:: LEX :: ДЕРЖАВОТВОРЧІ ІДЕЇ АДВОКАТА ВОЛОДИМИРА ЦЕЛЕВИЧА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕРЖАВОТВОРЧІ ІДЕЇ АДВОКАТА ВОЛОДИМИРА ЦЕЛЕВИЧА
 
16.11.2018 11:23
Автор: Кузенко Марія, студентка юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Секція 7. Історія держави і права. Історія політичних і правових вчень]

Целевич Володимир Михайлович (1890- 1943) – адвокат, редактор, український політик, культурно-політичний діяч, посол Сейму ІІ Речі Посполитої трьох каденцій, діяч Українського національно-демократичного об’єднання (УНДО) [1, с. 48]. Ім’я українського юриста довший час було знаним серед української діаспори Західної Європи та США, а в Україні, нажаль, належного пошанування й досі не знайшло. Поверненню із забуття творчої спадщини великого українського патріота спричинилися українознавчі дослідження акад. В. Качкана [4, с. 139].

Малою батьківщиною Володимира Целевича є м. Львів, де, закінчивши середню школу, вступив на відділ права до університету Яна Казимира (тепер Національний університет ім. Івана Франка) у Львові [1, с.42]. Зі студентських років активно поринув у суспільно-громадянське та культурно-освітнє життя українців [5, с. 139]. Брав участь у підписанні декларації «За український університет», ініційованій Є. Коновальцем у знак протесту після відміни переговорів українського представництва в австрійській Державній раді, де польська влада домагалася, щоб українська сторона погодилася на безпідставну обіцянку заснувати український університет в невизначеному місці. Така перспектива обурила активну молодь і вона вирішила боротися за свої права [2, с. 104].

З 1919 по 1922 р. В. Целевич працював секретарем горожанського комітету Львова [5, c. 140]. У серпні 1920 р. у Львові було створено Начальну Колегію УВО поштовхом до цього став з’їзд усіх українських військових формацій та організацій. До складу колегії ввійшов і суддя В. Целевич. Свою роботу колегія сконцентрувала у місті Львові, в основному на праці з політичними партіями та студентськими організаціями. Між собою тримали таємний зв’язок, щоб уникнути польської цензури [7, с. 291]. 

Упродовж 1923-1924 рр. В. Целевич перебував в Америці, де зустрічався з Є. Коновальцем, з яким був знайомий ще з часів заснування січового руху в Америці. У той час  він як суддя проводив серед Нью-Йоркських січовиків «присягу на вірність і поміч українському народові в його визвольній боротьбі» та виголошував промову на святкуванні, яке стало поштовхом для відзначення «Першого листопада» усією діаспорою в Америці [3, с. 826].

У 1925 році В. Целевич один із перших покинув лави Начальної Колегії УВО, проте вже 11 липня 1925 року, коли було проголошено Українське Національно-демократичне Об’єднання (УНДО), його було обрано генеральним секретарем ( з 1925 по 1937 рр.) [6, с. 256]. 

У 1926 року українського адвоката було заарештовано. Із 1935 по 1939 роки В. Целевич був послом до польського сейму та заступником голови українського посольського Клубу [4, с. 367]. 28 березня 1932 року на загальних зборах «Просвіти» був обраний членом головного відділу, а згодом призначений референтом пропаганди. Також свого часу В. Целевич викладав у Львівському та Кам’янець-Подільському університетах [8, с. 623]. У 1939 року був заарештований радянськими каральними органами, які активно намагалися схилити В. Целевича на свій бік [1, с. 45].

Активну політичну діяльність вміло поєднував з публіцистичною. Так, у 1932-1935 роках займав посаду редактора в тижневику «Свобода», що виходив друком у м. Львові. Проте, і у журналістській діяльності не забуває про те, що він був юристом і у своїх публікаціях порушує важливі для українців правові питання [5, с. 142].

Важливим етапом діяльності В. Целевича є реалізація «Нормалізації» – програми налагодження українсько-польські відносини в Польщі, розпочата ним у 1935 р. Причиною цієї програми стало складне становище українського народу, спричинене більшовицькими репресіями та прийняття в Польщі нової виборчої ординації, яка зробила неможливим введення українських послів і сенаторів до польського парламенту [6, с. 262].

Вагомим доробком В. Целевича стала праця «Нарід. Нація. Держава». У ній автор досліджує еволюцію державності, аналізуючи функціонування та різновиди життя племені, родини, роду, народу. Він шукає витоки держави у племінних зв’язках, зумовлених спільними інтересами, мовою, релігією, територією, звичаями. Розуміння схожості – це початок творення народності. У «народів старини й середніх віків», на думку вченого, не було цілковитого розуміння національності, заважали цьому поділ на вільних і рабів [5, с. 154-155].

Як приклад збереження держави В. Целевич, нагадує читачеві, що євреї мали національну свідомість, завдяки своїй вірі. Народи середніх віків мали менше розвинуту національну свідомість, ніж римляни і греки, а причиною цього є те, що на той час весь духовний спектр був зосереджений у католицькій церкві, яка бажала, щоб усі держави прийняли католицизм. Ця ідея не реалізувалася, але стримувала в народів розвиток національної свідомості. «Нацією є політично чинний (активний) нарід, який змагає до власної держави, коли він її не має, або змагає до скріплення  й побільшення ваги своєї держави в світі, коли він свою державу має. Держава - це лише організація збірного життя нації. І не держава є суттю нації, лише змагання до неї, до її розбудови, до вияву власного життя, змагання до якнайкращого проявлення власної, всебічної творчости. Ясно, що саме тому, що держава дає кожній нації найкращу змогу організувати своє життя, всі нації змагаються до тієї організації, зберігають її і поширюють» [9, с. 10-11].

Отже, життєве кредо В. Целевича: «Треба жити для інших, якщо хочеш жити для себе» – науковець-публіцист вірно проніс крізь ціле життя.

Література:

1. Енциклопедія українознавства: Словникова частина: [в 11 т.] / Гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. Париж; Нью-Йорк: Молоде життя; Львів; Київ: Глобус, 1935-2003. С.42.

2. Євген Коновалець та його доба / Переднє слово проф. Бойка.-Мюнхен, 1974. С. 104.

3. Задорецький П. Фрагмент з діяльности полк. Є. Коновальця за часів його поїздки по Америці. В кн.: Євген Коновалець та його доба, 1974. С. 826.

4. Качкан В. На гребені думки. Т-2. Івано-Франківськ, 2015. С. 364-390.

5. Качкан В. Нев’януча галузка калини. Київ, 2011. С. 138-159.

6. Качкан В. Українська література. Ч. 1. Івано-Франківськ, 2012. С. 253-277.

7. Книш З. Начальна команда УВО у Львові. В кн.: Євген Коновалець та його доба. С. 291.

8. Українська періодика: історія і сучасність. Доповіді та повідомлення 9-ї Всеукраїнської науково-теоретичної конференції . Львів, 28-29 жовтня 2005.– Т.9.–Львів, 2005.– С.618-632.

9. Целевич В. Нарід, нація, держава. Вінниця, 1993. 111 с.

10. Ухач В. Історія держави і права України: Навчальний посібник (конспекти лекцій). Тернопіль: Вектор, 2018. С. 189-196.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КАРНЕ ПРАВО НА ЗАПОРІЗЬКІЙ СІЧІ
16.11.2018 11:28
СПЕЦИФІКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВІННИЦЬКОГО ОКРУЖНОГО СУДУ ЗА РЕФОРМОЮ 1864 РОКУ
14.11.2018 17:49
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ ЗУНР
14.11.2018 17:39
ІСТОРІЯ ПОЛІТИЧНИХ І ПРАВОВИХ ВЧЕНЬ
04.11.2018 13:15




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше