:: LEX :: МІЖНАРОДНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ УКРАЇНИ ЩОДО КРИМІНАЛІЗАЦІЇ ДІЙ РАСИСТСЬКОГО ТА КСЕНОФОБНОГО ХАРАКТЕРУ, ВЧИНЕНИХ ЧЕРЕЗ КОМП'ЮТЕРНІ СИСТЕМИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 22


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МІЖНАРОДНІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ УКРАЇНИ ЩОДО КРИМІНАЛІЗАЦІЇ ДІЙ РАСИСТСЬКОГО ТА КСЕНОФОБНОГО ХАРАКТЕРУ, ВЧИНЕНИХ ЧЕРЕЗ КОМП'ЮТЕРНІ СИСТЕМИ
 
28.01.2009 20:43
Автор: Плугатир Максим Віталійович, ад’юнкт кафедри кримінального права Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Технічний прогрес досить суттєво впливає на суспільні відносини, що сприяє створенню нових інститутів права, та розширенню сфери його застосування. Так розвиток електронно-обчислювальної техніки та комп’ютеризація суспільства, наприклад, досить швидко викликали появу інформаційного права. Одночасно юридичній науці стали відомі деякі негативні явища, одним з яких є так звані “комп’ютерні злочини” (кіберзлочини). Значна кількість розвинутих країн дійшла висновку, що ефективна протидія таким злочинам на рівні національних законодавств не могла бути забезпечена. Це вимагало співробітництва на міжнародному рівні та сформувало потребу в системному впливі, який охоплював би це міжнародне за своєю суттю явище. Такий вплив здатне забезпечити саме міжнародне право у сфері протидії зазначеним злочинам.
Перед Україною стоїть завдання приведення своєї кримінально-правової системи у відповідність до міжнародного права. Доцільним є здійснення комплексного і детального моніторингу кримінального законодавства України з точки зору його відповідності до міжнародних стандартів. Кожен законопроект повинен проходити наукову експертизу на його відповідність міжнародним кримінально-правовим стандартам [1, с. 7-8]. Одночасно чинне кримінальне законодавство також має бути досліджене на відповідність міжнародним стандартам, зокрема наступному документу.
Так у м. Страсбурзі 28 січня 2003 року було укладено Додатковий протокол до Конвенції про кіберзлочинність, який стосується криміналізації дій расистського та ксенофобного характеру, вчинених через комп'ютерні системи, що був. Ним передбачено криміналізацію: поширення расистського та ксенофобного матеріалу через комп'ютерні системи (ст. 3); погрози з расистських та ксенофобних мотивів (ст. 4); образи з расистських та ксенофобних мотивів (ст. 5); заперечення, значної мінімізація, схвалення або виправдання геноциду чи злочинів проти людства (ст. 6).
До завдань вітчизняної науки слід віднести вирішення питання відповідності національного законодавства зазначеним вище вимогам або визначення норм Кримінального кодексу України, за якими ці діяння можуть бути кваліфіковані. Можливо підтримати міркування, що доповнення КК України нормами, щодо відповідальності за поширення комп’ютерними системами матеріалів расистського чи ксенофобського характеру є недоцільним. Кримінально-правова оцінка такого поширення може здійснюватися за ст. 161 “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії” КК України [2, с. 237]. Що ж стосується погрози, зробленої через комп'ютерну систему, вчинення тяжкого злочину з расистських та ксенофобних мотивів, то тут ситуація інша. У відповідності до національного закону відповідальність за погрозу вчинення тяжкого злочину з расистських та ксенофобних мотивів відсутня. Натомість існують норми, що передбачають відповідальність за погрозу вчинення таких злочинів як: вбивство (ст. 129 КК України), знищення майна (ст. 195 КК України), вчинення терористичного акту (ст. 258 КК України) та інших. Проте цими нормами не охоплюються усі можливі випадки погроз вчинення тяжкого злочину, що свідчить про обмежену реалізацію зобов’язання, передбаченого ст. 4 Додаткового протоколу. Наступне діяння – образа з расистських та ксенофобних мотивів взагалі не має аналогів у вітчизняному законодавстві про кримінальну відповідальність. У відповідності до ст. 126 КК України 1960 року образа визнавалась злочином [3, с. 425], проте у чинному кодексі така норма відсутня. Відносно заперечення, значної мінімізації, схвалення або виправдання геноциду чи злочинів проти людства можливо зазначити, що відповідальність за ці діяння буде наставати, коли вони за своїми ознаками відповідатимуть положенням ст. 161 КК України. Тобто матиме місце порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії вчинене шляхом заперечення, значної мінімізація, схвалення або виправдання геноциду чи злочинів проти людства.
Підсумовуючи викладене, можливо стверджувати, що положення чинного КК України у повній мірі не відповідають вимогам Додаткового протоколу до Конвенції про кіберзлочинність. У тих нормах КК України, за якими пропонується кваліфікувати злочини визначені цим протоколом, відсутня вказівка на комп’ютерні системи. Тому напрямом імплементації положень зазначеного міжнародно-правового акту до законодавства України є формулювання норм права з урахуванням моделей, наданих Додатковим протоколом, і внесення пропозицій до парламенту України.

Література:
1. Зелінська Н.А. Міжнародно-правова концепція міжнародного злочину: автореф. доктора юрид. наук: 12.00.11 / Інститут законодавства ВРУ. – К. 2007, – 34 с.
2. Азаров Д.С. Злочини у сфері комп’ютерної інформації (кримінально-правове дослідження):монографія. – К.: Атіка, 2007. – 304 с.
3. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України: за станом законодавства та постанов Пленуму Верховного Суду України на 1 січня 1997 р. / За редакцією В.Ф. Бойка, Я.Ю. Кондратьєва, С.С. Яценка. – К.: Юрінком, 1997. – 960 с.

е-mail: m2280711@ukr.net

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ І СВІДКІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ВИБУХОВИХ ПРИСТРОЇВ
28.01.2009 20:38
ПРОЦЕСУАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ УЧАСНИКІВ ДОСУДОВОГО СЛІДСТВА В УКРАЇНІ
28.01.2009 20:07
ПРОЦЕСУАЛЬНА КОМПЕТЕНЦІЯ ЕКСПЕРТА ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ НИМ ОБСТАВИН, ЩО СПРИЯЛИ СКОЄННЮ ЗЛОЧИНУ
23.01.2009 09:12
ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 150 КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ „ЕКСПЛУАТАЦІЯ ДІТЕЙ”
13.02.2009 07:51
ТИПОВІ ПОМИЛКИ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ЕКСПЕРТИЗ
12.01.2009 10:57
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВОВИХ НОРМ ПРО ПІДСУДНІСТЬ В СИСТЕМІ КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ВІДНОСИН
09.02.2009 21:02
ЯКІСТЬ КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНУ ТА ПОВНА СТАТИСТИКА ЯК УМОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ МАЙНОВИХ ПРАВ ЛЮДИНИ
09.02.2009 20:44
ВИЗНАЧЕННЯ ОЗНАК СУБ’ЄКТА ХУЛІГАНСТВА ЗА КК ПОСТРАДЯНСЬКИХ РЕСПУБЛІК
09.02.2009 15:29
ПИТАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ СУЧАСНОГО КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИМ НОРМАМ
09.02.2009 15:27
ВІДПОВІДНІСТЬ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ МІЖНАРОДНИМ КРИТЕРІЯМ ЗАКОННИХ ОБМЕЖЕНЬ ПРАВА ОСОБИ НА ТАЄМНИЦЮ ТЕЛЕФОННИХ ПЕРЕГОВОРІВ
08.02.2009 17:17




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше