:: LEX :: ВІДНОСИНИ, ПОВ’ЯЗАНІ З КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВІДНОСИНИ, ПОВ’ЯЗАНІ З КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ
 
03.12.2020 16:25
Автор: Гуртовенко Олег Леонтійович, кандидат юридичних наук, Національний університет «Одеська юридична академія»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Отримані в цих тезах висновки не є вказівкою на надмірну питому вагу кримінального права (далі – КП) в соціумі. Крім того, вони є спільними для різних сфер соціуму. Спостереження за життєдіяльністю людини і суспільства, участь в такій життєдіяльності з очевидністю засвідчують, що буття суб’єктів відносних і абсолютних кримінальних правовідносин пов’язано з КП не тільки тому, що зазначені суб’єкти суспільства є суб’єктами кримінальних правовідносин. 

До цього висновку здатне привести і звернення до положень філології. Зазвичай частини мови і члени речення розглядаються на прикладах цитат з художніх творів і т. ін. Водночас відповідний підхід розповсюджується на ідеї, виражені шляхом використання будь-яких символів, що можна зробити безпосередньо або шляхом перетворення символів на слова природної мови. Йдеться, наприклад, про тригонометричні рівняння, рівняння Максвелла, рівняння хімічних реакцій, вихідні коди комп’ютерних програм. Аналіз будь-яких речень крізь призму уявлень про частини мови і члени речення в ряді випадків є як засобом перевірки правильності світоглядів, поведінки, так і засобом винайдення нових світоглядів, поведінки. 

Визначимо члени речення в такій соціальній нормі: згідно із законодавством суд зобов’язаний ухвалювати правомірні рішення. Тут містяться всі види членів речення, які існують в українській мові. Слова «згідно із законодавством» є обставиною і позначають юридичний факт. Слово «суд» є підметом і позначає суб’єкта правовідносин. Слова «зобов’язаний ухвалювати» є присудком і позначають обов’язок (компонент змісту правовідносин). Слово «правомірні» є означенням і позначає характеристику зазначеного обов’язку, тобто відображає одну з ознак змісту правовідносин. Слово «рішення» є додатком і позначає об’єкт правовідносин. Наведений аналіз не виявив ані компонентів правовідносини, які існували би, але залишалися би непоміченими в межах усталених уявлень про правовідносини, ані виділення в таких уявленнях зайвих (надуманих) компонентів. Те, що юридичний факт позначається членом речення, який називається обставиною, відноситься до чинників, які дозволяють побачити: будь-який юридичний факт є об’єктом певних правовідносин (не тих, які ним породжені). Якщо обмежуватися поглядом на структуру правовідносин, то складається «кабінетне» враження, що на характеристики конкретних правовідносин de jure і тому de facto можуть вплинути тільки суб’єкти відповідних конкретних правовідносин. Але наведений висновок про природу юридичного факту надає можливість вгледіти те, що є добре відомим і застосовується на практиці: на характеристики конкретних правовідносин як de jure, так і de facto можуть впливати суб’єкти правовідносин, об’єктом яких є юридичних факт, що породив такі конкретні правовідносини, і, більше того (як мінімум, de facto), інші суб’єкти суспільства.

Звернення до слова «обставина» дозволяє не обмежуватись юридичним позитивізмом і здатне привести до згаданого висновку про широку роль КП, а також нагадати про потребу аналізу неправомірного впливу на характеристики правовідносин і протидії цьому явищу. Слово «обставина» не тільки пов’язано в ряді мов з позначенням ним ознаки складу правопорушення (більше того, складу правомірного вчинку, неправомірного вчинку), а й наводить на думку про обставини, які спільно з кримінальними правовідносинами утворюють систему суспільних відносин, пов’язаних з КП (далі – ВПзКП). Так само корисним може виявитись і філологічний аналіз уявлень про склад податку, склад вчинку (правомірного, неправомірного) і т. ін.     

Наведені спостереження є додатковим чинником отримання дефініції, яка на перший погляд є невибагливою. Але вона дозволяє уникнути обмеженого позитивно-правого бачення відносин у сфері КП. Отже, ВПзКП, – це будь-які суспільні відносини, пов’язані з КП (тобто з буттям, існуванням КП). ВПзКП, можуть бути тільки суспільними (вони є видом суспільних відносин). Тому при використанні терміну, який позначає ВПзКП, було би зайвим вдаватися до використання слова «суспільні». ВПзКП (як в цілому, так і конкретні абсолютні і відносні), є ситуацією, яка полягає у пов’язаному з КП впливі. Вплив справляється суб’єктом суспільних відносин, наприклад, шляхом використання КП (зокрема, правотворчим шляхом), а не самим КП, оскільки кримінальне право є не істотою, а засобом. Із викладеного зрозуміло, що мова йде про вплив (наприклад, використання), який є можливими завдяки буттю КП. Таке буття поділяється на минуле, теперішнє і майбутнє, що стосується КП в цілому і його певного компонента (системи компонентів). Межа між компонентам КП може бути умовною і залежати від цільового підходу. Поняття ВПзКП, належить до сфери антропології і є ширшим, ніж поняття кримінальних правовідносин. Наприклад, журналіст може процитувати людям положення КП. Кримінальні правовідносини є проявом (видом, прикладом) ВПзКП, а юридичний факт є прикладом факту, наслідком якого є ВПзКП. Зазвичай при викладенні структури правовідносин їх структура  розглядається в такому порядку: суб’єкти, зміст, об’єкт. Але для тих, хто ознайомлюється з уявленнями про правовідносини, було би легше осягнути такі уявлення, якщо розглядати структуру правовідносин в такому порядку: об’єкт, суб’єкти, зміст. Є продуктивним розповсюдження уявлень про структуру правовідносин у щойно запропонованому порядку і уявлень про юридичні факти на уявлення про ВПзКП, як і на будь-які види суспільних відносин (іншими словами, суспільних ситуацій). 

Структура ВПзКП, складається з їх об’єкта, суб’єктів і змісту. 

Об’єкт ВПзКП, – це КП, або компонент кримінального права, або система компонентів кримінального права. КП як об’єкт ВПзКП є сутністю, у зв’язку з буттям якої справляється вплив (зокрема, приводом, засобом, процесом, результатом впливу). ВПзКП, є ширшими, ніж КП. Так, ВПзКП можуть бути чинником (як-от передумовою) виникнення положень КП і результатом (наслідком) буття КП. Об’єкти кримінальних правовідносин є проявами (прикладами, видами) об’єкта ВПзКП. 

Суб’єкти ВПзКП, – це суб’єкти суспільства, пов’язані з КП. Такі суб’єкти є суб’єктами суспільства в контексті буття КП, тобто у світлі пов’язаного з КП впливу. Вони є суб’єктами й інших видів відносин. Буття КП передбачає, що суб’єкти суспільства справляють пов’язаний із ним вплив, наприклад, створюють, використовують КП. В цьому і полягає буття КП. Всі суб’єкти суспільства мають справу із впливом КП. Наприклад, всі люди охороняються КП. Це означає, що всі люди є, як мінімум, суб’єктами абсолютних кримінальних правовідносин. Крім того, коло суб’єктів ВПзКП, з огляду на зміст ВПзКП, є ширшим, ніж коло суб’єктів всіх потенційних і реальних відносних кримінальних правовідносин. Суб’єкт кримінальних правовідносин – це суб’єкт суспільства, який має юридичні повноваження (суб’єктивні права, юридичні обов’язки; розгляд питання про кримінально-правову компетенцію не відноситься до завдань цієї статті) на підставі положень позитивного КП. Суб’єкти кримінальних правовідносин є проявами (видами, прикладами) суб’єктів ВПзКП. Будь-яка особа, яка обробляє кримінально-правову інформацію (носій побутової, компетентної, професійної правосвідомості), фізично не може не бути суб’єктом ВПзКП. Будь-який суб’єкт ВПзКП, є таким суб’єктом у зв’язку із тим, що він, як мінімум, обробляє кримінально-правову інформацію, що відбувається в психіці, зокрема, за допомогою комп’ютерів. Обробка  інформації – це процес, а також результат виконання однієї або кількох операцій з інформацією, зокрема, її збирання, введення, записування, перетворення (серед іншого, криптографічний захист), зчитування, зберігання, знищення, реєстрація, передавання, приймання, отримання. Буття суб’єкта ВПзКП, складається з обробки кримінально-правової інформації і поведінки, випадково і (або) із необхідністю породженої буттям КП. 

Зміст ВПзКП, – це суспільний зв’язок між суб’єктами ВПзКП. Зміст кримінальних правовідносин є проявом (видом, прикладом) змісту ВПзКП. Зазначений зв’язок є соціально-психологічним (він може включати також біологічний і технологічний компоненти) і полягає у впливі, пов’язаному з КП. Види такого якого можна класифікувати за різними підставами. Приводом, засобами, процесом, результатами і т. ін. зазначеного впливу є інформація і поведінка, пов’язані з КП. Пов’язаний з КП вплив є більш широким поняттям, ніж зміст кримінальних правовідносин, в цілому кримінальні відносини і положення КП (зокрема, позитивного), оскільки позитивне право є одним із компонентів КП. Зазначений вплив включає в себе іпостасі соціально-психологічних патернів, соціально-психологічних положень, пов’язаних з КП (зокрема, кримінально-правових ідей, в тому числі положень позитивного КП). Різні види таких патернів, положень мають ті самі іпостасі, що й положення позитивного права (про що автору вже доводилось писати): а) проект; б) формалізація; в) відносини, як-от правовідносини; г) усвідомлення характеристик зазначених іпостасей; ґ) кваліфікація і усвідомлення її характеристик. Вплив можуть справляти особи, які досліджують КП професійно (вчені, практикуючі юристи), законодавець, створювачі художніх творів, люди із засобів масової інформації, Інтернет-спільноти. Формуванні світогляду і поведінки журналістами шляхом обробки (зокрема, надання) інформації з питань КП (правильних і неправильних уявлень щодо сфер належного і сущого) є прикладом використання КП. Ще однин приклад – зв’язок між співучасниками у вчинені кримінального правопорушення. КП та інші сфери життєдіяльності людини і суспільства справляють взаємний вплив, є взаємно похідними, визначають взаємну питому вагу в соціумі. Ці явища підлягають вивченню і управлінню для підвищення рівня благополуччя світу. Не виключається виникнення враження, згідно з яким суб’єкти ВПзКП поділяються на активних (в тому сенсі, що це суб’єкти, які справляють пов’язаний з КП вплив) і пасивних (в тому сенсі, що це суб’єкти, на яких справляється пов’язаний з КП вплив). Але таке враження було би поверхневим, помилковим. Справа не тільки в тому, що один і той самий суб’єкт суспільства може, наприклад, як справляти вплив шляхом використання (зрозуміло, ним) КП, так і, наприклад, підлягати впливу шляхом використання (зрозуміло, щодо нього) КП. Будь-яка ситуація у сфері ВПзКП, характеризується нерозривними активним і пасивним компонентами ролі суб’єкта ВПзКП. Активний компонент ролі суб’єкта ВПзКП – це справляння таким суб’єктом впливу шляхом використання КП на себе і (або) хоча би одного іншого суб’єкта суспільних відносин. Пасивний компонент ролі суб’єкта ВПзКП – це справляння на такого суб’єкта впливу шляхом використання КП хоча би одним суб’єктом суспільних відносин. Зазначене справляння впливу робить суб’єкта суспільних відносин, який справляє вплив (суб’єктів суспільних відносин, які справляють вплив) і суб’єкта суспільних відносин, на якого справляється (суб’єктів суспільних відносин, на яких справляється вплив), суб’єктами ВПзКП, оскільки такий вплив справляється у зв’язку із буттям КП, наприклад, шляхом використання КП. Забезпечення збалансованості і протидія розбалансованості КП потребують зіставлення явищ активності, пасивності, залученості, відчуженості і перенасиченості в КП. 

Факт, наслідком якого є ВПзКП, – це ситуація, яка самостійно або спільно з іншою ситуацією, іншими ситуаціями випадково і (або) із необхідністю призводить до виникнення, зміни або припинення відносин, пов’язаних з КП. Факт, наслідком якого є ВПзКП, є певною суспільною ситуацією. Юридичний факт, який породжує кримінальні правовідносини, є проявом (прикладом, видом) факту, наслідком якого є ВПзКП. КП складається з чималої кількості компонентів, створювана якими характеристика КП унеможливлює роль КП в цілому (всього КП) як юридичного факту і об’єкта правовідносин. ВПзКП, можуть бути правомірними і неправомірними. Співучасть у вчиненні кримінального правопорушення є видом ВПзКП, юридичним фактом, характеризується позитивно-правовим обов’язком кожного припинити співучасть, але не є кримінальними правовідносинами. Примирення суто між винним і потерпілим, якщо згідно із позитивним правом воно підлягає затвердженню органом публічної влади, є видом ВПзКП, юридичним фактом, характеризується позитивно-правовими повноваженнями сторін примирення, але не є примирними правовідносинами, оскільки воно самостійно не є достатнім для настання примирення з позицій позитивного права.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ
14.12.2020 11:26
СПОСОБИ ВЧИНЕННЯ І ПРИХОВУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ЗЛОЧИНІВ
14.12.2020 11:23
ПОНЯТТЯ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У КРИМІНАЛІСТИЦІ
12.12.2020 12:45
ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАКРІПЛЕННЯ СКЛАДІВ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ЯВЛЯЮТЬ СОБОЮ НЕЗАКОННЕ ВТРУЧАННЯ В РОБОТУ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ, В МІЖНАРОДНИХ ПРАВОВИХ АКТАХ
11.12.2020 18:16
ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ І ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТАМБУЛЬСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ В ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ
11.12.2020 12:30
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЗАКОНОДАВСТВА У ЧАСТИНІ НЕЗАКОННОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ НА/З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
11.12.2020 12:25
ГОЛОВНІ АСПЕКТИ УКРАЇНСЬКОЇ БІЛОКОМІРЦЕВОЇ ЗЛОЧИННОСТІ
10.12.2020 11:35
АЛКОГОЛІЗМ ЯК ФОНОВЕ ЯВИЩЕ, ЩО ДЕТЕРМІНУЄ ЗЛОЧИННІСТЬ
10.12.2020 11:16
ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЗЛОЧИНЦЯ
09.12.2020 17:19




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше