:: LEX :: МОНЕТИ З ІСТОРИЧНОГО ПОДІЛЛЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 27


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МОНЕТИ З ІСТОРИЧНОГО ПОДІЛЛЯ
 
18.01.2021 18:03
Автор: Сундук Анатолій Миколайович, доктор економічних наук, Київський університет імені Бориса Грінченка, м. Київ
[Секція 8. Історія становлення української державності]

Історичне Поділля протягом тривалого періоду часу грало важливу роль в розвитку процесів в регіоні і за його межами. Тут є сліди Коріятовичів, Спитка з Мельштина, Свидригайла, інших правителів, відомих і невідомих….. Під їх управлінням писалися закони, будувалися дороги, зводилися замки, міські укріплення. Зокрема літопис повідомляє, що Коріятовичі “..вси Подолски городы умуровали и всю землю Подолскую осели” [5]. 

Враховуючи економічний потенціал і географічне розташування, важлива роль була за торгівлею, що забезпечувала суттєві доходи до місцевої казни. Для розвитку торгівлі важливою умовою виступає високий рівень організації грошового обігу і в цьому сенсі Поділля теж не було осторонь: потреби забезпечувалися празькими грошами, галицько-руським і ординським карбуванням. В обігу були і польські монети. Варто зауважити, що Поділля карбувало і власну монету – подільський полугрош. Але для побутових, повсякденних операцій треба були дрібні монети і в ролі подібних були київські наслідуванння монетам Джанібека. 

Зауважимо, що київські наслідуванння часто зустрічаються в областях історичного Поділля. Важливим питанням є опис знахідки подібних монет і їх введення до наукового обігу. 

За повідомленням пошуковців, протягом 2018-2020 років фіксуються знахідки київських наслідувань монетам Джанібека біля м. Немирів Вінницької області. Знахідки фіксуються в межах поля, що обробляється. Можливо (скоріше за все), це було поселення, тому що в цьому місці зустрічаються монети Орди, галицько-руські монети, монети Поділля і Смотрича Костянтина Коріятовича. Рідко, але зустрічаються монети Володимира Ольгердовича, що виявляє можливі зв’язки з Київщиною. 

З цього поля досліджено 19 київських наслідувань монетам Джанібека. З тих, що можливо ідентифікувати (17 монет), тут присутні монети типу 2.1. і 2.2 (за Хромовим К.К.) [7]. Переважають монети типу 2.2, менша кількість – 8 монет – тип 2.1. (рис. 1). 




Фото окремих монет з вагою приведено в табл. Бачимо, що ці монети звичайні, зустрічаються в більшості знахідок. Враховуючи це, серед основних символів (імітація плетінки, слова “Справедливий” та ін.) фіксуються ординарні варіації їх зображення.  

Зокрема, щодо імітації слова “Справедливий”, то цей символ є елементом, що майже не змінився (якщо порівнювати з оригінальним карбуванням Джанібека). В дисертації Хромової І.К. приведено різновиди імітацій цього символу [6], крім того, різновиди є і в дослідженні білоруських авторів [1]. Серед досліджуваних монет зустрічаються окремі з цих варіацій (переважають з горизонтальною перекладиною зверху). 

Важливим елементом аверсу є плетінка, що теж не зазнала вагомих змін в оформленні. Цей елемент притаманний і для численних емісій удільного карбування. Для монет з-під м. Немирів можливо виділити її окремі варіації. Зауважимо, що питання різновидів імітацій символів (не тільки “Справедливий” і плетінки, але й інших) потребують дослідження.







Серед допоміжних символів характерними є крапки, зірочки, кружки. Цікавим є диферент для монети з рис. 2 – у вигляді кружка розташований під імітацією слова “Справедливий”. Монетний знак приблизно в 1,5 рази більший за звичайний кружок. і, припускаємо, що він може пов’язуватися з інформацією щодо емітента, технічних особливостей карбування. Подібні монетні символи з розташуванням під імітацією слова “Справедливий” зустрічаються вкрай рідко. Проходи лотів по аукціону “Віоліті” показують, що, до прикладу, за 2017-2018 рр.  подібне розташування зустрічалося тільки 1 раз [2]. 

Іншими цікавими диферентами є зірки. Серед монет виділяються зірки з аверсу і реверсу. Щодо зірок біля плетінки (фото № 4 і 7), Козубовський Г.А. звертає увагу, що вони подібні до зірочок, що характерні для “відомих типів київських монет”. Можливо, їх різні комбінації фіксують “стиль київського майстра”. Разом з тим, історик акцентує увагу, що такі символи притаманні і для ординських монет [3, 4]. Зауважимо, що зірка з фото 4 є невелика за розміром, а з фото 7 – більша. Подібні великі зірки з аверсу зустрічаються і для інших монет з цього поля. 

Підсумовуючи зауважимо, що ці монети, хоча і є звичайні, але разом з іншими монетами з цього пункту відображають місцеві особливості грошового обігу Поділля. Важливим є фіксація знахідки подібних монет і їх опрацювання. 

Висловлюю подяку Пінкасевичу Олегу Вікторовичу (м. Хмельницький) за інформацію щодо знахідки цих монет і допомогу в їх опрацюванні.

Література:

1. Горбань П.И. Комплекс поздних киевских подражаний дангам Джанибека из-под села Черногородка / Горбань П.И., Гулецкий Д.В. // Русь, Литва, Орда. – 2019. – № 7. – С.188-189.

2. Електронний ресурс. – Режим доступу: https://arc.violity.com/podrazhanie-dzhanibeka-37531164 . 

3. Козубовський Г.А. До хронології карбування монет Володимира Ольгердовича / Козубовський Г.А. // Археологія. – № 4. – 2016. – С. 31.

4. Козубовський Г.А. Гроші, грошовий обіг Середньої Наддніпрянщини XIV- XV ст.: автореферат, історичні наук. – Київ, 1992. – 23 с. 

5. Супрасльская летопись // Полное собрание русских летописей. Том 35. – М.: Наука, 1980. 

6. Хромова І.К. Монетна справа Середнього і Нижнього Подніпров’я та Південного Побужжя (друга половина XIV-перша чверть XV ст.: дис. канд. істор. наук / Хромова І. К. – К., 2011. – част. 2. – С. 71.  

7. Хромов К. О монетной чеканке Киевского княжества в 50-е годы XIV века (“киевские” подражания монетам Джанибека) / Хромов К. // Восточная нумизматика в Украине, сборник публ., часть II. – К.: “Купола”, 2007. – С. 60-79. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
УНІВЕРСАЛИ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ЯК ПРОЦЕС ЗДОБУТТЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ У 1917-1918 рр.
05.02.2021 18:39




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше