:: LEX :: ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 24


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ
 
29.01.2021 15:55
Автор: Шукалова Дар’я Денисівна, стажер-помічник адвоката в Адвокатському бюро «Ольги Бикової»; Бикова Ольга Юріївна, адвокат, керуюча Адвокатського бюро «Ольги Бикової»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Доволі важливим у кримінальному процесі є не тільки безпосередньо саме призначення кримінального покарання винній особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, а й усунення його наслідків у вигляді захисту майнових прав та інтересів громадянина і держави, завданих цим правопорушенням. Так, велика кількість науковців приділяє особливу увагу дослідженням саме захисту та поновленню порушених майнових прав потерпілої особи, яке забезпечується шляхом подання цивільного позову у кримінальному провадженні. Серед таких науковців можна виокремити: Вернидубова І.В., Белікову С.О., Бараняка В., Несімко О., Леоненка М.І., Устінову-Бойченко Г., Малицю Ю., Бойченко Л., Євхутича І.М., Серкевича І.Р., Попелюшка В.О., Нора В., Бауліна Ю., Кахнича Х., Кокорєва Л., Удалова Л. та ряд інших вчених. У своїх наукових роботах вони приділяли увагу, зокрема: правовій природі, особливостям інституту, доцільності та необхідності: перевагам та недолікам цивільного позову в кримінальному провадженні, проблемам відшкодування шкоди у кримінальному провадженні щодо захисту прав потерпілого та іншим питанням. 

Але, на нашу думку, так і не було запропоновано ґрунтовної відповіді для вирішення наочних проблем правозастосування, в тому числі в умовах судової реформи та реформи судових процесів. В науковій літературі не приділено належної уваги, тобто не розкрито у повній мірі, проблеми суті та процедури застосування цивільного позову у кримінальному провадженні та окремі важливі його елементи. 

В чинному кримінально-процесуальному законодавстві більш-менш розкритим питанням є лише умови пред’явлення та підстави відмови у цивільному позові. Тобто, слід зазначити, що кримінальний процесуальний закон України не врегулював належним чином цивільний позов в межах кримінального провадження, навіть не зважаючи на наявність у КПК України статті 128. Звідси слідує висновок про, який у своїй праці зазначали Вернидубов І.В. та Белікова С.О., що у кримінальному судочинстві цивільному позову за процедурою приділено значно менше уваги, ніж у цивільному [4, с.14], оскільки саме цивільно-процесуальним законодавством врегульована уся процедура реалізації даного інституту. Через те, що кримінально-процесуальне законодавство не передбачає окремих вимог до змісту чи форми цивільного позову, то останнє покладається на загальний порядок цивільного судочинства [3, с.99]. Таким чином, пред’явлення цивільного позову в кримінальному провадженні та його судовий розгляд ґрунтуються на дотриманні вимог цивільного процесуального законодавства [4, с.15]. Наприклад, як передбачено ч.4 ст.128 КПК України, форма та зміст позовної заяви повинні відповідати вимогам, встановленим до позовів, які пред’являються в порядку цивільного судочинства [1], оскільки норми кримінального процесуального права не містять чіткої вказівки на форму, зміст і структуру цивільного позову. Окрім того, коли процесуальні відносини, що виникли у зв’язку з цивільним позовом, кримінально-процесуальним законодавством не врегульовані (або не на належному рівні), до них повинні застосовуватися норми ЦПК України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства [7, с.224]. Отже, у зв’язку з вищезазначеним слід зазначити про тісне поєднання та взаємодію таких галузей права як кримінальне та цивільне. 

Необхідно вказати й про те, що деякі вчені у зв’язку із закріпленням статті 128 в КПК України наголошують на тому, що це є доцільним та призводить до того, що відбувається процесуальна економія часу та процесуальних засобів, пов’язаних із відшкодуванням матеріального збитку, завданого потерпілому кримінальним деліктом [5, с.251]. З цим висновком цілком згодні.

Наведені вище тези свідчать про думку науковців, що стаття 128 КПК України є такою, що на достатньому рівні врегульовує інститут цивільного позову у кримінальному провадженні. Але КПК не врегульовує належним чином процедуру застосування цивільного позову у кримінальному провадженні, посилаючись при цьому на відповідні норми цивільного процесуального кодексу України. 

При цьому ЦПК не містить окремих або виняткових процесуальних вимог до цивільного позову у кримінальному судочинстві. Так, поза межами регулювання залишено алгоритм дій суду під час вирішення питання про прийняття до провадження цивільного позову разом із кримінальним провадженням у разі наявності недоліків (у ЦПК – процедура залишення без руху), питання наявності доказів та необхідності їх витребування (питання меж доказування цивільного та кримінального судочинства), питання можливості та необхідності залучення до участі у кримінальному провадженні інших зацікавлених осіб, крім цивільного позивача та цивільного відповідача. Також кримінально-процесуальне законодавство не містить норм, які закріплювали б особливу форму та зміст цивільного позову. Між тим, доцільно було б навіть впровадити спрощену форму цивільного позову – наприклад, для кримінальних проступків.

Підсумовуючи усе вищевикладене, можна наголосити на тому, що, по-перше, виходячи з положень кримінально-процесуального та цивільно-процесуального законодавства, які присвячені цивільному позову, останній регулюється нормами як кримінально-процесуального, так і цивільно-процесуального права, але в більшій своїй мірі застосовуються норми цивільно-процесуального права. Так як саме ця галузь права регулює структурні елементи такого позову, порядок визначення предмета, змісту та підстави цивільного позову, а також зміст і форму позовної заяви. 

Отже, вважаємо доцільною пропозицію доповнення норм кримінально-процесуального законодавства, рядом норм, які більш деталізовано розкривають процедуру застосування цивільного позову у кримінальному провадженні, а також не містять бланкетних диспозицій. Відсутність таких окремих норм призводить до колізій, оскільки строки, зміст, більш спрощена процедура, у кримінальному провадженні, реалізації цивільного позову у кримінально-процесуальному та цивільно-процесуальному законодавстві між собою різняться. На нашу думку, необхідним є врегулювання на належному рівні такого позову лише в межах кримінально-процесуального законодавства. 

Література:

1. Кримінально процесуальний кодекс України: Закон України від 13.04.2012 № 4651-VI. Відомості Верховної Ради України. 2013. № 9-10, № 11-12, № 13. Ст.88.

2. Цивільний процесуальний кодекс України: в редакції Закону України № 2147-VІІІ від 03.10.2017. Відомості Верховної Ради України. 2017. № 48. Ст. 436. 

3. Бараняк В., Несімко О. Проблеми відшкодування шкоди у кримінальному провадженні щодо захисту прав потерпілого. Електронний науковий архів Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка». URL: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/44662/ 2/2018n894_Issue_18_Baranyak_V-Problems_of_refusing_ of_98-103.pdf.

4. Вернидубов І.В., Белікова С.О. Особливості цивільного позову в кримінальному судочинстві. Наукові записки НаУКМА. Юридичні науки. - 2019. - Т.4. - С. 14-20.  

5. Євхутич І. М., Сенкевич І. Р. Цивільний позов у кримінальному процесі: доцільність та необхідність. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ 2018. № 1. С. 250–258. URL: http://www2.lvduvs.edu.ua/ documents_pdf/visnyky/nvsy/01_2018/31.pdf. 

6. Попелюшко В.О. Цивільний позов у кримінальному провадженні: практичний аспект. Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право».-2020.-№2(22).

7. Устінова-Бойченко Г., Малиця Ю., Бойченко Л. Особливості інституту цивільного позову в кримінальному провадженні. Підприємство, господарство і право. 2017. № 10. С. 223–225. URL: http://pgp-journal.kiev.ua/archive/2017/ 10/47.pdf. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БЕЗПІЛОТНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ ЗАСІБ ЯК ЗАПОБІЖНИК ДТП ТА СУБ’ЄКТ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ
10.02.2021 18:13
КРИМІНАЛІЗАЦІЯ ТА ДЕКРИМІНАЛІЗАЦІЯ ДІЯНЬ КРІЗЬ ПРИЗМУ КРИМІНАЛЬНОЇ ЗАКОНОТВОРЧОСТІ
08.02.2021 17:47
ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ЗЛОЧИННОСТІ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА МОРАЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ ЗА 2011-2021 РОКИ
04.02.2021 18:06
СОЗДАНИЕ И ВЫЯВЛЕНИЕ СКРЫТЫХ ЭЛЕКТРОННЫХ ДАННЫХ СРЕДСТВАМИ ОС WINDOWS
01.02.2021 15:56




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше