:: LEX :: ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ СЕРЕД МОЛОДІ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ ПРАВОВОГО НІГІЛІЗМУ СЕРЕД МОЛОДІ В УКРАЇНІ
 
06.05.2019 13:16
Автор: Пильгун Наталія Василівна, доцент кафедри теорії та історії держави і права, кандидат юридичних наук, доцент, юридичний факультет, Національний авіаційний університет; Кириченко Вікторія Вячеславівна, студентка юридичного факультету Національного авіаційного університету
[Секція 1. Теорія держави і права. Філософія права]

Проблема правового нігілізму в Україні є надзвичайно актуальною, адже це явище є серйозним гальмом у формуванні не тільки політико-правової культури та свідомості, його негативні вияви знаходять свій прояв у всіх сферах державного будівництва, що створює серйозні проблеми у розбудові Української держави. Варто зазначити, що низька правова культура, деформація правосвідомості являють собою реальну або потенційну небезпеку для правопорядку, через що боротьба з ним стає надзвичайно важливою і потребує постійного перебування в полі зору держави і права.

Однією з причин правового нігілізму саме в нашій країні є те, що Україна є молодою державою і ще тільки шукає близьку за своїм менталітетом особливість правової системи. Але з огляду на те, що саме молодь є рушійною силою всіх докорінних змін в усіх державах усіх часів, то особлива небезпека сучасного правового нігілізму в Україні полягає в тому, що він деформує правосвідомість людини і це надзвичайно негативно впливає на формування світогляду і правової культури української молоді. 

Які ж шляхи подолання правового нігілізму серед молоді України? 

Насамперед, необхідним є вирішення ряду соціально-економічних, політико-правових та інших проблем, які глибоко стосуються не лише дорослих громадян, а й підростаючого, молодого покоління.

По-друге, варто удосконалювати сучасне законодавство, спираючись на потреби індивіда і суспільства.

Ні для кого не секрет, що сучасна молодь живе в момент технологізації суспільства, тому свідомість молодого покоління працює вже зовсім по-новому, має нові пріорітети, нові здібності та інтереси. Тому для того, щоб викликати повагу індивіда до права, потрібно створити право, яке б працювало на користь молоді, створючи нові основи для будування майбутнього. 

Для цього необхідно спрямувати роботу законодавства на врегулювання найновіших відносин в суспільстві, які надзвичайно швидко змінюються, в ногу з розвитком самого суспільства. Мало того, держава має передбачати виникнення нових суспільних відносин і не допускати неготовності законодавста до розвитку нових обставин.

Така діяльніть дасть можливіть правового забезпечення тих сфер життя людини, які зараз викликають суперечності, через прогалини у праві. 

По-третє, необхідною є активна боротьба зі злочинністю, різними формами правопорушень і, особливо, з корупцією.

З огляду на те, що людину, як-не-як, формує суспільство, на особливо нестійку життєву позицію молоді постійно впливають різні фактори, в тому числі і рівень правопорушень та злочинності, з якими треба не лише боротися, а й попереджати їх, адже збиток, нанесений злочинністю суспільству  ̶  величезний. Попередження злочинності має на меті не допустити настання цих збитків.

Як писав італійський мислитель Чезаре Беккаріа: «Краще попереджувати злочини, ніж карати за них. Це становить мету будь-якого хорошого законодавства, яке, по суті, є мистецтвом вести людей до найбільшого щастя чи, можливо, меншого нещастя, якщо міркувати з погляду співвідношення добра і зла в нашому житті» [1, с. 131].

На формування правовї культури молоді також впливає фактор закорумпованості  суспільства. З огляду на те, що всі люди живуть в постійній взаємодії один з одним і потреби суспільства порівняно з можливістю їх реалізації досить великі, надзвичайно важливою проблемою на шляху подолання правовго нігілізму є корупція. 

По-четверте, слід вивчати досвід передових зарубіжних країн щодо формування правової культури та правової свідомості, особливо, серед студентської молоді, для аналізу і прогнозування можливості ефективного застосування таких заходів у нашій державі.

По-п'яте, важливим для подолання правового нігілізму в Україні є проведення активного цілеспрямованого правового виховання. 

Становлення України як незалежної, демократичної, правової та соціальної держави, курс на неухильне дотримання прав і свобод людини та громадянина, домінування права в усіх сферах життя держави вимагає високої правосвідомості, правової культури та правової освіченості як суспільства загалом, так і кожного індивіда окремо [3, с. 122]. 

Тому основоположне місце серед шляхів подолання правового нігілізму посідає саме цілеспрямоване правове виховання, як в колі сім'ї (адже якщо дитина бачить негативні вияви щодо норм права у поведінці дорослих, то у неї також формується інфантильне ставлення до права, заперечення його ролі у суспільному житті, виникає бажання використати свої знання з метою “обійти” закон для задоволення власних потреб, і навпаки ) так і в освітніх закладах [ 2, с. 77].

Заходи правового виховання сприятимуть формуванню високої правової свідомості та культури, процесу соціалізації – входження індивіда до правового середовища, послідовне набуття ним правових знань, залучення його до правових цінностей.

Отже, зважаючи на вищесказане, можна зробити висновок, що правовий нігілізм є набагато глибшою проблемою, ніж можна уявити. ЇЇ вирішення охоплює надзвичайно велике коло суспільних відносин: від подолання соціально-економічних проблем, аж до правового виховання. А з огляду на те, що Україна є молодою державою, яка ще тільки формує свої правові особливості, важливого значення набуває проблема подолання правового нігілізму саме серед молоді України, що в майбутньому забезпечить прогресивний розвиток не лише суспільних відносин, а й держави в цілому.

Література:

1. Беккариа Ч. О преступлениях и наказаниях / Сост. и предисл. B.C. Овчинского. — М.: ИНФРА-М. 2004. — 184 с.

2. Макарова О. Правовий нігілізм і правовий ідеалізм: реалії сьогодення / О. Макарова // Підприємство, господарство і право. – 2009. – №1 (157). – С. 76-78.

3. Ряшко В. Нігілізм як антипод правової культури та деформації правосвідомості / В. Ряшко, О. Ряшко // Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Юридичні науки. - 2014. - № 782. - С. 118-122.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВПЛИВ ХРИСТИЯНСЬКИХ НОРМ НА ПОЗИТИВНЕ ПРАВО: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
08.05.2019 19:50
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВІДУВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ КРАЇН ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПРОСТОРУ (КАЗАХСТАН, ТУРКМЕНІСТАН, КИРГИЗСТАН, ТАДЖИКИСТАН, УЗБЕКИСТАН)
07.05.2019 16:58




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше