:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ЗБИРАННЯ І ФІКСАЦІЯ ВИХІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ТЕРОРИСТИЧНИЙ АКТ»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ «ЗБИРАННЯ І ФІКСАЦІЯ ВИХІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ТЕРОРИСТИЧНИЙ АКТ»
 
13.05.2009 23:12
Автор: Чубенко Анна Валентинівна, викладач кафедри експертно-криміналістичного забезпечення ОРД Національної академії СБ України
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Тактичну операцію «Збирання і фіксація вихідної інформації про терористичний акт», доцільно проводити при розслідуванні зазначеної категорії кримінальних справ тому, що механізм вчинення терористичного акту припускає етапну взаємодію злочинця чи групи терористів з вибуховим пристроєм та об’єктом майбутнього замаху, при цьому реалізується триваючий механізм вчинення злочину.
Виконання тактичного завдання «фіксація вихідної інформації про терористичний акт» при проведенні тактичної операції «Збирання і фіксація вихідної інформації про терористичний акт» має особливості, які доцільно враховувати.
1. Виконання такого тактичного завдання можливе і доцільне в тих випадках, коли злочинці ще не знають, що стосовно них порушена й розслідується кримінальна справа, і продовжують свою злочинну діяльність. Така ситуація складається при одержанні відомостей: про створення злочинної групи з метою вчинення терористичних актів; про факт продажу певним особам вибухових речовин чи вибухового пристрою з метою вчинення терористичного акту; про перебування терористів і вибухового пристрою у певному місці; про отримання терористами вибухових чи радіоактивних речовин у певний день та визначений проміжок часу тощо. Відслідковуючи процес розвитку терористичної діяльності, можна вибрати момент для фіксації фактів взаємодії, проведення певних злочинних дій.
2. Структура виконання тактичного завдання «фіксація вихідної інформації про терористичний акт» обов’язково включає й реалізацію оперативних дій, насамперед спостереження (включає такі оперативно-розшукові заходи як візуальне спостереження, оперативний огляд предметів і документів, оперативний огляд об’єктів, зняття інформації з каналів зв’язку тощо). Воно повинне забезпечити надходження інформації про дії осіб, яку передбачається зафіксувати в ході тактичної операції. Тільки в результаті спостереження може бути правильно обраний момент для затримання й процесуальної фіксації факту взаємодії з об’єктами, чинення певних дій. Таке спостереження, включає комплекс оперативних дій, і повинне здійснюватися потай, тому що в іншому випадку передбачуване виконання тактичного завдання «фіксація вихідної інформації про терористичний акт» в ході проведення тактичної операції «Збирання і фіксація вихідної інформації про терористичний акт» буде зірване.
Проведення оперативних дій в ході аналізованої тактичної операції вимагає дотримання низки вимог. Факти, встановлювані в ході зазначеного спостереження, повинні закріплюватися за допомогою техніко-криміналістичних та оперативно-технічних засобів.
Відео- і фотодокументи, які об’єктивно свідчать про факти, виявлені в ході спостереження, додаються в якості додатку до протоколу тактичної операції. У ході тактичної операції «Збирання і фіксація вихідної інформації про терористичний акт», реалізується ще одна дія — затримання. При підготовці до її проведення варто враховувати можливі протидію, прагнення до приховання, знищенню об’єктів, документів, тому затримання повинне проводитися співробітниками оперативних служб, а вже наступні процесуальні дії (обшук, огляд), проводить слідчий.
3. У ході реалізації операції «Збирання і фіксація вихідної інформації про терористичний акт», зокрема виконання тактичного завдання «фіксація», повинні фіксуватися не тільки факти наявності самих об’єктів, але й всі сліди взаємодії людини з цими об’єктами. Зокрема, при затриманні військовослужбовців, які продали потенційним терористам вибуховий пристрій, у всіх випадках, необхідно знайти й дослідити документи, які відображають приналежність цього вибухового пристрою до певної військової частини чи певного військового складу, а також встановити відношення до цієї частини чи складу затриманих при незаконних діях осіб, крім цього повинні бути встановлені місця де терористи хотіли переховувати куплені вибухові пристрої, адже там можливо вже знаходиться вибухівка отримана з інших місць, де також можна вилучити документи або інші докази про незаконний обіг вибухових пристроїв чи радіоактивних речовин. А отже, вилучення документів і предметів повинне бути проведене як на місці, де затримані терористи при незаконній угоді, але і там, куди вони хотіли переправити вибухові пристрої чи радіоактивні матеріали. Тільки таке поєднання виявлення, дослідження документів і предметів із затриманням підозрюваних, дає можливість викрити даних осіб непросто в незаконному обігу вибухових речовин чи пристрої, але і в підготовці до вчинення в майбутньому терористичного акту.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше