:: LEX :: ВИЗНАЧЕННЯ ЗУСТРІЧНОГО ПОЗОВУ У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОЧИНСТВІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИЗНАЧЕННЯ ЗУСТРІЧНОГО ПОЗОВУ У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОЧИНСТВІ
 
11.03.2010 22:00
Автор: Ніколенко Людмила Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри господарського, цивільного та трудового права Маріупольського державного гуманітарного університету
[Господарське право. Господарське процесуальне право]
Зустрічний позов - один із найважливіших процесуальних засобів відповідача як в захисті від первісного позову, так і в одночасному задоволенні власних вимог до позивача.
Аналіз судової практики показує, що цей засіб вдається реалізувати далеко не у всіх випадках. Немає єдності у питанні про умови прийняття зустрічних позовів і їх подальшої долі, наприклад, при припиненні провадження з первісного позову або залишенні його без розгляду.
Найважливішим є питання про розмежування випадків, коли захист проти первісного позову може здійснюватися як за допомогою зустрічного позову, так і шляхом заперечень проти нього, і випадків, коли він може здійснюватися тільки одним з цих способів, а також у наслідок реалізації кожного з них. З урахуванням нормативного регулювання зустрічного позову в Господарському процесуальному кодексі України (ст. 60) під ним, слід розуміти позов, заявлений відповідачем до прийняття рішення щодо первісного позову для спільного розгляду з останнім і, що містить звернені до господарського суду вимоги або про залік первісної вимоги, або повністю чи в частині що виключає його задоволення, або іншим чином пов'язані з первісним позовом, через що їх сумісний розгляд призведе до швидшого і правильнішого вирішення спору.
Із наведеного визначення випливають як загальні для зустрічного позову й інших позовів в господарському процесі ознаки, так і особливі, властиві тільки зустрічним позовам. Головна із загальних ознак та, що зустрічний позов, як і будь-який інший, направляється до господарського суду для захисту порушених або оспорюваних прав, а також охоронюваних законом інтересів.
У той же час зустрічний позов характеризується певною специфікою, що відрізняє його від інших видів позовів (у тому числі і від первісного). Мова йде про наступне. По-перше, право подання зустрічного позову має не всякий учасник господарського процесу, а лише відповідач за первісним позовом. Подається він до первісного позивача.
По-друге, подання зустрічного позову можливе лише до винесення рішення господарського суду за первісним позовом.
По-третє, зустрічний позов має за мету захист від первісного позову або здійсненням заліку, або шляхом спростування його в частині або повністю, чи розглядом в одному господарському процесі хоча і різних, але взаємопов'язаних вимог.
Відповідач за первісним позовом має у своєму розпорядженні низку процесуальних засобів захисту власних інтересів: заява зустрічного позову, подання заперечень, подання клопотань тощо. Під час розгляду справи він має право самостійно вибирати процесуальні способи захисту своїх прав і законних інтересів. Основні з них при цьому: подання заперечень на позов і заява зустрічних позовних вимог. Кожен з цих процесуальних способів, які має у своєму розпорядженні відповідач (подання заперечень, і заява зустрічного позову) має як свої переваги, так і недоліки. Вибір оптимального способу захисту залежить від тих або інших конкретних правовідносин, пов’язує позивача і відповідача, від того, досягнення яких цілей у межах спору, що виник, ставить перед собою відповідач тощо.
Проте є певні загальні положення, які слід враховувати відповідачеві, якщо він обирає як процесуальний спосіб захисту подання заперечень або заяву зустрічного позову.
По-перше, у господарського суду немає прямого обов'язку давати відповідь за суттю заявлених відповідачем заперечень. Це пов'язано з тим, що суд може відхилити позов, з інших міркувань, ніж ті, які містяться у відповідних запереченнях. По-друге, зустрічний позов має бути заявлений з обов'язковим дотриманням правил, встановлених ст. 54-57 ГПК (у письмовій формі, зі сплатою державного мита і т. ін.). Що стосується заперечень, то вони можуть заявлятися без сплати державного мита як в усній, так і у письмовій формі до набрання рішенням законної сили. По-третє, зустрічний позов може бути поданий тільки в першій інстанції. Заперечення ж проти позову можуть подаватися в будь-якій інстанції, хоча допустимість тих або інших заперечень визначається з урахуванням встановлених законом меж розгляду справи у відповідній інстанції. По-четверте, ст. 22 ГПК дозволяє позивачеві змінити предмет або підстави позову; це положення, природно, розповсюджується і на позивача за зустрічним позовом. Проте, визначившись з предметом і підставами зустрічного позову, його заявник згодом зв'язаний обраними ним предметом і підставами, тоді як, захищаючись від позову за допомогою заперечень, відповідач має право, не відмовляючись від попередніх, наводити все нові і нові заперечення, які можуть бути ніяк не пов'язані між собою, крім того, що всі вони є засобом захисту проти позову. Єдине обмеження полягає лише в проблемі доведення обставин, на які відповідач посилається у своїх запереченнях. У тих випадках, коли нові заперечення висуваються, наприклад, в апеляційній інстанції, відповідач може надавати нові докази на підтвердження обставин, на які він посилається, лише обґрунтувавши неможливість їх подання в першій інстанції з незалежних від нього причин.
Але є обставини, які фактично зумовлюють вибір відповідачем одного з двох вказаних процесуальних способів захисту. Так, у тому випадку, коли відповідач, захищаючись проти позову, посилається не на наявність власного права, а лише на відсутність відповідного права у позивача, способом захисту має бути подання заперечень.
Якщо у відповідача є власне право, ґрунтуючись на якому він просить про присудження в його користь чого-небудь (нерухомого майна, грошових коштів і т. ін.), то належний спосіб захисту при цьому - заява зустрічного позову. Так буває, наприклад, коли відповідач, захищаючись від грошових вимог позивача, подає направлений до заліку позов про стягнення грошових сум із самого позивача. І нарешті, якщо при захисті від позову відповідач посилається на своє право, на підставі якого просить про визнання наявності (або, навпаки, відсутності) між ним і позивачем певних правовідносин, то способом захисту може бути і заява зустрічного позову, і подання заперечень на первісний позов.
Вищезазначене вказує на коло проблем, що виникають у процесі застосування зустрічного позову у господарському судочинстві і які потребують вирішення з метою вдосконалення розгляду справ господарським судом.

Література:
1. Клейн Н. И. Встречный иск в суде и арбитраже. / Н. И. Клейн - М.:Юрид. лит., 1964. - 132 с.
2. Хозяйственное процессуальное право Украины: учебник / Е.И.Харитонова и др. – Х.:Одиссей, 2007. – С.208.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗУПИНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА ПІДСТАВІ ВИКОНАВЧОГО ДОКУМЕНТА АБО ІНШОГО ДОКУМЕНТА, ЗА ЯКИМ СТЯГНЕННЯ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ У БЕЗСПІРНОМУ ПОРЯДКУ
29.03.2010 08:21
СПІВВІДНОШЕННЯ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ТА ГОСПОДАРСЬКИХ САНКЦІЙ
28.03.2010 08:04
ДО ПИТАННЯ СПОСОБІВ УКЛАДЕННЯ ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ
28.03.2010 08:00
ПРАВОВА ПРИРОДА ЄВРОРЕГІОНІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
24.03.2010 16:07




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше