:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ТРУПІВ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ДОКАЗОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ТРУПІВ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ДОКАЗОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
 
13.05.2009 23:21
Автор: Кожакарь Іван Юрійович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
На території України протягом останніх років спостерігається невтішна статистика по збільшенню кількості виявлення невпізнаних трупів, значна частина яких так і залишається невпізнаними. Це має прямий зв’язок зі зростанням кількості людей, які зникли безвісті. Переважно ці питання вирішуються за допомогою використання можливостей дактилоскопії. Але, як відомо, що незважаючи на повну автоматизацію дактилоскопічних слідотек та дактилокартотек співвідношення виявлених невпізнаних трупів до встановлених (в подальшому) має вагому різницю. Нерідко основною причиною неефективності роботи у даному напрямі стає відсутність нормативно закріпленої науково обґрунтованої та методично доцільної процедури дактилоскопіювання трупів, яка б чітко визначала суб’єктів даного процесу, їх права та обов’язки, порядок дій, набір технічних прийомів та засобів, які повинні використовуватись в залежності від складності випадку.
Мета нашого дослідження — розпочати процес по систематизації наявного досвіду та закласти підґрунтя до процесуального закріплення дактилоскопіювання трупів розкриваючи сутність даного процесу в світлі доказової значущості. Раніше над проблемою дактилоскопіювання трупів вже працювали в основному зарубіжні науковці: М.В. Кісін, Х. Йордан, А. Симон, О.М. Ратневський, Л.В. Станіславский, В.О. Шифрин, Б.Д. Левченков, В.І. Акопов, В.П. Краснов, А.Ф. Манулик, М.Н. Шухнін, Д.А. Валетов, І.В. Брусенцова та інші. Проте, в Україні дослідження в даному напрямі майже не проводились, а порядок їх проведення закріплений лише у відомчих підзаконних актах як сукупність поодиноких розрізнених вказівок та рекомендацій. У практичній діяльності правоохоронних органів нерідко виникають ситуації, пов’язані з виявленням трупів, які потребують дактилоскопіювання не тільки для встановлення особи, а також і для з’ясування причин та обставин смерті чи розкриття злочину, тобто для отримання доказової інформації. Якщо конкретніше, то дактилоскопіювання необхідне в таких випадках: у разі наявності трупа чи частин тіла невстановленої особи; якщо є сумніви стосовно особи трупа; для повноти та всебічності розслідування злочину, яка включає — перевірку особи померлого на причетність до вчинення інших злочинів, виключення слідів потерпілого з числа слідової інформації, що вилучена з місця злочину та встановлення інших фактів.
Сутність дактилоскопіювання трупів з метою отримання доказової інформації складає комплекс дій, які проводяться спеціальними суб’єктами (згідно діючого в Україні законодавства — оперативного працівника із залученням, в складних випадках, судово-медичного експерта та криміналіста), що проводяться в рамках чітко визначеної процедури (яка на жаль в Україні відсутня, але тоді результат дактилоскопіювання трупів в нашій країні має лише номінальний характер і аж ніяк не доказовий) із застосуванням техніки дактилоскопіювання (яка включає в себе методику, технічні засоби та спеціальні прийоми дактилоскопіювання трупів, відповідно до стану шкірних покривів рук).
Тому, на сьогодні для того щоб дактилоскопіювання трупів дійсно було джерелом доказової інформації необхідно провести ряд заходів нормативного та технічного характеру: по-перше визначити спеціального суб’єкта, який буде здійснювати дактилоскопіювання трупів, який володіє технікою дактилоскопіювання (звичайно оперативні працівники без спеціальної підготовки не підходять); по-друге закріпити, хоча б на міжвідомчому рівні чітко розроблену процедуру дактилоскопіювання трупів з визначенням прав та обов’язків спеціальних суб’єктів, а також удосконалити та систематизувати існуючі техніки дактилоскопіювання трупів та оформити їх у чітку обов’язкову систему правил, обумовлених процедурою дактилоскопіювання.

Література:
1. Кисин М.В., Снетков В.А. Особенности дактилоскопирования и идентификации трупов. — М.: НИИ милиции МООП РСФСР, 1963. — 40 с.
2. Акопов В.И., Краснов В.П., Манулик А.Ф. Видовые и половые особенности подкожно-жировой клетчатки трупа человека / Ученые записки ДЮИ. — Ростов-на-Дону: Изд-во ДЮИ, 2003. — Т. 21. — С. 349-354.
3. Шухнин М.Н. Применение технико-криминалистических и судебно-экспертных методов установления личности по неопознанному трупу при расследовании преступлений. Автореф. дис. ... канд.юрид. наук. — Саратов, 2000. — 22 c.
4. Белецкий А.З., Ратневский А.Н. Возможности дактилоскопирования трупов, кисти рук которых утратили роговой слой эпидермиса // Криминалистика и судебная экспертиза. Республ.межвед.сб.науч. и науч.-метод.работ. — К.: Вища шк., 1978. — Вып. 17. — С. 69-71.
5. Станиславский Л.В. Выявление папиллярных узоров на пальцах мацерированных трупов методом оптического контрастирования / Труды Всесоюзного научно-исследовательского института охраны общественного порядка при МООП РСФСР. — М., 1965. — № 9. — С. 44-49.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОВАДЖЕННЯ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНІ ПОДІЇ
31.03.2009 19:33
ТАКТИКА ДОПИТУ ПОТЕРПІЛИХ В СПРАВАХ ПРО НЕЗАКОННЕ ЗАВОЛОДІННЯ МОБІЛЬНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ
29.04.2009 22:20
РЕАЛІЗАЦІЯ ФУНКЦІЇ ОБВИНУВАЧЕННЯ ПРИ РОЗГЛЯДІ СУДОМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ХАБАРНИЦТВО
26.04.2009 12:18
ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО Й ОРГАНА ДІЗНАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
25.05.2009 08:45
КЛАСИФІКАЦІЯ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНИХ ВИБУХІВ
25.03.2009 20:58
ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ВІДТВОРЕННІ ОБСТАНОВКИ І ОБСТАВИН ПОДІЇ ПО СПРАВІ ПРО ВБИВСТВО ВЧИНЕНЕ НА ЗАМОВЛЕННЯ
24.05.2009 09:40
ОКРЕМІ ПИТАННЯ УЧАСТІ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ ДОПИТІ ПО СПРАВІ ПРО СЕКСУАЛЬНЕ ВБИВСТВО
24.05.2009 09:37
ПРОБЛЕМА УЧАСТІ ПОНЯТИХ У СЛІДЧИХ ДІЯХ
23.05.2009 09:38
ПЕРСПЕКТИВИ ДОСЛІДЖЕННЯ ШКІРЯНОГО ПОКРОВУ РУК ТА НІГ ЛЮДИНИ В КРИМІНАЛІСТИЦІ
23.05.2009 09:36
ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
23.05.2009 09:33




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше