:: LEX :: АЛКОГОЛІЗМ ЯК ФОНОВЕ ЯВИЩЕ, ЩО ДЕТЕРМІНУЄ ЗЛОЧИННІСТЬ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

АЛКОГОЛІЗМ ЯК ФОНОВЕ ЯВИЩЕ, ЩО ДЕТЕРМІНУЄ ЗЛОЧИННІСТЬ
 
10.12.2020 11:16
Автор: Спис Юлія Валентинівна, студентка магістратури, Інститут прокуратури та кримінальної юстиції Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

На сьогоднішній день актуальність даної теми не зменшилась, а навпаки зросла, хоч і досліджувалась багатьма науковцями. Це свідчить про те, що в суспільстві існує проблема, яка має тенденцію до зростання і як наслідок розглядається не тільки як соціальне явище, а й в науці кримінології як фонове явище, що спричиняє злочинність,чим визначає неабияку важливість дослідження і привертає до себе увагу. Динаміка злочинності на протязі останніх років характеризується хвилеподібними коливаннями, які чітко показують виражену тенденцію до зростання злочинності на території нашої держави. Висока складність соціальних систем є безумовною ознакою нелінійності законів залежності станів таких систем від певних зовнішніх та внутрішніх факторів [5].

Сьогодні в суспільстві відбуваються інтенсивні процеси інформатизації та інтелектуалізації, прискореними темпами формується інформаційне суспільство, особливістю якого є комп’ютеризація всіх сфер людського життя. Останнім часом комп’ютерні технології та комп’ютерні системи використовуються в більшості злочинів як засіб їх вчинення [6, с. 1297]. Так Ю.В. Александров визначає «фонові» явища як сукупність аморальних проявів, що суперечать загальноприйнятим нормам поведінки, і які органічно взаємопов’язані зі злочинністю, оскільки детермінують одне одного і тягнуть за собою соціальну деградацію особи (а зрештою — і всього суспільства) [1, с. 165]. 

При цьому, фонові для злочинності явища з одного боку не розглядаються нами як злочини, але з іншого боку безумовно входять до предмету дослідження кримінології як науки в наслідок свого органічного зв’язку з процесом детермінації злочинності. Крім того, на переконання більшості кримінологів, дані явища отримали назву фонових в наслідок того, що вони не мають жорстких детермінаційних зв’язків зі злочинністю, а лише супроводжують її, виявляючи кореляційні (інколи обумовлюючі) закономірності.

У свою чергу, поняття детермінант злочинності, більшістю кримінологів, розуміється як явища криміногенного характеру, які породжують злочини, що підвищують ймовірність масової кримінальної поведінки, що створюють сприятливі умови для реалізації злочинних намірів. 

Головкін Б.М зазначає, що фонові явища, що за своєю природою є соціальними відхиленнями, джерелом дестабілізації суспільних відносин, виступають захисним засобом збереження сфер дії детермінантів злочинності, поза правовим полем її існування та відтворення.

Також вчений говорить по те,що фонові явища можна класифікувати на загальні - підривають культурні і духовні засади суспільства, полегшують становлення на шлях правопорушень і злочинів та спеціальні - виступають соціальною базою для поширення взаємопов‘язаних видів злочинності та груп злочинів. Наприклад, наркотизм або немедичне вживання психоактивних речовин сприяє втягненню наркоспоживачів у вчинення правопорушень і злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів та прекурсорів. На ґрунті наркотизму вчиняється також значна кількість тяжких насильницьких і корисливих насильницьких злочинів [4].

Аналізуючи питання взаємозалежності фонових для злочинності явищ та детермінант злочинності необхідно обов’язково враховувати той факт, що детермінанти як обумовлюючі фактори злочинності виступають тим живлячим джерелом що не дає зникнути злочинності як явищу. Тому як тільки виникне можливість припинити діяльність детермінантів то зразу виникне певна можливість припинення функціонування та розвитку злочинності [2].

Узагальнений аналіз судової практики свідчить про те, що алкогольне сп’яніння є причиною вчинення таких небезпечних злочинів, як: тілесні ушкодження, зґвалтування, вбивства. Так, під впливом алкоголю вчиняється приблизно 2/3 навмисних тяжких злочинів проти особи убивств – 43,2 %, зґвалтувань – 44,3%, нанесення тяжких умисних ушкоджень – 35 %; третина – хуліганських проявів. У дев’яти випадках із десяти хуліганство вчиняється особами на підпитку.

Якщо говорити про чисельність вчинення злочинів в стані сп’яніння за областями, то статистичні дані відображаються в наступній діаграмі (дані за 2016-2018 рік):




Як бачимо лідерами стали три області: Донецька,Харківська і Запорізька. Також можна відзначити види злочинів, які вчиняються найчастіше під дією алкоголю.

Проаналізувавши дані діаграми можна прийти до не втішних висновків, адже найбільше злочинів вчиняється проти власності та проти життя та здоров’я особи, що мають високу суспільну небезпечність [3].

Важливим також є і психічний аспект впливу алкоголю на усвідомлення своїх дій та стан здоров’я людини. Даний аспект перебуває у тісному зв’язку з злочинністю та виступає в переважній більшості випадків каталізатором вчинення злочину, так як людина в момент вчинення злочину не розуміє наслідків своїх дій.

На думку відомого британського психіатра та нейрофармаколога Девіда Натта, алкоголь – це найшкідливіша речовина з усіх, що вживає людина. 

При постійному вживанні спиртного психіка людини і нервова система руйнується і людина стає роздратованою. Таку людину може роздратувати будь що і ввести в стан агресії, яка потягне за собою наслідки злочинного характеру. Дуже багато побутових злочинів, злочинів проти життя та здоров’я людини вчиняється на основі того, що майбутній злочинець і потерпілий вживали разом спиртне, а потім в ході бесіди не дійшли згоди, яка виразилась в настанні невідворотних наслідків.

Узагальнюючи вище сказане можна дійти до логічно висновку про те,що  алкоголізм як фонове явище злочинності детермінує злочинність. Дане явище є дуже великою проблемою нашого суспільства, адже під дією алкоголю, який має властивості наркотику вчиняються кримінальні правопорушення, що мають високий ступінь суспільної небезпечності. Фонові явища лише підвищують вірогідність вчинення пов´язаних із ними злочинів. Лише утворення критичної маси порушень моральних і правових норм високовірогідно супроводжуватиметься збільшення кількості вчинених злочинів.

Література:

1. Курс кримінології: Особлива частина : підручник : у 2 кн. / M. В. Корнієнко, Б. В. Романюк, І. M. Мельник та ін. ; за заг. ред. О. М. Джужі. Kиїв : Юрінком Інтер, 2001. Кн. 2. 480 с.

2. Фіалка М. Фонові явища та детермінанти злочинності:співвідношення та взаємозалежність термінів. Фонові для злочинності явища: запобігання та протидія: зб. тез доп. всеукр. наук.-практ. конф., м.Харків, 27 квітня 2018р.

3. Головкін Б. М. Роль фонових явищ у детермінації злочинності / Богдан Миколайович Головкін. – 2014.

4. Robotization of manufacturing process: economic and social problems and legal ways of their solution / O. E. Kostyuchenko, T. V. Kolesnik, Z. V. Bilous, O. V. Tavolzhanskyi // Financial and credit activity: problems of theory and practice. – 2019. – Vol. 3, is. 30. – P. 454–462

5. Ovcharenko, Mykola O; Tavolzhanskyi, Oleksii V; Radchenko, Tetiana M; Kulyk, Kateryna D; Smetanina, Nataliia / Combating Illegal Drugs Trafficking Using the Internet by Means of the Profiling Method /Tavolzhansky O. V.// V.Journal of Advanced Research in Law and Economics; Craiova Том 11, Изд. 4(50),  (Summer 2020): 1296-1304.

________________

Науковий керівник: Таволжанський Олексій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРОЦЕСУАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ
14.12.2020 11:26
СПОСОБИ ВЧИНЕННЯ І ПРИХОВУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ЗЛОЧИНІВ
14.12.2020 11:23
ПОНЯТТЯ МЕТОДИКИ РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ У КРИМІНАЛІСТИЦІ
12.12.2020 12:45
ЗАКОНОДАВЧЕ ЗАКРІПЛЕННЯ СКЛАДІВ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ЯВЛЯЮТЬ СОБОЮ НЕЗАКОННЕ ВТРУЧАННЯ В РОБОТУ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ, В МІЖНАРОДНИХ ПРАВОВИХ АКТАХ
11.12.2020 18:16
ОСНОВНІ ЗДОБУТКИ І ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ СТАМБУЛЬСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ В ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ
11.12.2020 12:30
ДЕЯКІ АСПЕКТИ ЗАКОНОДАВСТВА У ЧАСТИНІ НЕЗАКОННОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ТОВАРІВ НА/З ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
11.12.2020 12:25
ГОЛОВНІ АСПЕКТИ УКРАЇНСЬКОЇ БІЛОКОМІРЦЕВОЇ ЗЛОЧИННОСТІ
10.12.2020 11:35
ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЗЛОЧИНЦЯ
09.12.2020 17:19
ВІДНОСИНИ, ПОВ’ЯЗАНІ З КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ
03.12.2020 16:25




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше