:: LEX :: РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ СУВЕРЕННОСТІ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ СУВЕРЕННОСТІ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ
 
12.12.2009 19:02
Автор: Теймурова Сабіна Алісаївна, студентка Запорізького юридичного інституту Дніпропетровського державного університету внутрішніх
[Теорія та історія держави і права. Історія політичних і правових вчень. Філософія права]
В останні роки в юридичній науці питання теорії та практики державного суверенітету отримали особливе значення. Це пов’язано в тому числі з розгортанням в другій половині XX століття інтеграційних процесів, які захопили не тільки економічну, але і політичну сферу.
В юридичній науці не існує єдності у визначенні категорії суверенітет. Проведений аналіз дозволяє виділити наступні підходи: „суверенітет як одна з обов’язкових, невід’ємних ознак держави” [1, С. 57]; „суверенітет як певний принцип суспільно-політичного життя” [2, С. 14]; „суверенітет як верховенство держави у вирішенні питань внутрішньої і зовнішньої політики” [3, С. 130]; „суверенітет як монополія держави на використання державної влади в межах своєї юрисдикції” [4, С. 304]; „суверенітет як стан держави” [5, С. 9, 71]; „суверенітет як політико-правова якість держави” [6, С. 17]; „суверенітет як обмежений авторитет” [7, С. 222]; „суверенітет як соціально-політична функція моно- і поліетнічних держав” [8, С. 990] тощо.
Слід зазначити, що в умовах глобалізації обґрунтовуються теоретичні конструкції, що визначають необхідність суттєвого обмеження можливостей держави як у внутрішній сфері, так і (особливо) поза її межами та доцільність обмеження суверенітету держави.
Не дивлячись на свою актуальність, проблеми державного суверенітету відносяться до недостатньо розроблених в сучасній юридичній науці. Ця проблематика актуалізується в контексті інтеграції України у світове співтовариство, необхідності забезпечення державного суверенітету в умовах соціально-економічної глобалізації.
Виходячи з вищезазначеного, далеко не всі аспекти цієї проблеми можна вважати вичерпаними. Загальносвітові процеси глобалізації, входження України до складу багатьох міжнародних об’єднань, формування транснаціональних суспільств, утворення міждержавних співтовариств, активізація діяльності міждержавних урядових і неурядових організацій й інститутів потребують нового аналізу концепції суверенітету.
Питання про вибір стратегії розвитку країни має основоположне значення, в умовах глобалізації – це питання збереження суверенітету держави. Відстоювання національних інтересів, своїх принципових позицій в міжнародних відносинах та збереження суверенітету вимагають сьогодні суттєвих зусиль від держави.
Важливим є також дослідження механізму забезпечення державного суверенітету як комплексної системи, що включає в себе засоби, процедури і принципи за допомогою яких забезпечується верховенство і незалежність державної влади. Особливо актуальним є аналіз проблеми суверенності держави як основоположного принципу державного ладу.
Окреслене коло питань визначає необхідність історичного та теоретико-правового дослідження такого принципу державного ладу як суверенність і незалежність. Суверенність – невід’ємна властивість держави, а суверенітет – практична реалізація суверенності в конкретних правових формах. Державний суверенітет – це верховна влада, яка виходить від народу та знаходить своє відображення у самостійному здійсненні державою своїх функцій в межах національного та міжнародного права. Державна влада, в свою чергу, має сувору залежність від свого джерела та носія – українського народу, який визначає межі її повноважень, обов’язки держави перед народом, різними соціальними структурами та особою.
Результатом теоретико-правового узагальнення та аналізу є наступні положення:
1. Нові реалії світової політики, безумовно, впливають на геополітичні процеси як міжнародні, так і регіональні. Адже, геополітика як засіб досягнення національних інтересів є однією з важливіших складових при забезпеченні державного суверенітету в умовах світової глобалізації. Саме в умовах соціально-економічної глобалізації посилюється значущість питань гарантування і забезпечення зовнішнього суверенітету держави, що являє собою квінтесенцію соціально-економічних і політико-правових інтересів, які відстоюються державою на міжнародній арені. В цьому значенні поняття державного суверенітету за своїм змістом є близьким до поняття міжнародної правосуб’єктності. Реалії сучасної геополітичної ситуації визначають подвійність положення України на світовій арені. Ця ситуація обумовлена з одного боку об’єктивною необхідністю інтеграції у світові процеси, а з іншого – необхідністю збереження і забезпечення державного суверенітету.
2. Державний суверенітет потребує забезпечення і захисту, що в свою чергу визначає необхідність наявності специфічного механізму забезпечення, який слід розглядати як комплексну систему, за допомогою якої забезпечується верховенство і незалежність державної влади.
3. Необхідно зберегти термінологічну чистоту поняття „суверенітет” в науці і практиці застосування його для характеристики верховної влади держави, внаслідок того, що використання цього терміну в іншому сенсі (економічний, політичний, фінансовий, законодавчий суверенітет тощо) призводить до його розмиття, девальвації, та спричиняє втрату політико-правової цінності цієї категорії.
4. Держава не втрачає свого суверенітету в умовах сучасних глобалізаційних процесів. Стратегією розвитку держави в умовах глобалізації є необхідність укріплення державності. Проблемою є відсутність чітких стратегічних пріоритетів, які врахували б розумне поєднання участі України у міжнародних процесах, з одного боку, і додержання інтересів країни з іншого [9, С. 134]. Вищезазначене є свідченням того, що повинна бути розроблена довгострокова стратегія розвитку України як суверенної держави в глобалізованому світі.
5. Наявність такої властивості, як суверенітет, є підставою виникнення суверенних (виключних, переважних) прав, через які він юридично реалізується.
Суверенність держави – це така її властивість, внаслідок якої держава є самостійною і незалежною, від будь-якої іншої влади у здійсненні своїх функцій як у межах країни, так і у взаємовідносинах з іншими державами.

Література:
1. Общая теория права / Под общ. ред. А.С. Пиголкина. – М.: Изд-во МГТУ им. Н.Э. Баумана, 1995. – 384 с.
2. Федущак-Паславська Г.М. Політико-правова ідея суверенітету державної влади та її реалізація в державотворенні України. – Автореф. дис… канд. юрид. наук. – Львів, 2000. – 18 с.
3. Сухонос В.В. Теорія держави і права: Навчальний посібник. – Суми: ВТД „Університетська книга”, 2005. – 536 с.
4. Оппенгейм Л. Международное право. – М., 1948. – Т. 1. – С. 130
5. Dictionary of Sociology and Related Sciences. Totowa (New Yercey). – 1988. – P. 304
6. Левин И.Д. Суверенитет. – СПб.: Юридический центр Пресс, 2003. – 373 с.
7. Суверенитет в государственном и международном праве. „Круглый стол” журнала „Советское государство и право” // Советское государство и право. – 1991. – №5. – С. 3-38.
8. Берлін І. Чотири есе про свободу. – К.: Основи, 1994. – 272 с.
9. Тодыка О.Ю. Народовластие в условиях глобализации: Монография / Под. ред. А.В. Петришина, д-ра юрид. наук, акад. АПрН Украины. – Харьков: Право, 2005. – 336 с.

e-mail: larisa-nalivayko@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОЇ ЮРИДИЧНОЇ НАУКИ
21.12.2009 08:23
ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПРАВОВОГО СТАНОВИЩА ПРОКУРАТУРИ В УКРАЇНІ
20.12.2009 16:02
ТЕОРЕТИЧНА КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТИКО-ПРАВОВИХ АСПЕКТІВ БОРОТЬБИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛІСТИЧНОГО РУХУ СЕРЕДИНИ ХХ СТ.
20.12.2009 16:00
ДІЯЛЬНІСТЬ ГЕТЬМАНА П. СКОРОПАДСЬКОГО ЩОДО ФОРМУВАННЯ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ
14.12.2009 20:38
ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ЮРИДИЧНОЇ ФІКЦІЇ» В СУЧАСНІЙ ТЕОРІЇ ПРАВА
14.11.2009 10:42
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ДЕМОКРАТИЧНОЇ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА
12.12.2009 19:11
СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ В КОНТЕКСТІ КОНСТИТУЦІЙНОЇ ТА ПОЛІТИЧНОЇ РЕФОРМ
12.12.2009 19:05
ОСОБЛИВОСТІ ПРЕДМЕТА ТА ОБ’ЄКТА ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ ТА ПРАВА
11.12.2009 22:53
ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ РОЗУМІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ
11.11.2009 19:27
НЕОБХІДНІСТЬ ЗАКРІПЛЕННЯ ПРИНЦИПУ ПРОПОРЦІЙНОСТІ У КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ
07.12.2009 20:57




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше