:: LEX :: ДЕРЖАВНА СЛУЖБИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СТАНОВЛЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕРЖАВНА СЛУЖБИ БОРОТЬБИ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ СТАНОВЛЕННЯ
 
09.04.2010 17:45
Автор: Шарий Юрій Анатолійович, здобувач кафедри адміністративного та господарського права юридичний факультет Запорізький національний університет
[Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]
Державна служба боротьби з економічною злочинністю (далі – ДСБЕЗ) має тривалу історію становлення. Датою початку її діяльності у незалежній Україні прийнято вважати 05 липня 1993 року [1]. Однак і до вказаного часу існували спеціалізовані підрозділи у системі органів внутрішніх справ, що вели цілеспрямовану боротьбу з корисливими злочинами економічної спрямованості: служба боротьби з розкраданнями соціалістичної власності (БРСВ), служба захисту економіки від злочинних посягань (ЗЕЗП).
Здобуття незалежності Україною та стрімкий розвиток вітчизняного законодавства стали причиною низки динамічних змін у політичному середовищі, розвитку нових форм власності, нових орієнтацій в економіці, тому і виникла нагальна потреба в утворенні служби, яка б вела боротьбу з правопорушеннями у сфері економіки, відведення їй відповідного місця в системі органів державної виконавчої влади та наданні нових повноважень, які б забезпечили в нових умовах ефективне і своєчасне викриття злочинів економічної направленості.
За роки розбудови української держави ДСБЕЗ зайняла власну нішу у структурі органів виконавчої служби та у системі правоохоронних органів, діяльність яких спрямована на виконання завдань боротьби зі злочинністю в сфері економіки. Головне призначення ДСБЕЗ простежується у назві цієї служби і полягає у забезпеченні боротьби з економічною злочинністю на всій території держави. Ця стратегічна мета уточнена у нормативних актах різного рівня.
До нормативно закріплених функцій ДСБЕЗ у 1993 році приєдналась ще одна функція – участь у боротьбі з організованою злочинністю у сфері економіки, з кінця 1995 року – боротьба з корупцією, у 1997 році з’явилася функція боротьби з нецільовим використанням бюджетних коштів, злочинами на фондовому ринку, посяганнями на інтелектуальну власність, у 2001 році створено Управління оперативних розробок, підрозділи боротьби з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності та високих технологій, у бюджетній сфері, по боротьбі з хабарництвом.
Наразі ДСБЕЗ входить в загальну структуру Міністерства внутрішніх справ України, а саме віднесена до складу департаментів кримінальної міліції.
На сучасному етапі становлення державності основними завданнями ДСБЕЗ є: боротьба з хабарництвом та корупцією, створення сприятливого клімату для розвитку підприємництва та легального бізнесу, захисту вітчизняного товаровиробника від кримінального впливу, незаконної конкуренції, попередження та викриття зловживань з бюджетними коштами, викриття та припинення злочинних схем витоку бюджетних коштів у тіньову економіку, оперативне супроводження процесів законності роздержавлення, розпродажу і відчуження державного майна, припинення зловживань під час приватизації землі, упередження втрат держави від протиправної діяльності у паливно-енергетичному комплексі, сфері надровикористання, АПК, боротьба з правопорушеннями у сферах фінансових послуг, захист інтелектуальної власності, боротьба з комп’ютерною злочинністю, протидія легалізації (відмиванню) грошових коштів та іншого майна, здобутого злочинним шляхом, контрабанді.
Інший вектор діяльності ДСБЕЗ – це співпраця з іноземними колегами. Вже діють зв’язки практично з усіма країнами Європи, СНД і Сполучених Штатів Америки.
Важко переоцінити внесок служби у справу зміцнення економічної могутності нашої держави, захисту національного багатства, законних прав і інтересів учасників економічних відносин усіх форм власності, конституційних прав і свобод громадян.
Таким чином, можна підсумувати, що ДСБЕЗ сьогодні – це структурний підрозділ органу виконавчої влади, діяльність якого складалась історично, але функції і завдання його пристосовані до сучасних потреб сьогодення.

Література:
1. Про утворення Державної служби боротьби з економічною злочинністю: Постанова Кабінету Міністрів України № 510 вiд 05 липня 1993 р. –[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=510-93-%EF&key=4/UMfPEGznhhsSo.ZixCcDNDHdlzksFggkRbI1c

e-mail: yurok009@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ
23.03.2010 16:58
КОМПЕТЕНЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ ІНСПЕКЦІЇ ЯКОСТІ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ МОЗ УКРАЇНИ В СФЕРІ ІМПОРТУ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
16.04.2010 20:14
ДІЯЛЬНІСТЬ КРЕДИТНИХ СПІЛОК В УМОВАХ ПОЛІТИЧНИХ ЗМІН
09.04.2010 17:43




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше