, В. Резмера [1].

Метою наукової розвідки є аналіз напрацювань сучасних вітчизняних істориків у їх спробах комплексного підходу до висвітлення передумов, особливостей підготовки, суті акцій партизанських загонів, здобутків, результатів та наслідків для оунівського підпілля антипольських виступів у серпні - вересні 1939 року.

По-перше, у цілому ряді наукових публікацій сучасних авторів позиції ОУН у її планах зорганізувати повстання у Галичині, розглядалися під кутом взаємин українських націоналістів з Німеччиною, що значно збіднювало повноту картини комплексного підходу, та й зрештою, слугувало базовим емпіричним матеріалом для політичних спекуляцій відповідних політичних сил. Незмінна стратегічна мета ОУН на здобуття незалежності Української держави, стимулювала її розглядати будь-яку сприятливу нагоду на міжнародній арені, яка б реанімувала українське питання. По-друге, в сучасній українській історіографії усталеною видається позиція (праці Т. Гривула, О. Дарованця, І. Дерев’яного, А. Жив’юка, О. Зайцева, М. Посівнича [2]), що антипольські виступи ОУН були спричинені антиукраїнською політикою польських урядів та цілеспрямованими широкомасштабними репресіями, які особливо посилилися у 1938-1939 роках. 

По-третє, у сучасній вітчизняній історіографії існують розбіжності у трактування активної фази українсько-польського конфлікту першої половини вересня 1939 року: «локальні виступи, які не переросли в загальне повстання» (В. В’ятрович) [3, с. 67], «локальні дії самозахисту українців від польського війська» (В. Косик) [4, с. 76], «перша спроба розгортання масового повстанського руху з боку ОУН, під час якого націоналісти набули початкового бойового досвіду» (І. Патриляк, О. Кучерук) [5], «збройні виступи проти польської адміністрації» (Л. Зашкільняк, М. Крикун, А. Руккас) [4, с. 76], «втілення ОУН схваленого ПУН сценарію утворення Української держави» (Т. Гривул) [6, с. 10], «стихійним поривом українців до розправ з поляками» (В. Сергійчук) [4, с. 76].

По-четверте, залишається дискусійним питання про наявність і схвалення плану антипольського повстання під проводом ОУН. Київський дослідник О. Кучерук припускає наявність наказу про початок повстання, оскільки логічним тоді виглядає наявність звітів про хід антипольських виступів. Подальших напрацювань вимагає і термінологічний апарат наукової проблеми.

Не має одностайності в сучасних наукових працях щодо загальної кількості учасників українсько-польських збройних сутичок, так і конкретніших даних кількісного складу оунівських партизанських загонів у регіональному розрізі. Здебільшого науковці послуговуються неповними даними підсумкового звіту Краєвої Екзекутиви (далі – КЕ) ОУН на західноукраїнських землях «Результати повстань на Західній Україні у вересні 1939 року» [7]. При цьому науковці цитуючи дані підсумкового звіту теж оперують різними цифрами, скажімо говорячи то про 20, то про 22 повіти Західної України, охоплених антипольськими збройними виступами [7].

Цілком очевидною є потреба подальших досліджень на основі нововіднайдених архівних даних, що дозволять верифікувати та удосконалити обопільні втрати як серед військових, так і цивільного українського та польського населення.

Проведений аналіз наукових досліджень сучасних вітчизняних науковців дозволяє виокремити ряд характерних рис у протіканні вересневих антипольських локальних повстань зорганізованих ОУН. По-перше, усталеною є позиція фахівців, що попри спроби оунівських керманичів максимально зорганізувати і перевести у планове русло антипольські виступи, повстання розпочалося неодночасно, і не набуло масового характеру [8, с. 333], що було зумовлено як організаційними недоопрацюваннями, так і особливостями протікання німецько-польської війни, конкретними реаліями розгортання подій в тій чи іншій місцевості. По-друге, спостерігається поліфонія підходів у визначенні мети антипольських виступів вересня 1939 року – від ідеї відновлення Української держави [9, с. 13], намагань самоутвердження українців як суб’єкта великої європейської політики [10, с. 48], створення підґрунтя для подальших визвольних змагань українства [10, с. 48], «до захоплення зброї і встановлення української влади» [11], охорони українського населення від каральних акцій поляків щодо цивільного населення» [12, с. 89], що підігрівалося звинуваченнями у бік українців їх неефективної антинімецької боротьби в лавах польської армії. По-третє, у силовому протистоянні поляків і українців після початку Другої світової війни у місцях найбільшого розмаху антипольських виступів реалізовувалась «теорія побудови держави від першого села» відомого військового теоретика оунівського руху М. Колодзінського - «Гузара», що передбачала проголошення членами ОУН Української держави у підконтрольних українським націоналістам населених пунктах, організацією української влади [13]. Обрана повстанська тактика дій збройними загонами проти невеликих відділів Війська Польського, в окремих регіонах (Стрийського, Миколаївського, Жидачівського, Дрогобицького та інших повітах), де були чисельні повстанські загони, відбулися бої з регулярними польськими частинами. Т. Гривул вказує на доволі стриману оцінку військових результатів повстанських акцій, пояснюючи це тим, що повстання не набуло запланованої масштабності, швидким просуванням частин Вермахту, а з 17 вересня Червоної армії, крахом надій на залучення в розгортанні антипольських дій вишколеного у військових структурах німецької армії українського легіону Р. Сушка [6, с. 9].

Подальших наукових студій, враховуючи сучасне перманентне загострення українсько-польських стосунків, рішення польського Сейму, потребує питання впливу збройного українсько-польського протистояння періоду початку Другої світової війни на репресивні акції щодо цивільного українського та польського населення. На жаль, в оцінці цього періоду українсько-польського протистояння, польські колеги у переважній більшості стверджують, що локальні вересневі повстання 1939 року були початком протипольських акцій. В. В’ятрович спростовуючи цю тезу наголошує, що аналіз наявної документальної бази переконливо свідчить про виразну мету виступів – відродження Української держави [3, с. 67]. При цьому, знаний дослідник українського визвольного руху наголошує, що «повстання у вересні 1939 року стали прологом до війни між українцями і поляками ... У ній також змішаються визвольна боротьба українських націоналістів, протистояння їй польських політичних сил, селянський бунт та радянські провокації» [3, с. 68].

ЛІТЕРАТУРА:

1. Гавришко М. Проблема українського повстання у Галичині напередодні німецько-польської війни 1939 року // Український визвольний рух. 2010. Вип. 14. С. 73-89; Кучерук О. Українське повстання вересня 1939 року на Західній Україні // Українське слово. 2000. 7-13 вересня. С. 17 та ін.

2. Посівнич М. Воєнно-політична діяльність ОУН в 1929-1939 роках. Львів, 2010. 368 с; Його ж. Антипольська діяльність ОУН в Західній Україні (лютий-серпень 1939 р.) // Україна: культурна спадщина, національна свідомість, державність. 2008. Вип. 17. С. 346-356 та ін.

3. В’ятрович В.М. Друга польсько-українська війна. 1942-1947. Вид. 2-е, доп. Київ: Вид. дім «Києво-Могилянська академія», 2012. С. 67-68.

4. Дзюбан О. Українсько-польське протистояння у вересні 1939 р. у тогочасній пресі та споминах очевидців // Український визвольний рух. Українсько-польський конфлікт під час Другої світової війни. Львів: В-во «Мс», 2003. Зошит 2. С. 76.

5. Патриляк І. Збройні виступи ОУН проти Польської держави на початку Другої світової війни / URL: http://warhistory.ukrlife.org/5_09_6.html (дата звернення 12.11.2018 р.).

6. Гривул Т.Д. Військово-політична діяльність Організації українських націоналістів на території західних областей України (вересень 1939-червень 1941 рр.): автореф. дис. ... канд. істор. наук: 20.02.22. - військова історія. Львів. 2010. С. 10.

7. Патриляк І., Трофимович В. Український визвольний рух у роки Другої світової війни / URL: http://history.org.ua (дата звернення 10.11.2018 р.).

8. Гаврилів І. О. Військово-політична діяльність УВО-ОУН в боротьбі за Українську Державу (1920-1941 рр.): дис. ... докт. істор. наук: 07.00.01 - історія України. Львівський національний університет імені Івана Франка. Львів, 2016. С. 333.

9. Кучерук О. Українське повстання вересня 1939 року на Західній Україні // Українське слово. 2000. 7-13 вересня. С. 13.

10. Деркач О.В. Українсько-польське військове протистояння в період вересневої кампанії 1939 року // Грані. 2012. № 5. С. 48.

11. Патриляк І. Українське націоналістичне підпілля та повстанський рух в 1939-1944 рр.: структура, чисельність, діяльність / URL: http://www.memory.gov.ua/sites/default/files/dopovid_ivana_patrilyaka.pdf (дата звернення 08.11.2018 р.).

12. Гривул Т. Польський терор проти українського населення в 1939 та в 1941 рр. // Український визвольний рух. Українсько-польський конфлікт під час Другої світової війни. Львів: В-во «Мс», 2003. Зошит 2. С. 89.

13. Український рух опору / URL: http://territoryterror.org.ua/uk/history/1939-1945/resistance-movement/ (дата звернення 14.11.2018 р.).

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМА НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В ЛІТЕРАТУРНИХ ТА ФІЛОСОФСЬКИХ КОНЦЕПЦІЯХ ІВАНА ФРАНКА
16.11.2018 10:59
КОНСТИТУЦІЙНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УНР І УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ ГЕТЬМАНА П.СКОРОПАДСЬКОГО: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ
14.11.2018 17:43




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше