:: LEX :: ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЇ, ЯКА ЗБЕРІГАЄТЬСЯ НА SIM-КАРТАХ АБОНЕНТІВ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ, ПРИ РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЇ, ЯКА ЗБЕРІГАЄТЬСЯ НА SIM-КАРТАХ АБОНЕНТІВ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ, ПРИ РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ
 
08.05.2009 00:10
Автор: Сербінов Олександр Сергійович, ад’юнкт кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Нині маємо констатувати активізацію злочинного середовища обумовлену складним економічним становищем держави. Частина злочинів, що скоюються, тісно пов’язані з сучасними технологіями мобільного зв’язку [1, 2, 3].
За цих умов одним із важливих джерел отримання інформації про осіб, причетних до злочину, для працівників правоохоронних органів є дані, що зберігаються у мобільних телефонних апаратах таких осіб.
Разом з тим, у діяльності із запобігання, припинення та розкриття злочинів нині недостатньо повно використовуються технічні можливості технологій мобільного зв’язку.
Зокрема, малодослідженим залишається питання отримання інформації, яка зберігається на SIM-картах абонентів мобільного зв’язку, причетних до скоєння злочинів.
У даній статті зроблена спроба класифікувати основні види інформації, яка зберігається на SIM-карті абонента мобільного зв’язку і може бути використана у ході розкриття та розслідування злочинної діяльності окремих осіб, а також запропонувати ряд рекомендацій по практичному застосуванню такої інформації.
Ключовою особливістю стандарту мобільного зв’язку GSM є Subscriber Identity Module – SIM-карта. SIM-карта містить усю інформацію про умови абонентування та є невід’ємною складовою користування послугами мережі GSM. Без SIM-карти мобільний термінал також може працювати, але виключно у режимі екстрених викликів.
Серед усього загалу інформації, що міститься у SIM-карті для працівників правоохоронних органів інтерес можуть становити два види інформації [4]:
 абонентська інформація;
 інформація про мережу мобільного зв’язку.
До абонентської інформації, яка зберігається на SIM-карті, входять у першу чергу телефонні номери та найменування абонентів, збережені користувачем (так звані «контакти»).
Інформацією про мережу мобільного зв’язку є:
 адміністративна інформація, що описує режим роботи SIM (наприклад – звичайний режим, режим передачі даних тощо);
 ICCID (міжнародний ідентифікатор карти), який є унікальним, друкується на пластиковій частині карти та дозволяє визначити, крім іншого, країну, де використовується карта; мережу оператора мобільного зв’язку, якому належить карта тощо;
 International Mobile Subscriber Identity (IMSI): ідентифікаційний номер, що використовується мережею для ідентифікації абонента.
 заборонені мережі стільникового зв’язку;
 мовна підтримка – тобто мова, обрана абонентом.
Дослідження вищенаведених видів інформації дозволяє дійти висновку, що дані, які зберігаються на SIM-карті, можуть бути використані у процесі розкриття та розслідування злочинів. При цьому, абонентська інформація дозволяє встановити коло знайомих тієї чи іншої особи. А інформація про мережу може бути використана для ідентифікації особи, яка користувалася вказаною SIM-картою та встановлення інших даних про таку особу у якості абонента мережі мобільного зв’язку (наприклад – дату початку користування послугами зв’язку, місцезнаходження у той чи інший проміжок часу тощо).
Разом з тим, при використанні вищевказаних видів інформації, фахівцями правоохоронних органів мають враховуватися наступні моменти.
1. Абонентська інформація зберігається на SIM-карті особисто особою, що користується SIM-картою. Отже, по-перше, така інформація може бути незрозумілою сторонній особі (маються на увазі найменування тих чи інших контактів). По-друге, не завжди телефонні номери, якими користується абонент, зберігаються ним на SIM-карті. Зокрема, частину телефонів абонент взагалі може не зберігати у телефонному апараті, набираючи їх щоразу «по пам’яті». Ще частина контактів може зберігатися у пам’яті самого телефонного апарату.
2. SIM-карта є пристроєм, що може передаватися власником у користування іншим особам (у тому числі – навіть незнайомим). При цьому може передаватися як мобільний термінал із SIM-картою, так і сама SIM-карта окремо від терміналу. Таким чином, власником SIM-карти може бути одна особа, а тимчасово або постійно користуватися нею – інша.
3. Не завжди можливо однозначно ідентифікувати особу у якості власника SIM-карти. Така ситуація, зокрема, виникає у випадку, коли абонент користується послугами передплаченого зв’язку (так звані – «припейд послуги»), якими не передбачено надання абонентом при отриманні SIM-карти особистих даних. І навіть у випадку, коли абонент зареєстрований у мережі мобільного зв’язку у якості контрактного – не можна виключати можливості втрати або крадіжки SIM-карти іншою особою.
4. Отримання інформації з SIM-карти у окремих випадках неможливе без використання спеціалізованого програмно-апаратного забезпечення. Зокрема, якщо доступ до SIM-карти заблокований PIN-кодом, переглянути інформацію на ній за допомогою мобільного апарату, у якому вона використовувалася, без знання такого коду неможливо. У той же час, нині існують спеціалізовані програмні засоби, які, за наявності апаратних інтерфейсів, дозволяють отримати доступ до такої інформації і без PIN-коду.
Дослідження питання використання інформації, що зберігається на SIM-картах абонентів мобільного зв’язку, при розкритті та розслідуванні злочинів дозволило дійти наступних висновків.
1. На SIM-карті мобільного зв’язку міститься значний масив інформації, яка дозволяє ідентифікувати абонента та встановити коло знайомств такої особи.
2. Використання інформації, що зберігається на SIM-карті, у правоохоронній діяльності має відбуватися з урахуванням ряду особливостей як технічного характеру, так і пов’язаних із особистістю абонента, який користувався SIM-картою.
3. Більшість даних, які зберігаються на SIM-карті потребують додаткової перевірки та уточнення у ході розкриття та розслідування злочинів. Особливу допомогу у даному питанні можуть надати компанії-оператори мобільного зв’язку, які мають значні технічні можливості при роботі з інформацією про абонентів.
4. Важливими аспектами, які обов’язково мають бути з’ясовані працівниками правоохоронних органів при роботі з інформацією, що зберігається на SIM-карті, є належність карти тій чи іншій особі, а також факти користування картою іншими особами (передачі карти або мобільного терміналу з картою іншим особам).

Література:
1. Корчинский А. Интервью Валентина Наливайченко / Александр Корчинский // Сегодня. Киевский выпуск. — 2008. — № 222 к (3058). — С. 7.
2. Сервис: наркотики по SMS // Сегодня. Киевский выпуск. — 2008. — № 245 к (3081). — С. 7.
3. Серов И. Отмычки и пистолеты в онлайн-доступе / Игорь Серов // Сегодня. Киевский выпуск. — 2008. — № 282 к (3118). — С. 12—13.
4. Уэйн Дженсен. Судебные программные средства для исследования SIM-карт / Уэйн Дженсен, Рик Эйерс. – Национальный институт стандартов и технологий экономического департамента США (NIST). – 22 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше