:: LEX :: ПРИНЦИП ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ Й ПРАВОВОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНІЦІАТОРІВ ДОСЛІДЧОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИНЦИП ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ Й ПРАВОВОЇ ЗАХИЩЕНОСТІ ІНІЦІАТОРІВ ДОСЛІДЧОГО КРИМІНАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
 
11.03.2010 11:11
Автор: Зеленецький Володимир Серафимович, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, академік Академії правових наук України
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Направлення у правоохоронні органи заяв, повідомлень, іншої інформації про злочини, а також сприяння їм у припиненні й попередженні злочинів може спричинити відносно ініціаторів кримінального процесу негативні наслідки. Практиці відомо чимало випадків не тільки погроз на їх адресу або на адресу членів їхніх родин, але й вчинення злочинних замахів на їхнє життя, здоров’я, житло й майно. У зв’язку із цим виникає проблема забезпечення безпеки суб’єктів дослідчого кримінального процесу й, зокрема, його ініціаторів. Останнім часом її успішне вирішення стало можливим у зв’язку із прийняттям 4 лютого 1994 р. Верховною Радою України Закону «Про забезпечення безпеки осіб, що беруть участь у кримінальному судочинстві». Він поширює свою дію й на дослідчий кримінальний процес, оскільки у відповідності зі ст. 2 цього Закону до осіб, що мають право на забезпечення безпеки, віднесені: громадяни, що заявили в правоохоронні органи про злочин або в іншій формі брали участь або сприяли у виявленні, попередженні, припиненні й розкритті злочинів; потерпілий і його представник; свідок; спеціаліст; перекладач; понятий; а також члени їх родин і близькі родичі осіб, що заявили в правоохоронні органи про вчинений злочин або злочини, що готується, якщо шляхом погроз або інших протиправних дій у відношенні їх робляться спроби вплинути на учасників кримінального судочинства.
При цьому згідно зі ст. 1 Закону під забезпеченням безпеки названих осіб розуміється «здійснення правоохоронними органами правових, організаційно-технічних та інших заходів, спрямованих на захист життя, житла, здоров’я й майна цих осіб від протиправних замахів, з метою створення необхідних умов для належного відправлення правосуддя».
До суб’єктів, що забезпечують безпеку названих осіб, закон відносить державні органи дізнання, попереднього слідства, прокуратури й суду, а також органи (підрозділи), що здійснюють оперативно-розшукову діяльність відносно осіб, що брали участь або сприяли у виявленні, попередженні, припиненні й розкритті злочинів (ст. 3 Закону).
Здійснення заходів безпеки покладається по підслідності на органи служби безпеки або внутрішніх справ, у складі яких у цих цілях створюються спеціальні підрозділи. Безпека осіб, що заявили про злочини, віднесена до підвідомчості прокуратури або суду, здійснюється за їх рішенням органами служби безпеки або внутрішніх справ.
Особи, у відношенні яких здійснюються заходи безпеки, мають права й несуть певні обов’язки.
До перших віднесені права: а) подавати клопотання про вжиття заходів безпеки або їх скасування; б) знати про застосування стосовно них заходів безпеки; в) вимагати від органів дізнання, слідчого, прокурора й судді застосування додаткових заходів безпеки або скасування здійснюваних заходів; г) оскаржити незаконні рішення або дії органів, що забезпечують безпеку, у відповідний орган вищого рівня, прокуророві або суду.
Особи, взяті під захист, зобов’язані: а) виконувати умови здійснення заходів безпеки й законних вимог органів, що забезпечують безпеку; б) негайно інформувати названі органи про кожний випадок погрози або протиправних дій стосовно них; в) поводжуватися з майном і документами, виданими їм у тимчасове користування органом, що здійснює безпеку, згідно зі встановленими законодавством правилами.
Для забезпечення безпеки учасників кримінального процесу Закон установлює систему прав і обов’язків як органів, що приймають рішення про застосування заходів безпеки, так і органів, що здійснюють їхнє виконання й забезпечують безпеку.
Органи, що приймають рішення про застосування заходів безпеки, мають право: а) витребувати необхідні матеріали й одержувати роз’яснення без провадження слідчих дій за заявами і повідомленнями про погрозу безпеки особам, у відношенні яких приймається рішення про застосування заходів безпеки; б) вимагати від органів, що здійснюють заходи безпеки, вжиття додаткових заходів; в) скасовувати здійснювані заходи повністю або частково.
Органи, що здійснюють заходи безпеки, у свою чергу, мають право: а) визначати заходи безпеки, засоби й методи їхнього застосування, якщо буде потреба змінювати й доповнювати ці заходи; б) вимагати від осіб, узятих під захист, дотримання умов здійснення заходів безпеки, а також виконання законних розпоряджень, пов’язаних із застосуванням цих заходів; в) звертатися до органу дізнання, до слідчого, прокурора, суду, у провадженні якого перебуває справа, із клопотанням щодо ухвалення рішення про застосування заходів безпеки при провадженні процесуальних дій або про скасування здійснюваних заходів.
Органи, що забезпечують безпеку, зобов’язані: а) негайно реагувати на кожний, що став їм відомим, випадок протиправних дій відносно осіб, які мають право на захист у зв’язку зі сприянням судочинству; б) забезпечувати захист життя, здоров’я, житла й майна відповідно до характеру погрози; в) своєчасно інформувати осіб, узятих під захист, про зміну або скасування заходів для їхньої безпеки.
Стаття 7 Закону дає приблизний перелік заходів забезпечення безпеки та відносить до них: а) особисту охорону, охорону житла й майна; б) видачу спеціальних засобів індивідуального захисту або оповіщення про небезпеку; в) використання технічних засобів контролю й прослуховування телефонних та інших переговорів, візуальне спостереження; г) заміну документів і зміну зовнішності; д) зміну місця роботи або навчання; е) переселення в інше місце проживання; ж) приміщення в дошкільну виховну установу або установу органів соціального захисту населення; з) закритий судовий розгляд справи.
З урахуванням характеру й ступеня небезпеки для життя, здоров’я й майна осіб, узятих під захист, можуть здійснюватися й інші заходи безпеки.
У законі спеціально вказується на неприпустимість розголошення даних про проведені компетентними органами заходи, оскільки відомості про заходи безпеки й осіб, узятих під захист, є інформацією з обмеженим доступом.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АРХЕОЛОГІЧНА ПАМ'ЯТКА ЯК ПРЕДМЕТ ЗЛОЧИНУ
30.03.2010 20:59
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОКРЕМИХ ФОРМ ЗЛОЧИНУ, ПЕРЕДБАЧЕНОГО СТ. 295 КК УКРАЇНИ
30.03.2010 08:27
ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОРИСЛИВИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:05
ОСОБЛИВОСТІ ПЛАНУВАННЯ РОЗКРИТТЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
20.04.2010 21:04
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗКРИТТЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
20.04.2010 21:02
НЕЙТРАЛІЗАЦІЯ ПРОТИДІЇ ОБВИНУВАЧЕНОГО (ПІДОЗРЮВАНОГО) У ВЧИНЕННІ ТЕРОРИСТИЧНОГО АКТУ
20.04.2010 20:59
РОЛЬ ОВС У ЗАПОБІГАННІ ЗЛОЧИНАМ ПРОТИ ВЛАСНОСТІ НА КУРОРТАХ ПІВДЕННО-СХІДНОГО УЗБЕРЕЖЖЯ АР КРИМ
20.03.2010 10:48
КРИМІНАЛІСТИЧНА РЕКОНСТРУКЦІЯ ТА ТЕОРІЯ МОДЕЛЮВАННЯ
19.04.2010 21:29
СУЧАСНІ ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МЕТОДИ ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ЗЛОЧИНАМ У КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
19.04.2010 21:27
ПІДГОТОВКА ДЛЯ ДАКТИЛОСКОПІЮВАННЯ ШКІРНИХ ПОКРИВІВ РУК ТРУПІВ, ЩО ЗАЗНАЛИ ДІЇ ТРУПНОГО ГНИТТЯ
19.04.2010 21:24




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше