:: LEX :: ЩОДО ФАКТОРІВ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ФАКТОРІВ ДИФЕРЕНЦІАЦІЇ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ МЕДИЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ
 
28.01.2010 23:38
Автор: Новіков Денис Олександрович, аспірант юридичного факультету Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди
[Трудове право та право соціального забезпечення]
Для трудового права характерне поєднання загальних норм, що мають загальну сферу дії (єдність) і правових норм, дія яких обмежена певним колом осіб і відносин (диференціація). Диференціація правового регулювання праці окремих категорій працівників знаходить своє відображення у спеціальному законодавстві про працю.
У науці трудового права виділяють об'єктивні та суб'єктивні фактори диференціації. Розмежування факторів диференціації правового регулювання праці відбувається за ознакою необумовленості чи обумовленості їх особою працівника. Таке розмежування у повній мірі є характерним і для диференціації правового регулювання праці медичних працівників. Врахування цих факторів диференціації у нормативних актах, що регулюють працю медиків обумовлює ефективну реалізацію ними власної трудової функції – надання медичної допомоги пацієнтам.
Об'єктивними факторами диференціації правового регулювання праці медичних працівників є: 1. суспільний фактор – охорона здоров'я має особливе значення в житті й розвитку суспільства, оскільки перед медиками постає завдання охорони найціннішого суспільного капіталу - людини; 2. професійний фактор – специфіка трудової діяльності медиків полягає в тому, що об'єктом їхньої праці є життя й здоров'я людини; 3. фактор впливу особливих умов праці – за походженням своєї роботи медичні працівники у ряді випадків перебувають в умовах, шкідливих для здоров'я (безпосередній контакт із інфекційними хворими та джерелами інфекцій, робота на рентгенівських апаратах, робота з радіоактивними речовинами та джерелами іонізуючих випромінювань і т.п.); 4. психологічний фактор (нервово-емоційний) – трудова діяльність медиків накладає величезну відповідальність за результати праці, вимагає максимальних витрат розумової енергії та пов'язана з великою нервовою перевтомою; 5. регіональний фактор – територіальне розташування закладу охорони здоров'я суттєво впливає як на якість забезпечення медичного працівника необхідними засобами для надання медичної допомоги, так і на вартість життя у певному економічному регіоні.
Суб'єктивними факторами диференціації правового регулювання праці медичних працівників є: 1. фактор кваліфікації медичного працівника – досягнення медичної науки потребують постійного вдосконалення професійних знань, мають формувати внутрішній інтерес працівника до підвищення своєї кваліфікації; 2. науково-педагогічний фактор – врахування сумісництва медичної практики з науковою та викладацькою діяльністю, розробки та впровадження нових засобів діагностики та лікування; 3. гендерний фактор – врахування підвищеного ризику впливу шкідливих умов праці, виходячи з фізіологічних особливостей жіночого організму, які пов'язані з функцією материнства; 4. віковий фактор – стимулювання здійснення трудової діяльності в медичній сфері випускниками інтернатури як підґрунтя до омолодження штатного складу закладів охорони здоров'я.
На теперішній час нормативні акти, що регулюють медичну діяльність, через свою розрізненість та неузгодженість не враховують в повній мірі наведені фактори диференціації правового регулювання праці медичних працівників. Отже: необхідно прийняти нормативно-правовий акт, що відобразив би специфіку трудової діяльності медичних працівників відповідно до визначених об’єктивних та суб’єктивних факторів диференціації та забезпечити належний рівень його реалізації.

e-mail: dennovikow@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРО ЗАХИСТ ПРАВ ТА ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ ЗА КОРДОНОМ
08.02.2010 18:35




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше