:: LEX :: КЛІЄНТООРІЄНТОВНИЙ ПІДХІД ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ ДО ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КЛІЄНТООРІЄНТОВНИЙ ПІДХІД ПОДАТКОВИХ ОРГАНІВ ДО ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ
 
15.10.2019 20:36
Автор: Шкуренко Наталія Григорівна, науковий співробітник, Науково-дослідний інститут фіскальної політики Університету Державної фіскальної служби України
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Світовою спільнотою визнано, що надання якісних сервісних послуг державними органами платникам податків створює передумови для стимулювання добровільної сплати податків, що забезпечує надходження коштів до бюджету та сприятиме економічному розвитку країни. Тому дослідження зарубіжного досвіду щодо клієнтоорієнтованого підходу податковими органами у наданні послуг платникам є доцільним, особливо в частинні впровадження інноваційних технологій. 

Розвиток податкових інституцій будь-якої держави безпосередньо залежить від запровадження ефективних стандартів ведення бізнесу та бажання та/або можливості фіскальної служби до реформування.

Науковцями стверджується, що клієнтоорієнтований підхід спрямований на споживача підчас вирішення будь-яких завдань, а саме його метою є врахування потреб різних категорій споживачів при формуванні конкурентної політики [1]. Тобто для створення якісного клієнтоорієнтованого підходу до платників податків органам на які покладено обов’язки адміністрування податків, необхідно зосередитися на відповідних потребах суб’єктів господарювання.

На сьогодні з метою вдосконалення клієнтоорієнтованого підходу до платників податків та надання їм якісних послуг податкові органи зорієнтовані на впровадження електронних сервісів для спрощення процедур виконання податкових зобов’язань. Зокрема, вагомим внеском є створення умов для подання декларацій та звітності в електронному вигляді. 

Потрібно також підкреслити, що новаційним підходом до сервісного обслуговування є впровадження та модернізація електронного кабінету платника, перевагами якого є можливість цілодобового та віддаленого доступу платників до виконання податкових зобов’язань незалежно від їх місця знаходження. Проте відмітимо, що на відміну від українського платника, який отримує доступ до свого кабінету лише у разі наявності електронного підпису, платники податків передових зарубіжних країн мають альтернативні можливості доступу до свого електронного кабінету. Так, у Литовські Республіці доступ до електронного кабінету здійснюється за наявності: електронного підпису у платника; за допомогою інструментів Державної податкової інспекції при наявності пароля отриманого у будь-якому відділі обслуговування платників податків ДПІ; через зовнішні системи у разі наявності автентифікації банку [2]. У разі використання платником мобільного додатку для виконання своїх податкових зобов’язань та забезпечення захисту його персональних даних, доступ до використання здійснюється за допомогою: телефонного коду автентифікації, що надається платнику податків при підключенні до системи ДПІ; інструментів ДПІ, використовуючи ім’я користувача та пароль, отримані у податковій інспекції; мобільного підпису, наданого оператором мобільного зв’язку.

Крім того, з метою спрощення процедур виконання платником податкових зобов’язань, податковими органами зарубіжних країн розроблено та розміщено на офіційних порталах засоби для вірного розрахунку податків. Так, на офіційному сайті Національної податкової адміністрації Польщі розміщені калькулятори за допомогою яких платникам надається можливість вірно розрахувати деякі податкові зобов’язання. Зокрема, впроваджено калькулятори за допомогою яких платник правильно може розрахувати податок на прибуток; ПДВ; відсотки за несвоєчасну сплату податкової заборгованості та плату за пролонгацію тощо.

Така практика є позитивною для України та потребує впровадження у діяльність національних податкових органів. Варто зауважити, що однією із важливих запорук підвищення рівня сервісних послуг платникам, стане розробка та впровадження калькуляторів для розрахунку податків на майно, з урахуванням територіального розподілу. Також заслуговує на увагу, практика впровадження для платників мобільних додатків для смартфонів та планшетів, що є позитивним прикладом для України, оскільки впровадження таких додатків сприятиме оперативному виконанню платниками своїх податкових обов’язків та схилятиме їх до взаємодії з податковими органами засобами електронних ресурсів. Такий підхід забезпечить платникам податків орієнтуватися у виникненні податкового зобов’язання, а також своєчасно та вірно розрахувати його.

Проте, необхідно наголосити на тому, що удосконалення сучасних технологій у податкових органах потребує відповідного фінансування, а також розвитку електронних сервісів як на загальнодержавному рівні, так і в окремих державних органів. Такий процес забезпечить плідну взаємодію між державними органами, що у свою чергу спростить виконання податкових зобов’язань платникам.

Література:

1. Павленко А. О. Управління стимулюванням попиту в маркетинговій діяльності фермерських господарств: автореф. дис. … канд.. економ. наук: 08.00.04 / Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка. Харків, 2018.

2. Доступ до Mano VMI. URL: https://sso.vmi.lt/sso/login?TARGET=https%3a%2f%2fwww.vmi.lt%2fmanovmi%2flt%2fManoVMIep.aspx

3. Калькулятори для правильного розрахунку податкових зобов’язань податків платників у Польщі. URL:  https://www.podatki.gov.pl/kalkulatory-podatkowe



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПЕРСПЕКТИВИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОЗАБІРЖОВОГО РИНКУ ПОХІДНИХ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ УКРАЇНИ
14.10.2019 11:47




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше