:: LEX :: ОКРЕМІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРАДІЖОК ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРАДІЖОК ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
 
25.12.2009 14:54
Автор: Марчук Олександр Петрович, здобувач кафедри криміналістики Київського національного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
В останні десятиліття поширення набули крадіжки історичних та культурних цінностей, які зумовлені високим попитом на історичні та культурні цінності як в Україні так і за її межами. При розслідуванні таких крадіжок широкого застосування набули техніко-криміналістичні засоби фіксації й вилучення об’єктів.
З липких плівок доцільно використовувати дактилоскопічні плівки. Вони випускаються двох кольорів (прозорі й темні). Темна плівка використовується для фіксації й вилучення потожирових слідів, виявлених світлими дактилоскопічними порошками (алюмінію, окису цинку, сапфіра й ін.), світла - для фіксації й вилучення слідів, виявлених темними порошками (графітом, сажею, окисом міді й ін.) дактилоскопічна плівка використовується й для вилучення з різних предметів волокон одягу, пилу, пилка рослин і інших мікрооб’єктів. Може знайти вона використання й при вилученні пилових слідів взуття й транспортних засобів, виявлених на дерматині, лінолеумі, фанері, дошках, листовому залізі, гладкому асфальті.
Найбільш широко при розкритті і розслідуванні аналізованих крадіжок доцільно використовувати фотографічну та відеозаписуючу апаратуру. Використовується вона з метою: фіксації слідів злочину, вилучених при обшуку речових доказів, фіксації обстановки, у якій проводиться слідча дія, наприклад, обстановки місця події, обстановки квартири, яка обшукується й виявлених схованок. Крім цього фотографуванню підлягають всі арештовані по аналізованій категорії справ.
Як показало вивчення кримінальних справ про крадіжки історичних та культурних цінностей, в останні роки все більше підрозділи органів внутрішніх справ використовують цифрову фототехніку, в основному професійні та напівпрофесійні фотокамери зарубіжних виробників Canon, Nikon, Pentax, Sony.
Сучасні цифрові фотоапарати дозволяють одночасно з проведенням фотозйомки, здійснювати на цифровий фотоапарат запис фонограми коментаря спеціаліста. Ці коментарі зберігаються в одному файлі з фотографією, і можуть містити інформацію, яка не завжди знаходить відображення в протоколі огляду чи обшуку, або особисту суб’єктивну думку спеціаліста по суті кадру який фотографується. У звичайних умовах така інформація втрачається, хоча в ряді випадків буває досить корисною.
Якщо потрібно запам’ятати процес проведення слідчої дії в динаміці (при проведенні відтворення обстановки і обставин події, впізнанні й ін.) застосовуються відеокамери різних марок провідних зарубіжних виробників.
Такі відеокамери володіють значними параметрами за економічністю і величиною масштабування, можуть працювати в умовах низької освітленості. Окремі зразки відеокамер мають вбудований радіопередавач і здатні самостійно, без додаткових засобів телекомунікації, передавати відеозображення на значні відстані.
У розпорядженні слідчих та оперативних працівників є різні моделі диктофонів і магнітофонів, вони використовуються при опитуванні та допитах свідків-очевидців на місці події, потерпілих, підозрюваних, обвинувачуваних, при перевірці показань на місці й у деяких інших випадках.
По справах про крадіжки історичних і культурних цінностей засоби дактилоскопірування використовуються для дактилоскопіювання підозрюваних і обвинувачуваних. З цією метою слідчі забезпечуються необхідним барвником (типографською фарбою, дактилоскопічною подушкою, дактилоскопічною мастикою), гумовим валиком для розкочування типографської фарби, металевою або пластмасовою пластиною, на якій розкочується фарба, бланками дактилокарт.
Дактилоскопічна фарба, як відомо, важко змивається з рук. У зв’язку із цим поширення набули планшети для безбарвного дактилоскопіювання. Вони містить набір дактилокарт, просочених спеціальним розчином, і керамічну подушку, яка також містить спеціальний розчин. При дактилоскопіюванні пальці спочатку прокочуються по керамічній подушці, а потім по дактилокарті. Через кілька секунд пальцьовий відбиток на дактилокарті стає видимим, а барвник на пальці — залишається невидимим.
Для дактилоскопіювання затриманих і арештованих виготовляються спеціальні столи, укомплектовані засобами для одержання якісних відбитків пальців. Для швидкого введення відбитка пальців рук в комп’ютер, доцільно використовувати дактосканери.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ПЕЧАТОК, ШТАМПІВ, БЛАНКІВ ТА ЇХ ЗБУТУ
25.12.2009 15:02
ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ДОПОМОГИ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНУ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
25.12.2009 15:00
КОМПЛЕКТИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ
25.12.2009 14:58
ПРОБЛЕМИ ВИЛУЧЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
25.12.2009 14:56
ОКРЕМІ ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
25.12.2009 14:52
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ
25.12.2009 14:50
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВА
25.12.2009 14:47
ПИТАННЯ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:44
ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ПРИЧИН І УМОВ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ВЧИНЕННЮ ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:43
ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ «ВИКЛЮЧЕННЯ» ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
23.12.2009 22:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше